Με τους καφέδες της Σπυράκη με τον Ζάεφ και με τα συλλαλητήρια για το Μακεδονικό -όπου απειλείται μόνο η εθνική μας αξιοπιστία- ξεχάσαμε, με πολύ πατριωτισμό είναι αλήθεια, πως ο εχθρός βρίσκεται αλλού- αν και συνδέεται με κάποιο τρόπο με τα Σκόπια. Οι Τούρκοι προειδοποιούν ότι θα αναλάβουν δράση για να προστατεύσουν τα δικαιώματά τους και ξεκινάνε λένε τις έρευνες τις οποίες έχουν προαναγγείλει στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η Άγκυρα δεν συμπεριφέρεται καν ως συνιδιοκτήτης, αλλά ως ιδιοκτήτης και κουρσάρος της Ανατολικής Μεσογείου και κατηγορεί μάλιστα την Κύπρο για «μονομερή» δράση. Το οικόπεδο 7 επικάθεται στην τουρκική υφαλοκρηπίδα που φτάνει ως εκεί παρακάμπτοντας το Καστελόριζο και αξιοποιώντας το ότι η Ελλάδα δεν έχει ανακηρύξει τη δική της Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.
«Μας ανησυχεί ιδιαίτερα ότι η ‘ελληνοκυπριακή’ κυβέρνηση αποφάσισε να προσκαλέσει διεθνείς εταιρίες για το αποκαλούμενο οικόπεδο 7, αναφέρει ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ. «Κάθε ερευνητική δραστηριότητα πρέπει να υπόκειται σε προηγούμενη τουρκική άδεια. Η χώρα μας δεν θα επιτρέψει σε κανένα ξένο κράτος, εταιρία, ή πλοίο να διεξαγάγει ερευνητικές δραστηριότητες για την αξιοποίηση υδρογονανθράκων, χωρίς άδεια».
Να θυμίσουμε εδώ τον διάλογο του καπετάνιου τούρκικου πολεμικού με τον ιταλικό γεωτρύπανο Sapem -πριν το βάλει στα πόδια:
«Φύγετε γιατί θα σας βουλιάξουμε». Η Ιταλία έστειλε μια φρεγάτα που βρισκόταν στην Μεσόγειο για να προστατεύσει το Saipem 12000 να φτάσει στον στόχο «Σουπιά», αλλά έφυγε και κείνο. Τώρα ο Ερντογάν λέει ότι θα κάνει το ίδιο και με τους Αμερικάνους που έχουν σπεύσει στην περιοχή με τον Έκτο Στόλο όπου θα πραγματοποιήσει γεωτρήσεις η ExxonMobil πιθανότατα και με τη συνεργασία της γαλλικής Total.
Η Τουρκία έχει προαναγγείλει έρευνες με το δικό της γεωτρύπανο, το Fatih και εξαφανίζοντας το Καστελόριζο από το χάρτη θεωρεί ότι έχει δικαιώματα και νότια της Κύπρου. «Ό,τι είναι για την Τουρκία το Αφρίν, το ίδιο είναι και το Αιγαίο και η Κύπρος» είχε πει ο Ταγίπ Ερντογάν. «Η δική τους παλικαριά είναι μέχρι να δουν τον τον τουρκικό στρατό. Όπως χαλάσαμε με την Επιχείριση Ασπίδα του Ευφράτη και τώρα με την Επιχείρηση Κλάδος Ελαίας τα σχέδια εκείνων που κάνουν λάθος λογαριασμούς στα νότια σύνορά μας θα χαλάσουμε και τα σχέδια εκείνων.
“Συνιστούμε στις ξένες εταιρείες που κάνουν δραστηριότητες στα ανοιχτά της Κύπρου να μην γίνονται εργαλείο της σε υποθέσεις που ξεπερνούν τα όρια και τη δύναμή τους».
Ο Αλέξης Τσίπρας πρόσφατα είπε πως «η στρατηγική της Ελλάδας να καταστεί ενεργειακός κόμβος, πιθανά νέα κοιτάσματα τόσο στην ΑΟΖ της Κύπρου, του Ισραήλ, αλλά και της Ελλάδας, δίνουν μία ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα προοπτική στη συνεργασία των τριών χωρών, όχι μόνο για αυτές, αλλά και για την ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου, συμβάλλοντας καθοριστικά στην ευρωπαϊκή στρατηγική στον χώρο της ενέργειας».
Ο Υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος τον Ιούλιο δήλωσε πως «έχουν προχωρήσει όλες οι διαδικασίες προκειμένου οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας να είναι έτοιμες να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις που θα προκύψουν μετά τις ανακηρύξεις της ΑΟΖ. Το θέμα της ΑΟΖ κλείνει και με την Αλβανία και με άλλες χώρες της ανακήρυξης της ΑΟΖ και υπάρχει και το θέμα της επέκτασης των χωρικών υδάτων βάσει του Δικαίου της Θάλασσας».
Η Τουρκία έχει προειδοποιήσει την Ελλάδα ότι η αύξηση των χωρικών της υδάτων στο Αιγαίο αποτελεί casus belli και η Ελλάδα διστάζει να ανακηρύξει ΑΟΖ, όπως έκανε η Κύπρος. Η Ελλάδα υπερασπίζεται την ΑΟΖ της Κύπρου, ενώ δεν έχει δική της.
Η συνεργασία Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ- αφορά και τον αγωγό East Med -με την Ευρωπαϊκή Ένωση να έχει δώσει το πράσινο φως και να έχει εγκρίνει τα πρώτα κονδύλια για να αρχίσει η κατασκευή ενός μεγάλου έργου του EuroAsia Interconnector- με ένα καλώδιο μήκους 287 χλμ. να συνδέει το Ισραήλ με την Κύπρο, την Κρήτη και την Πελοπόννησο.
Η τριερής σύνοδος κορυφής στην Κρήτη στις 10 Οκτωβρίου-Ελλάδα, Κύπρος, Αίγυπτος- και μια νέα στις 10 Δεκεμβρίου -Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ- στο Τελ Αβίδ -με τη συμμετοχή της Γαλλίας στην πρώτη και της Ιταλίας στην δεύτερη αφορούν τον αγωγό East Med καθώς το γεωτρύπανο Πορθητής θα πλησιάζει.
To κλειδί για την ανακήρυξη της ελληνικής ΑΟΖ είναι το Καστελόριζο, που για να πραγματοποιήσει τις ασκήσεις του το Πολεμικό Ναυτικό της Τουρκία διέγραψε από το χάρτη, καθώς έτσι μπορεί να διεκδικεί μερίδιο στα κοιτάσματα και νότια της Κύπρου και να «εισβάλλει» στην Κυπριακή ΑΟΖ -όχι αυτή τη φορά ως εκπρόσωπος του ψευδοκράτους, αλλά για λογαριασμό της.
Η ΑΟΖ δεν ανήκει σε μειονότητες, αλλά σε κράτη και τελικά η διευθέτηση του ζητήματος περνά από την λύση του Κυπριακού καθώς η Ανατολική Μεσόγειος θα γίνει πολύ πιο επικίνδυνη περιοχή. Τα τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο θα είναι παιχνίδι ανταγωνισμού, ενός πολέμου όχι μόνο με γεωτρύπανα και η Ελλάδα θα πρέπει να βρεθεί στο σωστό στρατόπεδο.
Μια τουρκική εφημερίδα, η Yeni Safak, έγραψε πρόσφατα πως «το νησί της Κύπρου βρίσκεται στο επίκεντρο των πετρελαϊκών και εμπορικών δρόμων, ελέγχει το κανάλι του Σουέζ, το οποίο συνδέει τη Μεσόγειο με τον Ινδικό Ωκεανό. Η Κύπρος βρίσκεται στη θαλάσσια εμπορική διαδρομή μεταξύ Ανατολής και Δύσης και ελέγχει τις οδούς μεταφοράς του πετρελαίου της Μέσης Ανατολής και της Κεντρικής Ασίας, το οποίο αποτελεί περισσότερο από το μισό του παγκόσμιου πετρελαίου».
Η μυωπία όσων μετατρέπουν το Μακεδονικό σε κεντρικό θέμα με στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης με την προσφυγή στις εκλογές- και μετά τι;- δεν βλέπουν το νήμα που συνδέει τα Σκόπια- κι ένα ακόμα αγωγό- με την Κύπρο σε ένα γεωπολιτικό παιχνίδι που αρχίζει από την Μέση Ανατολή και φτάνει ως την Πολωνία και βέβαια δεν παίζεται με όρους που αφορούν την γλώσσα ή την εθνικότητα των κατοίκων της Βόρειας ή πως αλλιώς «Μακεδονίας».
Πιθανόν οι «Μακεδονομάχοι» να θεωρούν ότι όλα ξεκινούν από μας που είμαστε ο «ομφαλός της γης» και θέλουν να μας πάρουν το όνομα και την ιστορία μας κι έτσι δεν αντιλαμβάνονται την μεγάλη εικόνα που αν όχι ο Σαμαράς -που ξαναχτύπησε- η ο Πάνος Καμμένος, το οικόπεδο αυτό, όπως και τα οικόπεδα 7, δέκα και άλλα στην Κύπρο είναι κάποιος ομφαλός. Το πρόβλημα δεν είναι τελικά πότε θα γίνουν οι εκλογές, τι θα απογίνει το κόμμα του Καμμένου κι αν κάποιοι βουλευτές θα μετακινηθούν για να στηρίξουν την κυβέρνηση.
Η χθεσινή δήλωση του υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου ότι «μέσα στους επόμενους μήνες ξεκινά ηεκμετάλλευση του υποθαλάσσιου πλούτου και ιδιαίτερα του φυσικού αερίου. Αυτό σημαίνει ότι θα γίνει άμεσα η αναγνώριση της ΑΟΖ και η επέκταση του τομέα ευθύνης του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, ιδιαίτερα προς τα νότια» δημιουργεί ορισμένα ερωτηματικά.
«Αναλαμβάνουμε- είπε- την ευθύνη μιας περιοχής, ιδιαίτερα αυτής που είναι μεταξύ της Κρήτης, του Σουέζ, της Κύπρου και της Μάλτας, όπου γίνεται η μεγαλύτερη διακίνηση παράνομων όπλων, πετρελαίου, ναρκωτικών, που χρηματοδοτεί την τρομοκρατία. Άρα αναλαμβάνουμε έναν τομέα ευθύνης που θα πρέπει να μας βάλει μπροστά, ως μια χώρα ενήμερη στην αντιμετώπιση της τρομοκρατικής απειλής. Η δική σας εκπαίδευση, τους τελευταίους μήνες, σε θάλασσα και στεριά, θα οδηγήσει τις επόμενες εκπαιδεύσεις».
Τι σημαίνει αναγνώριση, από ποιον αναλαμβάνει την ευθύνη ο Πάνος Καμμένος και τι σχέση το λαθρεμπόριο και η τρομοκρατία; O υπουργός είχε ήδη προ μηνών μιλήσει για προστασία της ΑΟΖ -η οποία δεν υπάρχει αφού δεν έχει ανακηρυχθεί- και μάλιστα σε ένα σαρδάμ μίλησε για «υδατάνθρακες».
Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς είχε πει το 2017 ότι «η Ελλάδα πρώτα θα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια και μετά θα ανακηρύξει την ΑΟΖ. Η επέκταση αυτή των 12 μιλίων, θα γίνει μάλιστα τμηματικά, δηλαδή θα αρχίσει από περιοχές που δεν μπορεί να θεωρήσει «αιτία πολέμου» η Τουρκία, όπως είναι το Ιόνιο, όπου εκκρεμεί η οριοθέτηση της ΑΟΖ με Αλβανία.
Χρόνια τώρα ο Θεόδωρος Καρυώτης, ο πατέρας της ελληνικής ΑΟΖ φωνάζει πως ήρθε η ώρα η Ελλάδα να ανακηρύξει ΑΟΖ, όπως έκανε ο Τάσσος Παπαδόπουλος, το 2014, διαθέτοντας τέσσερα τανκς και δύο ελικόπτερα. «Η Κύπρος θα χρειαστεί να πιέσει την Ελλάδα να ανακηρύξει πρώτα την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της και μετά να την οριοθετήσει με την Αίγυπτο» είπε πει.
«Οι φανατικοί εχθροί της ΑΟΖ, κατά έναν περίεργο τρόπο, επιμένουν να διατηρούν στο προσκήνιο την υφαλοκρηπίδα, χωρίς να αντιλαμβάνονται ότι παίζουν το παιχνίδι της Τουρκίας, η οποία προτιμά να συζητά μαζί μας όχι για ΑΟΖ, αλλά για υφαλοκρηπίδα. Όσοι λοιπόν θέλουν να μας πείσουν ότι η ΑΟΖ ουδόλως υπερτερεί της υφαλοκρηπίδας, ας μας εξηγήσουν γιατί μέχρι σήμερα 134 κράτη έχουν ανακηρύξει ΑΟΖ».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου