Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2018

ΠΟΙΑ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ, ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΤΟΧΟΣ ΣΥΝΤΡΟΦΕ...

Με πομφόλυγες περί καθαρής εξόδου από το μνημόνιο του και ρύθμισης του χρέους άρχισε  την επιστολή που έστειλε προς αρχηγούς κομμάτων και κομματιδίων ο Αλέξης  Τσίπρας για την αναθεώρηση του Συντάγματος .
Η οίηση που τον διακατέχει, τόν οδήγησε στην κατασκευή δικής του λίστας αρχηγών, αποδεκτών της επιστολής του. Έτσι πρόσκληση στο διάλογο έλαβαν πέραν των αρχηγών των κομμάτων της Βουλής -πλην της Χρυσής Αυγής- όλοι όσοι είναι βουλευτές και θεωρούν πως εκπροσωπούν ένα κόμμα, όπως για παράδειγμα η κα Παπακώστα, ο Γιώργος Παπανδρέου που δεν είναι βουλευτής και  το κόμμα του έχει συμπράξει με το ΚΙΝΑΛ, αλλά όχι ο κ. Λαφαζάνης, ο κ. Βελόπουλος, ο κ. Τζήμερος  και άλλοι  πρώην βουλευτές που τώρα έχουν ιδρύσει δικά τους κόμματα.
Τον Αλέξη Τσίπρα δεν τον ενδιαφέρουν τόσο οι σχηματισμοί αριστερότερά του ή δεξιότερα της ΝΔ,
τον ενδιαφέρει η απορρόφηση της Κεντροαριστεράς που απέμεινε γύρω από το ΚΙΝΑΛ και την κα Γεννηματά και που δείχνει να έχει αντοχές πάρα το πλαγιοκόπημα που δέχεται από τα αριστερά της, γι’ αυτό και η πρόσκληση στον Γιώργο Παπανδρέου δημιούργησε νέες υποψίες για τις πραγματικές προθέσεις του...
Ο πρωθυπουργός εδώ και καιρό έχει θέσει σε εφαρμογή σχέδιο για την κατάληψη και του υπολοίπου χώρου της κεντροαριστεράς. Και ως πρώτη κίνησή του καταγράφεται η στήριξη υποψηφίων, στελεχών του Κινήματος Αλλαγής στην τοπική και περιφερειακή αυτοδιοίκηση. Ελπίζει ο κ. Τσίπρας πως μπορεί έτσι να κρυφτεί έτσι πίσω από την πιθανή επιτυχία τους τη βραδιά των εκλογών, να μην υποστεί μόνος του μεγάλη προσωπική ήττα στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές και ταυτόχρονα να ανοίξει διαύλους επικοινωνίας και με τους ψηφοφόρους τους. Τα στελέχη του ΚΙΝΑΛ στην τοπική και περιφερειακή αυτοδιοίκηση είναι ό, τι έχει απομείνει από την υφαρπαγή του μισού ΠΑΣΟΚ  από τον ΣΥΡΙΖΑ τα προηγούμενα χρόνια. Στη ΝΔ λένε πως αν ευδοκιμήσει το σχέδιο Τσίπρα, τότε μετά τις τοπικές εκλογές δεν θα υπάρχει το ΚΙΝΑΛ, όπως το ξέρουμε.
Η δεύτερη κίνηση άρχισε να ξεδιπλώνεται σιγά- σιγά με την αναθεώρηση του Συντάγματος. Θα έλεγε κανείς πως, όπως κάθε πρωθυπουργός, έτσι και ο κ. Τσίπρας θα θέλει να αφήσει το αποτύπωμά του στο Σύνταγμα της χώρας, αλλά έρχεται να ζητήσει τη συναίνεση των κομμάτων της αντιπολίτευσης για την αναθεώρηση -μια πρωτίστως συναινετική διαδικασία-  αφού πρώτα επί 8 συναπτά έτη οδήγησε τη χώρα, τους πολίτες και το πολιτικό σύστημα πολλές φορές στα όρια εθνικού διχασμού.
Ακόμα και τώρα ο τρόπος και το περιεχόμενο των προτάσεων του δεν αποκρύβουν την πραγματική επιδίωξη του για το εκλογικό όφελος του ΣΥΡΙΖΑ, αντί για το όφελος της χώρας και της κοινωνίας. Εξ ου και η κίνησή του να δημιουργήσει εσωτερικές τριβές και προβλήματα στο ΚΙΝΑΛ με την πρόσκληση και του Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος έχει  διατυπώσει σε ορισμένα θέματα ηπιότερες απόψεις από την κα Γεννηματά για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.
Είναι επίσης γνωστό ότι ο κ. Τσίπρας θέλει να χρησιμοποιήσει την Αναθεώρηση του Συντάγματος πρώτον για να εγκλωβίσει το Κίνημα Αλλαγής στην δική του πολιτική ατζέντα,   για να το αφομοιώσει ευκολότερα στην  εθνική κάλπη και δεύτερον να σηκώσει...τείχη απέναντι στη ΝΔ. Δηλαδή θέλει να ενισχύσει τη διχαστική πολιτική και ρητορική του  ζητώντας παράλληλα συναίνεση για την αναθεώρηση του Συντάγματος.
Ξέρει πως ό, τι και αν περάσει από αυτή τη Βουλή, θα χρειαστεί η επικύρωσή του με νέα ψηφοφορία  στην επόμενη. Αυτό σημαίνει ότι η συναίνεση της ΝΔ σε κάθε πρόταση είναι «εκ των ων ουκ άνευ» για να στηριχτεί μια Συνταγματική Αναθεώρηση αυτή την περίοδο.
Αλλά είπαμε, δεν τον νοιάζει το Σύνταγμα, τον νοιάζει το κόμμα.
ΓΡΑΦΕΙ Ο ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: