Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2016

ΚΑΤΕΡΡΕΥΣΑΝ ΟΙ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΟΦΕΙΛΩΝ ΣΤΟΝ ΟΑΕΕ

Σχεδόν οι μισοί από τους οφειλέτες του ΟΑΕΕ, οι οποίοι είχαν ενταχθεί σε τέσσερις διαφορετικές ρυθμίσεις χρεών, από το 2013 και μετά, βγήκαν εκτός από αυτές, το τελευταίο πεντάμηνο.
Σύμφωνα με στοιχεία που έχει στη διάθεσή του, το ταμείο των ελεύθερων επαγγελματιών, τον περασμένο Αύγουστο, όταν και ολοκληρώθηκε το δικαίωμα ένταξης στη ρύθμιση των 100 δόσεων, ανήλθαν στις 190.000 οι οφειλέτες που είχαν ενταχθεί συνολικά υπό καθεστώς ρυθμίσεων. Το ποσό που τέθηκε υπό καθεστώς τακτοποίησης, μέσω καταβολής των μηνιαίων δόσεων, ανερχόταν τότε στα 2,1 δισεκ ευρώ, συνολικά.
Ο έλεγχος που έγινε από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Οργανισμού, στις 15 Δεκεμβρίου του περασμένου έτους, δηλαδή λίγο πριν από την έναρξη της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων, έδειξε ότι είχαν απομείνει εντός ρύθμισης, περίπου 105.000 οφειλέτες,
με το συνολικό ποσό οφειλής που πια περιμένει να εισπράξει το Ταμείο, να μην υπερβαίνει τα 750 εκατ ευρώ.
Ουσιαστικά, μέσα σε ένα τετράμηνο, χάθηκαν περίπου 85.000 οφειλέτες, που επέλεξαν να μην καταβάλλουν τις μηνιαίες δόσεις τους ή τις τρέχουσες εισφορές που τους αναλογούν και να απωλέσουν τις ρυθμίσεις στις οποίες είχαν ενταχθεί. Το Ταμείο, λόγω αυτής της τακτικής, έχασε το δικαίωμα να προσβλέπει σε κάλυψη χρεών ύψους 1,4 δισεκ ευρώ, έστω και σε βάθος 100 μηνιαίων δόσεων.
Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι, με το ρυθμό που βγαίνουν εκτός ρύθμισης οι οφειλέτες του ΟΑΕΕ, είναι πιθανό τώρα, ενώ βρισκόμαστε στα μέσα Ιανουαρίου, να έχουν απομείνει εντός διαδικασίας καταβολής μηνιαίων δόσεων, λιγότεροι από 99.000 οφειλέτες.


Δεν υπάρχουν σχόλια: