Πέμπτη 1 Μαρτίου 2018

ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟΣ Ο ΓΙΟΥΝΚΕΡ: ΟΙ «ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ» ΣΗΜΕΙΩΝΟΥΝ ΠΡΟΟΔΟ - ΠΓΔΜ ΕΙΝΑΙ Η ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΚΗ ΟΡΟΛΟΓΙΑ!

ΔΗΛΑΔΗ ΤΙ ΠΕΡΙΜΕΝΕΣ .. ΟΤΑΝ ΜΟΝΟΙ ΜΑΣ ΤΟΥΣ ΧΑΡΙΖΟΥΜΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ
O πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ κατά την περιοδεία του σε έξι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων οι οποίες φιλοδοξούν να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Αλβανία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Κόσοβο, Μαυροβούνιο, ΠΓΔΜ, Σερβία), τόνισε αναφορικά με την ΠΓΔΜ, ότι γίνονται βήματα προόδου προς την κατεύθυνση της Ευρώπης.
"Στην Μακεδονία (sic), την ΠΓΔΜ, όπως λέγεται στην γραφειοκρατική ορολογία, διαπίστωσα ότι οι Μακεδόνες (sic) σημειώνουν σημαντική πρόοδο προς την κατεύθυνση της Ευρώπης. Αλλά δεν υποσχέθηκα σε κανέναν μια ημερομηνία ένταξης. Και δεν ανακοίνωσα ημερομηνία,
για την έναρξη διαπραγματεύσεων ούτε σε εκείνους οι οποίοι δεν βρίσκονται ακόμη σε διαπραγματεύσεις. Το θέμα για μένα είναι η ουσία των διαπραγματεύσεων και όχι ο προσδιορισμός ημερομηνίας. Οι προθεσμίες με ενδιαφέρουν, αλλά όχι τόσο ώστε να ξεχάσω την ουσία των διαπραγματεύσεων", υπογράμμισε ο κ. Γιούνκερ σε συνέντευξή του στην γερμανόφωνη υπηρεσία της Deutsche Welle.
Όπως πρόσθεσε, στην ΠΓΔΜ αυτό έγινε κατανοητό, αλλά στην Αλβανία λιγότερο: "Τον Απρίλιο θα υποβάλουμε τις προτάσεις μας σχετικά, αλλά με τα σημερινά δεδομένα δεν μπορώ να προβλέψω πώς θα είναι αυτές οι προτάσεις. Διότι πρέπει να γίνουν ακόμη ουσιαστικά βήματα προόδου. Αυτά θα εξεταστούν τον Απρίλιο" .
Σε ερώτηση για το εάν θα χρειαστεί να πείσει τους λαούς των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, π.χ. της Αλβανίας, για την ένταξη στην Ε.Ε., ο κ. Γιούνκερ, υποστήριξε ότι δεν θα χρειαστεί καθώς στην συγκεκριμένη χώρα η στήριξη της ευρωπαϊκής προοπτικής είναι ευρύτατη, αλλά εξηγεί ότι πρέπει να εκπληρωθούν οι προϋποθέσεις της ένταξης και σε αυτές περιλαμβάνεται και η διευθέτηση των συνοριακών διενέξεων των κρατών των Δυτικών Βαλκανίων.
Ο κ. Γιούνκερ προειδοποιεί πάντως σε δραματικό τόνο για τον κίνδυνο, αν απομακρυνθεί η προοπτική ένταξης, να επαναληφθούν στα Βαλκάνια οι συγκρούσεις του όχι και τόσο μακρινού παρελθόντος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: