Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2018

ΌΤΑΝ Ο ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΔΙΕΓΡΑΨΕ ΤΟΝ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ ΚΑΙ Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΕΠΕΡΡΙΠΤΕ ΕΥΘΥΝΕΣ ΣΤΟΝ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ!

Εκτός της παράταξης του ΠΑΣΟΚ ήδη από το 2007 είχε τεθεί ο Γιάννος Παπαντωνίου (όπως ενημέρωσε σχετικά και το Κίνημα Αλλαγής) που προφυλακίστηκε για ξέπλυμα μαύρου χρήματος μαζί με την σύζυγό του Σταυρούλα Κουράκου, που πέρασαν τις πόρτες των φυλακών Κορυδαλλού.
Μάλιστα, το 2006 ο Γιάννος Παπαντωνίου διεγράφη από τον τότε πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου από την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος, έπειτα από διαφορετική θέση που είχε διατυπώσει σε σχέση με την κομματική γραμμή, καθώς με τον Γιώργο Παπανδρέου δεν είχαν ποτέ καλές σχέσεις…
Ειδικότερα, ο κ. Παπαντωνίου είχε τεθεί εκτός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ στις 8 Αυγούστου του 2006, ύστερα από τις δηλώσεις του, όπου τάχθηκε υπέρ της αγοράς της Εμπορικής Τράπεζας από τη γαλλική Credit Agricole.
Όπως ανέφερε τότε ο Γιώργος Παπανδρέου σε δήλωσή του για την αποπομπή Παπαντωνίου, «υπεύθυνη στάση δεν μπορεί να θεωρείται η διατύπωση προσωπικών απόψεων δημόσια, άκαιρα, χωρίς καμιά συνεννόηση και μάλιστα την ώρα μιας κρίσιμης αντιπαράθεσης. Αυτό έχει ως μόνο αποτέλεσμα,
να δημιουργεί σύγχυση και να προκαλεί εύλογα ερωτηματικά. Λειτουργεί ως άλλοθι σε μια κυβερνητική πολιτική που έχει διασύρει την οικονομία της χώρας μας».
Επί της ουσίας ο κ. Παπανδρέου, με δισέλιδη δήλωσή του το καλοκαίρι του 2006, κατηγορούσε τον πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ ότι λειτούργησε με τις απόψεις του ως άλλοθι στην κυβερνητική πολιτική, η οποία έχει διασύρει την οικονομία της χώρας και την έχει βάλει στην περιπέτεια της επιτήρησης.
Παπαντωνίου: Λάθος Σημίτη το δαχτυλίδι στον Παπανδρέου- Οδήγησε τη χώρα στο μνημόνιο
Όπως φαίνεται αυτή τη διαγραφή και τις διαφωνίες με τον Γ. Παπανδρέου δεν τις συγχώρεσε ποτέ ο Γιάννος Παπαντωνίου, ο οποίος στο βιβλίο του «Στάσεις και Αποστάσεις», το 2014 επέρριπτε ευθύνες για το Μνημόνιο στην κυβέρνηση Παπανδρέου, ενώ χαρακτήριζε ως «λάθος» το «δαχτυλίδι» του Σημίτη στον Γιώργο Παπανδρέου για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, το 2004.
«Η προεπιλογή συγκεκριμένου προσώπου για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ήταν διπλό λάθος. Η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου 2009-2012 αποδείχτηκε κατώτερη των περιστάσεων και κατέρρευσε απαξιωμένη αφού οδήγησε τη χώρα στο μνημόνιο, ενώ η προεπιλογή μετέτρεψε και πάλι το ΠΑΣΟΚ σε αρχηγικό κόμμα, διαγράφοντας τους αγώνες του ίδιου του Κώστα Σημίτη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γιάννος Παπαντωνίου στο βιβλίο του.
Ο πρώην υπουργός αν και αναγνώριζε ότι η οικονομία κατέρρευσε επί κυβερνήσεων Κώστα Καραμανλή ωστόσο επέρριπτε ευθύνες στην κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου για το μνημόνιο, το οποίο χαρακτήριζε «υποταγή της χώρας σε καθεστώς επιτροπείας». «Δεν έγινε αποτελεσματική διαπραγμάτευση λόγω αδυναμίας της ελληνικής πλευράς. Δεν υπήρχαν ούτε ιδέες ούτε προγράμματα ούτε στελέχη με διαπραγματευτική εμπειρία ώστε να διαμορφώσουν πειστικές θέσεις, κατανοητές και να ενσωματωθούν στη συμφωνία. Η Ελλάδα υπέγραψε ουσιαστικά το κείμενο που ετοίμασαν οι δανειστές», έγραφε ο Γιάννος Παπαντωνίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: