Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2018

ΝΕΟΣ ΕΞΕΥΤΕΛΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ: «ΠΗΡΑΝ ΠΙΣΩ» ΤΗΝ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΩΝ EΞΗ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ... ΣΤΟ ΙΟΝΙΟ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΑΠΕΙΛΕΣ! (UPD)

Ο Αλέξης Τσίπρας αποφάσισε να μην προχωρήσει στην επέκταση στο Ιόνιο των Εθνικών Χωρικών Υδάτων (ΕΧΥ) στα 12 μίλια μετά την τουρκικές απειλές για casus belli!
Σε έκτακτη σύσκεψη που συγκάλεσε στο υπουργείο Εξωτερικών (μετά την προειδοποίηση της Αγκυρας) με κύριο θέμα την επέκταση της ελληνικής αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 μίλια και την επαναδιατύπωση του casus belli από τη πλευρά της Τουρκίας, αποφασίστηκε: 
- Δεν θα προχωρήσει η υπογραφή του Προεδρικού Διάταγματος για την επέκταση των χωρικών υδάτων, αλλά... θα κατατεθεί «κάποια στιγμή» νομοσχέδιο στη Βουλή
- Θα πάρουν πίσω τα προεδρικά διατάγματαγια την επέκταση της ελληνικής αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 μίλια στο Ιόνιο (την οποία επέκταση αποκάλυψε αψυχολόγητα ή το έκανε ακριβώς για να «προειδοποιήσει» την Αγκυρα και να «κάψει» την όλη κίνηση ο, επικίνδυνος για την Ελλάδα, πρώην ΥΠΕΞ Ν.Κοτζιάς).
- Θα γίνει «ενημέρωση και διάλογος» με τα πολιτικά κόμματα 
- Θα συγκληθεί το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ)
- Θα συγκληθεί το... Επιστημονικό Συμβούλιο του υπουργείου Εξωτερικών προκειμένου να... συζητηθούν οι πτυχές του θέματος. Η «μπάλα στην εξέδρα», δηλαδή
Με απλά λόγια: Οι κότες είναι πιο... γενναίες,
από τους Ελληνες πολιτικούς.
Τέτοιος εξευτελισμός είχε να συμβεί από την εποχή των Ιμίων!
Με την απόφαση αυτή,
η Ελλάδα εισέρχεται και επίσημα σε εποχή «φινλανδοποίησης» αφού αποδέχεται πρακτικά ότι δεν έχει εθνική κυριαρχία απέναντι στη Τουρκία και δεν μπορεί να αποφασίζει ερήμην της Αγκυρας ακόμα και την ανώδυνη (για τη Τουρκία) επέκταση των ΕΧΥ στο Ιόνιο.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο αναπληρωτής υπουργός, Γ. Κατρούγκαλος και οι υφυπουργοί Εξωτερικών Μ. Μπόλαρης και Τέρενς Σπένσερ Κουίκ. Επίσης ο Γενικός Γραμματέας, κ. Παρασκευόπουλος, ο διευθυντής του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού, Βαγγέλης Καλπαδάκης, και ο προϊστάμενος του Γραφείου του.
Σήμερα ο Έλληνας πρέσβης κλήθηκε στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών στην Άγκυρα, καθώς το τουρκικό ΥΠΕΞ ξεκαθάρισε ότι «Οποιαδήποτε επέκταση στα 12 μίλια, ακόμα και στα ανοικτά των Αντικυθήρων θα πρέπει να γίνει με αμοιβαία συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία».
Η Άγκυρα εν συνεχεία με ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ απείλησε την Αθήνα με πόλεμο εάν επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια ακόμη και στο Ιόνιο. Μην ξεχνάμε πως η τουρκική απειλή ήρθε μετά τον άστοχο χειρισμό Κοτζιά που προανήγγειλε 12 νμ στο Ιόνιο.
Άλλωστε ο Τσαβούσογλου είχε ταξιδέψει στην Αλβανία ακριβώς γι' αυτό το λόγο, για να τορπιλιστούν τα 12 ν.μ. από την Ελλάδα.
 «Η ανακοίνωση της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης της 8ης Ιουνίου 1995 περιέχει την δέουσα πολιτική προειδοποίηση και εξακολουθεί να ισχύει και σήμερα».
Η σχετική ανακοίνωση έχει ως εξής:
«Παρακολουθήσαμε τις δηλώσεις του απερχόμενου Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας κ. Νίκου Κοτζιά και του Πρωθυπουργού και νέου Υπουργού Εξωτερικών κ. Αλέξη Τσίπρα που αφορούν τα σχέδια προοδευτικής επέκτασης των χωρικών υδάτων της Ελλάδας.
Δεν δύναται να δείξουμε επιείκεια σε βήματα για τα οποία δεν υπάρχει διμερής συμφωνία σε ό,τι αφορά το Αιγαίο όπου οι δυο χώρες έχουν αμφότερες παράλια.
Η ανακοίνωση της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης της 8ης Ιουνίου 1995 περιέχει την δέουσα πολιτική προειδοποίηση και εξακολουθεί να ισχύει και σήμερα.
Οι απόψεις και προειδοποιήσεις μας που αφορούν το θέμα έχουν διαβιβαστεί στον Πρέσβη της Ελλάδας στην Άγκυρα».


Δεν υπάρχουν σχόλια: