Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2018

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΙΤΕΑΣ


Παρασκευή 2/11  στις 9μμ
Κυριακή 4/11 στις 7μμ
«Σκοτεινές ψυχές» του Φραντσέσκο Μούντσι
Μια ιταλική ταινία που σάρωσε τα βραβεία David di Donatello της Ιταλικής Ακαδημίας Κινηματογράφου το 2015. Βραβείο Καλύτερης Παραγωγής, Ταινίας, Σκηνοθεσίας, Σεναρίου, Φωτογραφίας, Ήχου, Τραγουδιού, Μοντάζ και Μουσικής. Σύνολο 9 βραβεία και 6 ακόμη υποψηφιότητες. Επίσης 4 διακρίσεις στο Φεστιβάλ Βενετίας.
To «Anime Nere» (Σκοτεινές ψυχές) είναι βασισμένο στο βιβλίο του Τζιοακίνο Γκριάκο, ενός συγγραφέα που έχει γεννηθεί και μεγαλώσει στο Άφρικον της Καλαβρίας, στις ανατολικές υπώρειες του όρους Ασπρομόντε, εκεί όπου η Καλαβρία, μια από τις φτωχότερες περιοχές της Ιταλίας, βρέχεται από το Ιόνιο. Ένας ξερός τόπος που μοιάζει συνυφασμένος με την ίδια την καρδιά της «‘Ndrangheta», της τοπικής μαφίας που είναι ισχυρή κι οργανωμένη.  Οι ρίζες της είναι βαθιές και τα πλοκάμια της απλώνονται από τον Καναδά ως την Αυστραλία.
Η ταινία είναι γυρισμένη επί τόπου,
στο παλιό εγκαταλειμμένο σήμερα χωριό Άφρικον.
ΥΠΟΘΕΣΗ
Η πρώτη σεκάνς αποκαλύπτει ένα ντιλ ανάμεσα στον Λουίτζι (έναν από τους τρεις αδελφούς που αποτελούν την καρδιά του φιλμ) κι έναν μεγαλέμπορο ναρκωτικών πάνω στην απόλυτη χλιδή ενός πολυτελούς σκάφους, με φόντο μια μεγαλούπολη που ζει και αναπνέει στη σκιά της μοντέρνας οικονομίας αλλά και παραοικονομίας. Επιστρέφει στο Μιλάνο όπου ο δεύτερος αδερφός, ο Ρόκο, αξιοσέβαστος επιχειρηματίας εκ πρώτης όψεως, τρέχει την «οικογενειακή επιχείρηση». Η συνέχεια δίνεται στο μικρό ορεινό χωριό των μαφιόζων, όπου ο μεγάλος αδελφός Λουτσιάνο θέλει να μείνει καθαρός, δουλεύοντας τα χωράφια του και ματαίως προσπαθεί να κρατήσει τον εικοσάχρονο γιο του μακριά από το έγκλημα. Ο πιτσιρικάς Λέο, που έχει ως πρότυπο τους θείους του, χτυπά με την καραμπίνα του την τζαμαρία ενός ντόπιου μπαρ, ξυπνώντας μια παλιά βεντέτα και φεύγει για το Μιλάνο.
ΕΓΡΑΨΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ:
«Ο Ιταλός σκηνοθέτης Φραντσέσκο Μούντσι απαρνείται από την αρχή το φολκλόρ που ακολουθεί εδώ και δεκαετίες τις ταινίες σχετικά με τη μαφία κι εστιάζει στην οικονομική αλλά και την πολιτισμική διάσταση του φαινομένου (η μαφία ως ταυτότητα). Οι δύο όψεις τις Ιταλίας, αυτή του αναπτυγμένου Μιλάνου κι εκείνη της φτωχής Καλαβρίας –άψογα φωτογραφημένες και οι δύο από τον Σέρβο Βλάνταν Ράντοβιτς–, αποτυπώνουν μια χώρα που ακροβατεί ανάμεσα στο παρελθόν και το παρόν της. Η μαφία είναι η αόρατη δύναμη που κινεί τα νήματα, μολύνει προσωπικές σχέσεις, διαλύει τον κοινωνικό ιστό κι επιβάλλει το νόμο της ζούγκλας, όπου επικρατεί ο (εγκληματικά) ισχυρότερος. Η αστυνομία­ επιλέγει το ρόλο του απλού θεατή, ενώ τα κλειστά παντζούρια και τα κλειστά στόματα συνθέτουν μια τρομακτική σιωπή ευρείας συνενοχής.» Χρ. Μήτσης (ΑΘΗΝΟΡΑΜΑ)
«Το φιλμ του Μούντζι, γυρισμένο στα ίδια τα χωριά που αποτελούν την καρδιά της «Ντραγκέτα», επιμένει στους ανθρώπους και στον τρόπο που ο τόπος και οι συμβάσεις μιας ζωής που έχει οριστεί ερήμην της δικής τους θέλησης, τους επιβάλει να πράξουν.
Κι αν η διαδρομή προς την κορύφωση μοιάζει προδιαγεγραμμένη, το «Anime Nere» κρατά για το τέλος μια διαφορετική ανατροπή γεμάτη κινηματογραφική και συναισθηματική δύναμη.
Όλοι οι ηθοποιοί εξαιρετικοί στους ρόλους τους και ειδικά η αυθεντική Σισιλιάνα Αουρόρα Κατρότσι, που δίνει με τέλεια εκφραστικότητα τη λιγομίλητη γριά μάνα, τη χαροκαμένη Ρόζα.» Γ. Κρασσακόπουλος, Flix.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: