Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2016

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΟΝ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟ: ΣΤΟΧΟΣ ΝΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙ ΑΚΟΜΑ ΚΙ ΑΝ ΧΑΣΕΙ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Σκέφτονται κατάργηση ή μείωση στις 20 έδρες του μπόνους του πρώτου κόμματος Έτσι θα μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση με κορμό ακόμα και το δεύτερο κόμμαΤο παράδειγμα της ΠορτογαλίαςΘα μειωθεί και το ποσοστό εισόδου στην Βουλή
«Μπρος» βάζει τις… μηχανές ο ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να τελειώνει όσο πιο γρήγορα γίνεται με την αλλαγή του εκλογικού νόμου.
Οι αλλαγές που προανήγγειλε ο υπουργός Εσωτερικών, Παναγιώτης Κουρουμπλής, συνοπτικά περιλαμβάνουν κατάργηση ή μείωση στις 20 έδρες του μπόνους που λαμβάνει το πρώτο κόμμα, και μείωση του πλαφόν του 3% για την είσοδο των κομμάτων στην Βουλή.
Το θέμα της αλλαγής του εκλογικού νόμου συζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας με τον γενικό γραμματέα του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, την περασμένη Παρασκευή, στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο πρωθυπουργός θα επιθυμούσε μια μετεκλογική συνεργασία με το ΚΚΕ, στο πρότυπο της Πορτογαλίας, αλλά,
προς το παρόν βρίσκει κλειστές πόρτες στον Περισσό.
Οι δρομολογημένες εξελίξεις μόνο τυχαίες δεν είναι καθώς εάν πάρουμε το παράδειγμα της Πορτογαλίας, με την νέο εκλογικό νόμο, ακόμα και να χάσει τις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ, θα μπορεί επιχειρήσει τουλάχιστον να σχηματίσει κυβέρνηση δίχως την συμμετοχή του πρώτου κόμματος. Κάτι δηλαδή που τώρα είναι αδύνατον λόγω του μπόνους των 50 εδρών.

Επίσης συζητείται και το ενδεχόμενο να μειωθεί το όριο εισόδου ενός κόμματος στη Βουλή από το 3% στο 2% κάτι που μάλλον ικανοποιεί κάποιες πολιτικές δυνάμεις, αλλά και βοηθά στην εμφάνιση νέων και την πολυδιάσπαση του πολιτικού σκηνικού – επ’ αυτών των αλλαγών ο ΣΥΡΙΖΑ ελπίζει ότι μπορεί να διαμορφώσει ευρεία συναίνεση και να αποκτήσει συμμαχίες, που μπορούν να φανούν χρήσιμες στο μετεκλογικό πεδίο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: