«Θέλω λοιπόν εδώ, από την πρωτεύουσα της Μακεδονίας, να στείλω ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς όλους τους αποδέκτες. Η Νέα Δημοκρατία θα καταψηφίσει αυτήν τη συμφωνία. Είτε τώρα είτε στην επόμενη Βουλή». Το Βελλίδειο σείστηκε από παλαμάκια, όταν έγινε αυτή η δήλωση αυτή του Κυριάκου Μητσοτάκη που άφησε ορισμένα ερωτηματικά.
Τι θα πει θα την καταψηφίσει στην επόμενη Βουλή; Αν είναι στην κυβέρνηση θα την φέρει για να την …καταψηφίσει ή προεξοφλεί ότι θα είναι στην αντιπολίτευση και θα την φέρει τότε κι όχι τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ; H συνέχεια της δήλωσης είχε ένα ακόμα μυστήριο:
«Κι αν τελικά η συμφωνία που υπέγραψε ο ΣΥΡΙΖΑ καταψηφιστεί από την ελληνική Βουλή τότε θα πρέπει η άλλη πλευρά να γνωρίζει ότι η διαπραγμάτευση ξεκινά από την αρχή». Με πόση σαφήνεια περιέγραψε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατία ότι,
θα κάνει διαπραγμάτευση με τα Σκόπια ακόμα κι αν η συμφωνία καταψηφιστεί- θα την φέρει δηλαδή ξανά στη Βουλή.
θα κάνει διαπραγμάτευση με τα Σκόπια ακόμα κι αν η συμφωνία καταψηφιστεί- θα την φέρει δηλαδή ξανά στη Βουλή.
Οι σπαρταριστές αποκαλύψεις των τελευταίων ημερών -για τους καφέδες της Σπυράκη με τον Ζάεφ- μεταξύ των άλλων λύνουν το μυστήριο που προκάλεσαν αυτές οι δηλώσεις του Μητσοτάκη- που αποδόθηκαν σε γκάφα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε στείλει ήδη το μήνυμα στον Ζάεφ ότι θέλει μια συμφωνία, αλλά όχι αυτή που φέρνει στη Βουλή ο Τσίπρας κι ότι κρατάει αυτή τη στάση για να μην χάσει το δεξιό ακροατήριό του και να έχει κέρδη στις εκλογές.
Το μήνυμα που μετέφερε η εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας στον Ζάεφ ήταν -σύμφωνα με τις πληροφορίες από έγκυρες πηγές, όπως γράφει η εφημερίδα Εφημερίδα των Συντακτών ήταν: «Μην εμπιστεύεστε τον Τσίπρα, είναι αναξιόπιστος και στο τέλος θα σας πουλήσει».
Την ώρα που άλλα έλεγε στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα κι άλλα στο Βελλίδειο ο Κυριάκος Μητσοτάκης -άξιος γόνος του Κώστα Μητσοτάκη- είχε διαμηνύσει στην σκοπιανή πλευρά ότι δεν μπορεί τώρα, ως αντιπολίτευση, αλλά θα μπορέσει ως πρωθυπουργός να περάσει τη συμφωνία για ένα απλό λόγο: θα αναγκαστεί να την ψηφίσει και ο ΣΥΡΙΖΑ!
Η Σπυράκη πρότεινε μια συμφωνία με κυβέρνηση της ΝΔ είναι χίλιες φορές καλύτερη από μια συμφωνία με κυβέρνηση Τσίπρα. Και τούτο» διότι τη συμφωνία της κυβέρνησης Τσίπρα η ΝΔ θα υποχρεωθεί, για εσωκομματικούς λόγους, να την καταψηφίσει, ενώ αντίθετα μια συμφωνία από κυβέρνηση της ΝΔ ο Αλέξης Τσίπρας θα την υπερψηφίσει, καθώς εκείνος δεν έχει κανένα εσωκομματικό πρόβλημα πάνω στο μακεδονικό ζήτημα».
Όπως φαίνεται η αποστολή της ήταν να πείσει τον Ζάεφ να περιμένει. «Ούτως ή άλλως μια συμφωνία τώρα είναι καταδικασμένη να αποτύχει» φέρεται να του είπε. «Η ΝΔ θα είναι απέναντι και η κυβέρνηση δεν θα καταφέρει να αντέξει, γιατί δεν θα ολοκληρώσει τις αξιολογήσεις του μνημονίου με αποτέλεσμα να πέσει προκηρύσσοντας πρόωρες εκλογές»!
Οι νέες πληροφορίες της ίδιας εφημερίδας ότι η συνάντηση δεν έγινε τυχαία καθώς πήγαινε για καφέ κι …έπεσε πάνω του, αλλά σε ξενοδοχείο όπου πήγε με ειδική αποστολή αποκαλύπτουν το ψέμα που είπε όταν έλεγε πως τον Δεκέμβρη είπε στον Σκοπιανό πρωθυπουργό ότι δεν θα ψηφίσει την συμφωνία η οποία όμως δεν υπήρχε ακόμα.
«Στο ερώτημά του τι θα κάνει η Νέα Δημοκρατία, ήταν ξεκάθαρη η απάντηση, ότι η Νέα Δημοκρατία θα καταψηφίσει την πρόταση-συμφωνία. Του εξήγησα ότι σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, η Νέα Δημοκρατία εκτιμά ότι η πρόταση-συμφωνία αυτή δεν είναι προς το συμφέρον των Ελλήνων. Θα ψηφίσουμε εναντίον του συμβιβασμού που προωθεί ο κ. Τσίπρας. Μου είπε “λυπάμαι” και αποχωριστήκαμε».
Το διπλό -ή μήπως τριπλό- παιχνίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη φάνηκε ήδη από τις δηλώσεις στις 20 Ιουλίου πως «προφανώς οφείλω να τη σεβαστώ ως εθνική δέσμευση της Ελλάδας εφόσον αυτή κυρωθεί από το ελληνικό κοινοβούλιο». Η συμφωνία προφανώς μπορεί από μια νέα κυβέρνηση να ακυρωθεί- να καταγγελθεί. Ο ίδιος ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος έχει πει:
«Αν πιστεύει πάντως ο κ. Μητσοτάκης ότι είναι εθνικά επιζήμια η συμφωνία, γιατί δεν λέει ότι εάν έρθει ποτέ στην κυβέρνηση -εγώ το αποκλείω, αλλά ο ίδιος έτσι υποστηρίζει, ότι θα έρθει- ότι θα την ακυρώσει; Στο κάτω- κάτω ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έβγαλε την Ελλάδα από το ΝΑΤΟ, από το στρατιωτικό ΝΑΤΟ. Μια συμφωνία η οποία είναι εθνικά επιζήμια θα έπρεπε να καταγγέλλεται. Γιατί δεν λέει εκ των προτέρων ότι θα το κάνει, αν πράγματι πιστεύει όσα λέει;»
Οι δηλώσεις του Μητσοτάκη στο Βελλίδειο -σε μια προσπάθεια εκφράσει μια τελική θέση του κόμματος- μοιάζουν σχιζοφενικές και ακατανόητες, αλλά δεν είναι παρά η αποτύπωση του κομφούζιο που μόνος του έχει προκαλέσει με μια πονηρή -και μυστική- διπλωματία.
Αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι πάλι στην αντιπολίτευση -και θα την καταψηφίσει ή θα την έχει καταψηφίσει, δεν θα μπορεί να την επαναδιαπραγματευθεί. Ούτε αν την έχει αποδεχθεί ως κυρωμένη -«ως εθνική δέσμευση της Ελλάδας εφόσον αυτή κυρωθεί από το ελληνικό κοινοβούλιο».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ήθελε πολύ να περάσει την Συμφωνία ο Τσίπρας και να τη βρει κυρωμένη- κατηγορώντας και για εθνική μειοδοσία- ή να την κάνει ο ίδιος -σε άλλο χρόνο, όπου βέβαια όχι μόνο δεν πρόκειται να κερδίσει κάτι περισσότερο, αλλά μπορεί να βρεθεί σε μια χειρότερη συγκυρία από αυτή που δημιούργησε ο Ζάεφ με τις γνωστές αντιδράσεις.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην προσπάθεια να βγει από ένα αδιέξοδο στο οποίο μπήκε στο θέμα αυτό -που απειλεί με διάσπαση του κόμμα του- δεν διστάζει να αλλάζει θέσεις ανάλογα με το βήμα που βρίσκεται. Τα ραντεβού της Σπυράκη αποκαλύπτουν μια κρυμμένη μεγαλοφυΐα πίσω από έναν γκαφατζή. Αν καταψηφιστεί -οπότε δεν ισχύει, όπως προβλέπει η ίδια η συμφωνία- γιατί θα την ξαναφέρει στη Βουλή με νέα διαπραγμάτευση -από την αρχή; Με ποιο σκοπό;
Είναι προφανές ότι επιχείρησε μια δική του συμφωνία με τον Ζάεφ, «καλύτερη»- αν γίνει αυτός πρωθυπουργός. Την ίδια ώρα όπως αποκάλυψε η FAZ καθησύχαζε το Λαϊκό Κόμμα και πέταγε πυροτεχνήματα στο Βελλίδειο πέφτοντας σε γκάφες και αντιφάσεις.
«Την εθνική γραμμή για το Σκοπιανό χάραξε η κυβέρνηση Καραμανλή στο Βουκουρέστι το 2008. Μια σύνθετη ονομασία έναντι όλων -erga omnes» είχε πει τον Δεκέμβρη του 2017. Μετά ήρθαν τα συλλαλητήρια και η λύση σε άλλη χρονική στιγμή, αλλά ποια λύση; Τι ακριβώς επιδιώκει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και τι διαμήνυσε στον Ζάεφ; Kαι γιατί απέκρυψε τις συναντήσεις με την απεσταλμένη του με τόσο παιδιάστικες εξηγήσεις ότι η Σπυράκη εκεί που πήγαινε …τυχαία για καφέ έπεσε πάνω του; Εεντογαν
«Προφανώς και δεν νομίζω ότι υπάρχει κανείς Έλληνας ο οποίος να ήθελε να υπάρχει το όνομα «Μακεδονία» στην ονομασία του γειτονικού κράτους. Αλλά θέλω να είμαι ρεαλιστής» θα πει στους δημοσιογράφους στην Θεσσαλονίκη. «Το βασικό πρόβλημα σήμερα στη συμφωνία είναι στη γλώσσα και την εθνότητα. Και να σας πω γιατί: Διότι το όνομα θα ξεχαστεί πολύ γρήγορα την επόμενη μέρα από τη στιγμή που έχουμε αναγνώριση «μακεδονικής» γλώσσας και «μακεδονικής» εθνότητας. Είναι ζήτημα χρόνου μόνο, τελικά η χώρα αυτή να αποκαλείται «Μακεδονία» σκέτο».
Ωραία θα τα καταφέρει -αν βγαίνει νόημα από τις δηλώσεις του – ο Κυριάκος -που γίνεται όλο και πιο πολύ Μητσοτάκης- με το Μακεδονικό. Η Συμφωνία των Πρεσπών, όσο κι αν δεν φαίνεται καθαρά μας οδηγεί στην Κύπρο και την Νότια Κρήτη. Μέρες που έρχονται ας ελπίσουμε ότι δεν θα πέσει η Σπυράκη πηγαίνοντας για καφέ πάνω στον Ερντογάν.
Toυ Νίκου Λακόπουλου
Toυ Νίκου Λακόπουλου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου