Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2016

ΚΟΡΟΪΔΕΥΟΝΤΑΣ ΕΑΥΤΟΥΣ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΟΥΣ

Τσίπρας και Μητσοτάκης συμφώνησαν για τις αιτίες του προβλήματος. Αλλά, δυστυχώς, έπαιξαν το παιχνίδι της μετάθεσης των ευθυνών…
Oταν αλλάζουν οι ρόλοι, αλλάζουν και οι απόψεις. Ετσι, άλλα λένε όταν είναι στην αντιπολίτευση και άλλα ως κυβέρνηση. Το ίδιο έγινε και στη χτεσινή πολύωρη συνεδρίαση της Βουλής για το Ασφαλιστικό. Ακριβώς το ίδιο.
Αν έμενε κανείς στις «κοκορομαχίες», θα αποκόμιζε την εσφαλμένη εντύπωση ότι Αλέξης Τσίπρας και Κυριάκος Μητσοτάκης «διαφωνούν κάθετα», σύμφωνα με την φιλοτεχνούμενη  εδώ και λίγες μέρες εικόνα της «μετωπικής» τους αντιπαράθεσης. Ομως, όποιος πρόσεξε την ανάλυση των αιτιών του προβλήματος που έκαναν και οι δύο,
καταλήγει σε άλλο συμπέρασμα. Και οι δύο συμφωνούν ότι για το Ασφαλιστικό φταίνε: η μεγάλη ανεργία και η μαύρη εργασία, η γήρανση του πληθυσμού, οι προνομιακές και άλλες στρεβλές ρυθμίσεις του συστήματος.
Αλλά για αυτές τις αιτίες προτάσεις και λύσεις δεν ακούστηκαν. Αντίθετα, παίχτηκε ξανά το έργο «εμείς καλά τα κάναμε, εσείς φταίτε». Ιδού πώς:
Πρώτον, ο  κ. Τσίπρας, ο οποίος όσο ήταν στην αντιπολίτευση έλεγε «όχι σε όλα» και απέρριπτε τη λήψη ακόμη και στοιχειωδών μέτρων, έρχεται τώρα και προειδοποιεί ότι «αν δεν πάρουμε μέτρα, το σύστημα θα καταρρεύσει και δεν θα μπορούμε να πληρώνουμε συντάξεις». Πέρα από τη δόση κινδυνολογίας που περιέχει αυτή η φράση, πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι περιέχει και πολλή αλήθεια. Οντως, ο κ. Τσίπρας λέει σήμερα την αλήθεια. Τότε, γιατί μέχρι πριν από ένα χρόνο έλεγε τόσα ψέματα, υποσχόμενος στους πάντες τα πάντα; Δεν τα ήξερε; Η απάντηση είναι πολύ απλή. Ηθελε να πάρει την εξουσία. Την πήρε και τώρα ξεχνάει όλες τις υποσχέσεις και αναθέτει στον υπουργό Κατρούγκαλο να τετραγωνίσει τον κύκλο: δηλαδή να κόψει την ασφαλιστική δαπάνη χωρίς να κόψει τις συντάξεις. Θα τον ζηλεύει ο μάγος Χουντίνι.
Είναι δυνατόν ο νέος αρχηγός της ΝΔ να χρησιμοποιεί τέτοιο επιχείρημα μόνο και μόνο για να υπερασπιστεί την κυβέρνηση του κόμματός του; Μπορεί να βρει καλύτερο. Βιώσιμο Ασφαλιστικό για 45 χρόνια δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο
Δεύτερον, ο κ. Μητσοτάκης εξέπληξε τους πάντες λέγοντας ότι, σύμφωνα με μια μελέτη του 2014, το ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα ήταν βιώσιμο μέχρι το 2060. Είναι δυνατόν ο νέος αρχηγός της ΝΔ να χρησιμοποιεί τέτοιο επιχείρημα μόνο και μόνο για να υπερασπιστεί την κυβέρνηση του κόμματός του; Μπορεί να βρει καλύτερο. Βιώσιμο Ασφαλιστικό για 45 χρόνια δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο. Δεν έχει κανένα λόγο ο κ. Μητσοτάκης να συναγωνίζεται τον κ. Τσίπρα στη μετάθεση των ευθυνών. Το 2014 δεν είχε λυθεί το Ασφαλιστικό, όπως δεν θα λυθεί ούτε εφέτος. Οσο ψευδές είναι το επιχείρημα του κ. Τσίπρα ότι το PSI βούλιαξε τα ασφαλιστικά ταμεία, άλλο τόσο ψευδές είναι το αντίστοιχο του κ. Μητσοτάκη ότι για τα σημερινά μέτρα ευθύνεται μόνο η διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο κ. Τσίπρας έχει αναδειχθεί σε μετρ της κοροϊδίας και της εξαπάτησης για αυτό και τώρα που πρέπει να πάρει μέτρα, βρίσκεται αντιμέτωπος με κύμα αντιδράσεων και προσπαθεί να διασωθεί επικαλούμενος την «καμένη γη» των προηγούμενων. Ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει να κερδίσει τίποτα χρησιμοποιώντας την ίδια μέθοδο, δηλαδή φορτώνοντας όλες τις αμαρτίες του κόσμου στην ενός χρόνου διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Οσοι κυβέρνησαν και κυβερνούν έχουν δώσει δείγμα γραφής. Η μέθοδος της κοροϊδίας , της παραπλάνησης και της μετάθεσης των ευθυνών δεν αποδίδει πια. Λύσεις χρειαζόμαστε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: