Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2018

Η ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΧΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ: ΠΩΣ Ο ΓΕΡΟΥΛΑΝΟΣ ΜΠΗΚΕ ΣΦΗΝΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ

ΠΟΙΑ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΘΑ ΣΤΗΡΙΞΕΙ Ο ΣΥΡΙΖΑ

Μια ασυνήθιστα σκληρή πολιτική αναμέτρηση παρότι το προφίλ των κεντρικών υποψηφίων προδιαθέτει για “ήπιες” και επί της ουσίας αντιπαραθέσεις, θ' αρχίσει άμεσα να εξελίσσεται στο Δήμο της Αθήνας με φόντο τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μάη. 
Πρώτη αλλά σημαντική ένδειξη αποτελεί εκ των πραγμάτων η πρόσφατη ανακοίνωση της υποψηφιότητας του Παύλου Γερουλάνου και η προαναγγελθείσα επί της ουσίας μετάβαση του Κωστή Μπακογιάννη από την Στερεά Ελλάδα στον μεγαλύτερο Δήμο της χώρας- όπου, ουκ ολίγες φορές στο παρελθόν έδωσαν σκληρή μάχη επικράτησης κορυφαία στελέχη από την κεντρική πολιτική σκηνή, όπως η Ντόρα Μπακογιάννη.
Με ή χωρίς χρίσματα αμφότεροι απευθύνονται σε ευρύτερα κοινά από αυτά που συνήθως ορίζουν οι κομματικοί μηχανισμοί, διεκδικώντας το πέρασμα στον δεύτερο γύρο για την τελική μονομαχία. Ωστόσο οι καλά γνωρίζοντες,
-και δη οι αναλυτές των αποτελεσμάτων της προηγούμενης εκλογικής αναμέτρησης στην Αθήνα- λένε ότι το παζλ με τους συσχετισμούς θα διαμορφωθεί καθ' οδόν και αφού λάβουν θέσεις μάχης όλοι οι υποψήφιοι.
Για παράδειγμα ο-η υποψήφιος που θα στηρίξει το κυβερνών κόμμα έχοντας την “προίκα” του συνδυασμού του πρωτοεμφανιζόμενου Γαβριήλ Σακελλαρίδη (που έπαιξε στα ίσα τον Γιώργο Καμίνη), λέγεται ότι θα δημιουργήσει στο κόμμα του αυξημένες προσδοκίες για το πέρασμα στον δεύτερο γύρο- βέβαια πληροφορίες λένε ότι η Κουμουνδούρου εξετάζει το ενδεχόμενο να κατεβάσει αυτοδιοικητικό στέλεχος, αν και αρκετοί θα προτιμούσαν την κάθοδο περισσότερο δημοφιλούς στελέχους, όπως της κυρίας Έφης Αχτσιόγλου ή της βουλευτού των ΑΝΕΛ, Έλενας Κουντουρά η οποία κόντρα στην στάση του Πανου Καμμένου σκοπεύει να ψηφίσει την συμφωνία των Πρεσπών στηρίζοντας την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ. Τελευταίες πληροφορίες λένε ότι η Κουμουνδούρου έχει βάλει στο μικροσκόπιο και άλλες εναλλακτικές προτάσεις, όπως για την κάθοδο του προερχόμενου από τη Νεολαία του κόμματος, νυν υφυπουργού, Νάσου Ηλιόπουλου. Αυτό δεν σημαίνει ότι το κυβερνών κόμμα δεν εξετάζει το ενδεχόμενο να αιφνιδιάσει με άλλα υποψηφιότητα- έκπληξη και να μπει σφήνα στην σφήνα που έκανε ο Παύλος Γερουλάνος στην αναμενόμενη από την περασμένη άνοιξη υποψηφιότητα του Κώστας Μπακογιάννη.
Στα υπέρ της υποψηφιότητας Μπακογιάννη συμπεριλαμβάνεται -όπως καταγράφουν στα διάφορα επιτελεία- το γεγονός της υψηλής δημοφιλίας του και της επιρροής του σε διάφορες και διαφορετικές εκλογικές δεξαμενές, της κτηθείσας πείρας από τον αυτοδιοικητικό χώρο και της στήριξης από δυνάμεις της κεντροδεξιάς. Ο κ. Μπακογιάννης αναμένεται άλλωστε ότι θα αξιοποιήσει τον γαλάζιο και αυτοδιοικητικό μηχανισμό που διαθέτει επί χρόνια στην Αθήνα η Ντόρα Μπακογιάννη, καθώς η μητέρα του είναι επί χρόνια βουλευτής Α' Αθήνας και έχει διατελέσει Δήμαρχος Αθήνας. Ένα βέβαια από τα στοιχεία της κριτικής που θα κληθεί να αντιμετωπίσει το επιτελείο του από την επομένη της ανακοίνωσης της υποψηφιότητάς του θα αφορά στο ότι από την οικογένεια Μητσοτάκη διεκδικούν τρεις κεντρικούς ρόλους στην πολιτική σκηνή: ο Κυριάκος Μητσοτάκης θεωρείται σε όλες τις τελευταίες δημοσκοπήσεις εν δυνάμει πρωθυπουργός, η Ντόρα Μπακογιάννη θα είναι υποψήφια διεκδικώντας την επανεκλογή της στην βουλή με το ψηφοδέλτιο των Χανίων και ο Κώστας Μπακογιάννης την ίδια “ώρα” θα φορτσάρει για τη νίκη στον μεγαλύτερο Δήμο της χώρας.
Οι πληροφορίες λένε ότι ο κ. Μπακογιάννης βρίσκεται καθ' οδόν για την Αθήνα. Από την στιγμή που ο “διάδοχός” του στην παράταξη, Φάνης Σπανός πήρε το χρίσμα από τη Νέα Δημοκρατία για να διεκδικήσει την περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για την κάθοδο του κ. Μπακογιάννη στην Αθήνα. Η επίσημη εκδήλωση – οι πληροφορίες λένε στο “Πειραιώς Academy»- έχει προγραμματιστεί για την Δευτέρα 5 Νοέμβρη, όπου το στοίχημα της επίδειξη δύναμης θα κριθεί, σύμφωνα με στελέχη της ΝΔ και από την μαζικότητα αλλά και από τις προσωπικότητες που θα παραστούν. Μέχρι στιγμής ο απερχόμενος περιφερειάρχης έχει εξασφαλίσει την στήριξη του Σταύρου Θεοδωράκη και στελεχών του Ποταμιού.
Πρεμιέρα πάντως στην μάχη της Αθήνας έκανε ο πρώην υπουργός επί Γιώργου Παπανδρέου, Παύλος Γερουλάνος ο οποίος ανακοινώνοντας την υποψηφιότητά του με ...κάπως αντισυμβατικό τρόπο από την πλατεία Κανάρη της Κυψέλης, θα επιχείρησε να απευθυνθεί και στον προοδευτικό ψηφοφόρο αλλά και στον “απαιτητικό δημότη της Αθήνας”. Ο κ. Γερουλάνος αναμένει το χρίσμα του Κινήματος Αλλαγής το οποίο ως φαίνεται έχει εξασφαλίσει, μολονότι υπάρχει και η πρόταση της ΔΗΜΑΡ για υποψηφιότητα του αντιδημάρχου Αθηναίων Λευτέρη Παπαγιαννάκη. Σε κάθε περίπτωση, έχει ήδη δώσει το στίγμα του μέσω τις ιστοσελίδας του, όπου δημιούργησε μια πλατφόρμα εθελοντών με το εξής περιφραστικό σύνθημα: «Αθηναίος πολίτης, ζω, εργάζομαι και μεγαλώνω τα παιδιά μου εδώ, επιχειρηματίας, π. Υπουργός και αφοσιωμένος στα κοινά. Πιστεύω ότι οι λύσεις βρίσκονται ανάμεσά μας και δεν υπάρχει πρόβλημα που δεν μπορούμε να λύσουμε αν συνεργαστούμε. Αυτό έκανα πάντα και αυτό θέλω να κάνω για την πόλη μας». Ο κ. Γερουλάνος σχεδίαζε την κάθοδό του μήνες πριν. Έχει την στήριξη του Κινήματος Αλλαγής, αν και η επίσημη απόφαση θα ληφθεί από το περιφερειακό συμβούλιο του κόμματος την προσεχή Πέμπτη. Εγκυρότατες πληροφορίες αναφέρουν ότι στην διαδρομή θα αποκτήσει και άλλα στηρίγματα από Κινήσεις- όπως από την Κίνηση “Πράττω” με επικεφαλής τον στενό του φίλο Νίκο Κοτζιά. Με τον τέως πλέον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά ο Παύλος Γερουλάνος είχαν διατελέσει συνεργάτες ως βασικοί παίκτες στο επιτελείο του Γιώργου Παπανδρέου από την εποχή της θητείας του στο υπουργείο Εξωτερικών.
Κάποιοι λένε ότι αν δεν υπήρχαν αντιδράσεις από μέρος στελεχών στον ΣΥΡΙΖΑ, η Κουμουνδούρου μπορεί να εξέταζε την στήριξη του Παύλου Γερουλάνου για την εκλογή του στο Δήμο της Αθήνας- επιτυγχάνοντας έτσι ένα ισχυρού συμβολισμού άνοιγμα στον χώρο της κεντροαριστεράς. Έτσι κι αλλιώς η εκλογή του νέου Δημάρχου θα κριθεί από τις συμμαχίες του δεύτερου γύρου...

Γράφει η Φώφη Γιωτάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια: