Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2018

ΑΙΣΘΗΤΟΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΙΤΕΑ - ΆΝΤΕΞΕ Η ΖΑΚΥΝΘΟΣ ΤΑ 6,4 ΡΙΧΤΕΡ ΠΟΥ «ΧΤΥΠΗΣΑΝ» ΤΟ ΝΗΣΙ- ΚΑΘΙΖΗΣΗ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΣΕ ΣΠΙΤΙΑ- ΚΛΕΙΣΤΑ ΣΗΜΕΡΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

Αναστατωμένοι είναι από τις 01:54 μετά τα μεσάνυχτα οι κάτοικοι της Ζακύνθου, αφού το νησί επλήγη από σεισμό μεγέθους 6.4 Ρίχτερ που έγινε αισθητός σε ολόκληρη τη χώρα. 
Από τον σεισμό προκλήθηκαν εκτεταμένες ζημιές στο λιμάνι, καθώς από το χτύπημα του εγκέλαδου υπέστη ρήξη, ενώ καταστροφές έχουμε και σε σπίτια.
Έως και αυτήν την ώρα έχουν γίνει δεκάδες μετασεισμοί με τον καθηγητή Ευθύμιο Λέκκα να σημειώνει ότι τις επόμενες ώρες ή και μέρες περιμένουν έναν ακόμη σεισμό μεγέθους 5,9 Ρίχτερ.
Το εστιακό βάθος του σεισμού εντοπίστηκε στα 10 χιλιόμετρα. Μισή ώρα πριν την εκδήλωση της δόνησης των 6,4 Ρίχτερ είχε σημειωθεί κι άλλη σεισμική δόνηση, στο ίδιο σημείο, μεγέθους 5,1 βαθμών Ρίχτερ που είχε γίνει αισθητή μέχρι την Ηλεία. Περίπου δέκα λεπτά μετά τον κύριο, ακολούθησε μετασεισμός 5,4 Ρίχτερ. Λίγο μετά τις 3:00 σημειώθηκαν δύο ακόμα μετασεισμοί στο ίδιο σημείο,
που είχαν ένταση 4,8 βαθμών Ρίχτερ και ακόμα έναν 4,9 Ρίχτερ. Περίπου είκοσι λεπτά αργότερα σημειώθηκε ακόμα ένας μετασεισμός 4,8 Ρίχτερ.
H πρώτη εκτίμηση για το σεισμό έγινε από το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο, που τον «μετρούσε» στα 6,8 Ρίχτερ. Η εκτίνηση αυτή «διορθώθηκε» στην πορεία και το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο της Αθήνας μιλά για δόνηση της τάξης των 6,4 Ρίχτερ. Μάλιστα, το Ευρωμεσογειακό εξέδωσε και προειδοποίηση για πιθανότητα τσουνάμι μικρής κλίμακας που θα θα διαρκέσει για αρκετές ώρες.
Λέκκας: Αν ήταν πιο κοντά στο νησί θα είχαμε πρόβλημα
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ, η Ζάκυνθος γλίτωσε τα... χειρότερα, καθώς αν ο σεισμός είχε γίνει πιο κοντά στο νησί θα υπήρχε πρόβλημα.
Ο κ. Λέκκας σημείωσε πως η ενέργεια του σεισμού πήγε προς την Ιταλία και γι’ αυτό τον λόγο έγινε αισθητός μέχρι τη Μάλτα.
Τέλος, ο Καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής, Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών επεσήμανε πως οι κάτοικοι του νησιού θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι, αφού τις επόμενες ώρες ή ημέρες περιμένουμε έναν μετασεισμό που θα αγγίξει τα 5,9 ρίχτερ.
Να σημειωθεί πως ο κ. Λέκκας τόνισε πως οι κάτοικοι δεν θα πρέπει να ανησυχούν, ωστόσο συνιστάται να αποφεύγονται τα κτίρια που έχουν υποστεί ζημιές.
Δήμαρχος Ζακύνθου: Το νησί έχει ανθεκτικές υποδομές
«Και αυτή η δοκιμασία απέδειξε ότι το νησί δεν έχει θέμα επικινδυνότητας και έχει ανθεκτικές υποδομές», είπε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος της Ζακύνθου, Παύλος Κολοκοτσάς, επισημαίνοντας ότι οι ζημιές είναι μικρής έκτασης, ενώ το πρόβλημα με την ηλεκτροδότηση που εμφανίστηκε σε μεγάλο μέρος του νησιού, λόγω της πτώσης στύλων της ΔΕΗ, έχει πλέον αποκατασταθεί πλήρως.
Ο κ. Κολοκοτσάς επιβεβαίωσε ότι υπάρχει ρωγμή στον τραπεζοειδή προβλήτα στο λιμάνι της πόλης, ωστόσο, όπως ανέφερε, με μία πρώτη αυτοψία που έκανε ο Λιμενάρχης, φαίνεται πως δεν θα επηρεαστούν οι συγκοινωνίες του νησιού.
Επίσης, όπως επισήμανε, υπάρχουν αρκετές ρωγμές σε σπίτια στη νότια πλευρά του νησιού, ενώ κατέρρευσε και ένα μέρος της δυτικής πύλης στο μοναστήρι των Στροφάδων.
Κλειστά σήμερα σχολεία και υπηρεσίες
Ο κ. Κολοκοτσάς ενημέρωσε το κοινό ότι σήμερα δεν θα λειτουργήσουν τα σχολεία και οι υπηρεσίες στο νησί της Ζακύνθου, εκτός φυσικά από την Αστυνομία, το Λιμενικό και άλλες δυνάμεις ασφαλείας και πολιτικής προστασίας.
«Έχει αποκατασταθεί η ηρεμία και ελπίζουμε ότι όλα θα κινηθούν από τώρα και στο εξής ομαλά», ανέφερε ο κ. Κολοκοτσάς, συμπληρώνοντας ότι σύντομα θα ξεκινήσει και η καταγραφή προβλημάτων από μηχανικούς, ώστε να αντιμετωπιστούν έγκαιρα.
Αισθητός μέχρι και στη Λιβύη 
Ο σεισμός για πολλούς κατοίκους ξύπνησε μνήμες του 2008 ή και του '53, όταν το νησί είχε υποστεί μεγάλη καταστροφή.
Ο σεισμός ήταν τόσο έντονος, που εκτός από την Ελλάδα, έγινε αισθητός στη Σικελία και στην Καλαβρία, στη νότια Ιταλία, όπου οι έντρομοι κάτοικοι έπαιρναν κατά δεκάδες την αστυνομία σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα. Ο σεισμός έγινε αισθητός στη Μάλτα και την Αλβανία, ενώ μάρτυρες ανέφεραν ότι ο σεισμός έγινε αισθητός ακόμα και στη Λιβύη.
Ο σεισμός έγινε αισθητός σε όλη την Αθήνα, ιδιαίτερα αισθητός στο Μεσολόγγι, όπου κάτοικοι σχολίασαν ότι είχε μεγάλη διάρκεια. Στην Πάτρα μάρτυρες αναφέρουν πως ήταν τόσο αισθητός που νόμισαν πως θα πέσεις το σπίτι. Αιθητός έγινε και στο Αγρίνιο, όπου κάτοικοι ανέφεραν πως ήταν μεγάλης διάρκειας με μεγάλο βουητό.
Γκρεμίστηκε ο πύργος στα Στροφάδια
Για σοβαρή και ανυπολόγιστη ζημιά στον Πύργο του καστρομοναστηριού στα Στροφάδια κάνουν λόγο τα τοπικά μέσα, καθώς το επίκεντρο του μεγάλου σεισμού ήταν εκεί κοντά.
Ο φύλακας που βρίσκεται στο νησί δεν μπορεί να πλησιάσει κοντά, διότι οι μετασεισμοί είναι μεγάλοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: