Σάββατο 4 Απριλίου 2020

Ο Ν.ΔΕΝΔΙΑΣ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΕΙ ΤΟΝ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΠΟΥ «ΣΦΥΡΙΖΕΙ ΚΛΕΦΤΙΚΑ» (ΦΩΤΟ ΑΠΟ ΖΗΜΙΕΣ ΣΤΟΝ ΈΒΡΟ)

φώτο από ζημιές στον Έβρο

Παρά τις συνεχιζόμενες τουρκικές προκλήσεις, αλλά και την απαράδεκτη εύνοια που δείχνει ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ προς την Τουρκία, σε βάρος της Ελλάδας, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, εμφανίστηκε στην κρατική τηλεόραση με ευχολόγια, παρουσιάζοντας σχεδόν τα πάντα ως ρόδινα.
Όπως έκανε και στο πρόσφατο παρελθόν, οπότε μιλούσε για διεθνή "απομόνωση" της Τουρκίας, τώρα, παραλλάσσοντας κάπως αυτή την έκφραση, είπε ότι η Άγκυρα "εξετέθη" με όλα όσα οργάνωσε στον Έβρο. "Η Τουρκία είναι φανερό ότι σε αυτό το θέμα εξετέθη στα μάτια της διεθνούς κοινής γνώμης. Εξετέθη", είπε.
Είναι ηλίου φαεινότερο, κατά τον κ.Δένδια, ότι η Άγκυρα είναι "έκθετη" και "απομονώθηκε". Πως αλλιώς, άλλωστε, να εξηγηθούν τα συνεχή πήγαινε - έλα στην Ευρώπη και οι τηλεδιασκέψεις του Τ.Ερντογάν με τους Μέρκελ, Μακρόν και Τζόνσον, για το Μεταναστευτικό; Μπορεί κανείς να φανταστεί τι θα γινόταν αν δεν είχε "απομονωθεί" και "εκτεθεί" η Τουρκία (!).
Εξίσου χαρακτηριστική περίπτωση "απομόνωσής" της είναι η στάση που κρατάει απέναντί της ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ. Ο οποίος έσπευσε να καλέσει την Τουρκία στη δεκαμελή ομάδα διαβούλευσης για το μέλλον του Οργανισμού, αποκλείοντας την Ελλάδα (Βλέπε: ΝΑΤΟ: Αποκλεισμός της Ελλάδας από την ομάδα «για το μέλλον της Συμμαχίας» - Ναι, στην Τουρκία).
Κατά τα λοιπά, το μόνο που βρήκε να πει ο κ.Δένδιας στη συνέντευξή του,
είναι ότι "ο κ.Στόλτενμπεργκ προσπαθεί να κρατήσει κάτω από τις μασχάλες του όλα τα καρπούζια". Ε, και "καμιά φορά αυτό δεν είναι πάρα πολύ εύκολο και «σφυρίζει κλέφτικα»" (!).
Όσον αφορά το Μεταναστευτικό - Προσφυγικό και την προοπτική να "ξαναζωντανέψει" η ΝΑΤΟϊκή δύναμη που τα προηγούμενα χρόνια είχε αναπτυχθεί στο Αιγαίο, αλλά όλα δείχνουν ότι έχει ατονήσει πλέον, ο Ν.Δένδιας είπε: "Εγώ τοποθετήθηκα (σ.σ. εντός του ΝΑΤΟ) υπέρ της συνέχισης της επιχείρησης και υπέρ της ενίσχυσης της επιχείρησης. Από την άλλη πλευρά, η γείτονας Τουρκία δεν επιθυμεί τη συνέχιση της επιχείρησης, πόσο μάλλον την ενίσχυση της επιχείρησης".
Ο Ν.Δένδιας, πάντως, δεν ξεκαθάρισε εάν το ΝΑΤΟ θα αποφασίσει την επαναδραστηριοποίηση της ναυτικής δύναμης ή όχι.
Όπως, επίσης, απέφυγε την παραμικρή νύξη στην ευρωπαϊκή ναυτική επιχείρηση, "Ειρήνη", μεταξύ Κρήτης, Ιταλίας, Λιβύης, για την επιβολή του εμπάργκο όπλων στην εμπόλεμη Λιβύη. Πόσο μάλλον, τσιμουδιά για το ότι η Ελλάδα δέχτηκε λιμάνια της στην Κρήτη να γίνουν χώρος υποδοχής μεταναστών που θα σώζονται στη Μεσόγειο (βλέπε: Επιχείρηση «Ειρήνη»: Η Ελλάδα θα δέχεται και μετανάστες - πρόσφυγες από τη Λιβύη).
Ο Ν.Δένδιας δικαιολογεί τον επικεφαλής του ΝΑΤΟ που «σφυρίζει κλέφτικα» (φώτο από ζημιές στον Έβρο) 372418 photo
Παραβιάσεις από Τούρκους... "αστροναύτες"
Στο μεταξύ, ενώ, μετά την "απόσυρση" των προσφύγων και μεταναστών, καθώς και των βαλτών -από την Άγκυρα- μπαχαλάκηδων, από τα ελληνοτουρκικά χερσαία σύνορα, καταμετρώνται και επιδιορθώνονται οι ζημιές στον Έβρο, η τουρκική Πολεμική Αεροπορία συνεχίζει τις προκλήσεις της στο Αιγαίο.
Σήμερα, όπως γίνεται εδώ και πάνω από μια εβδομάδα, κατεγράφησαν νέες υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά. Σε τόσο μεγάλο ύψος, όμως, που σύντομα οι Τούρκοι πιλότοι μάλλον θα κινδυνεύσουν να χαρακτηριστούν ως... "αστροναύτες", παρά ως χειριστές μαχητικών αεροσκαφών.
Οι περισσότερες υπερπτήσεις, με απειροελάχιστες εξαιρέσεις, έγιναν σε πολύ μεγάλα ύψη, τέτοια που μόνον τα επιβατικά αεροσκάφη πετούν. Κάτι, πάντως, που, εκτός των άλλων, δημιουργεί κινδύνους στη ομαλή κίνηση της πολιτικής αεροπορίας. Και σήμερα, ωστόσο, κατεγράφησαν 43 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου, ενώ σημειώθηκαν και πέντε εικονικές αερομαχίες (εμπλοκές).
Ο Ν.Δένδιας δικαιολογεί τον επικεφαλής του ΝΑΤΟ που «σφυρίζει κλέφτικα» (φώτο από ζημιές στον Έβρο) 372419 photo
Τέλος "επεισοδίου" προκλήσεων στον Έβρο
Στο μεταξύ, στα χερσαία ελληνοτουρκικά σύνορα γίνεται καταμέτρηση των ζημιών που προκλήθηκαν. Επίσης, σε πολλά σημεία του φράχτη που τα έριξαν ή έχουν υποστεί ζημιές, γίνονται εργασίες αποκατάστασής τους. Σε κάποιες περιοχές, σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν στελέχη του υπουργείου Άμυνας, γίνονται εργασίες επέκτασης και ενίσχυσής του.
Σύμφωνα με κύκλους του ΓΕΕΘΑ, από τον Φεβρουάριο, οπότε εκδηλώθηκε η -υποκινούμενη από την Άγκυρα- πίεση στον Έβρο:
-Διατέθηκε επιπλέον προσωπικό του Στρατού Ξηράς και τμήματα Ειδικών Δυνάμεων για την αύξηση της συχνότητάς των περιπολιών και την οργάνωση επιπλέον παρατηρητηρίων.
-Ιπτάμενα μέσα και των τριών Κλάδων των ΕΔ χρησιμοποιήθηκαν για την πραγματοποίηση επιχειρήσεων εναέριας επιτήρησης, καθώς και για τη μεταφορά δυνάμεων της ΕΛΑΣ.
- Ενισχυθήκαν τα υφιστάμενα αποτρεπτικά εμπόδια στον Έβρο και άμεσα επιδιορθώθηκαν ζημιές που προκλήθηκαν κατά τη διάρκεια των επεισοδίων.
-Σε συνεργασία με τοπικούς φορείς αλλά και με την βοήθεια και την προσφορά ιδιωτών, δημιουργήθηκαν επιπλέον εμπόδια και νέες θέσεις κάλυψης κατά μήκος των χερσαίων συνόρων.
-Σε συνεργασία με την ΔΕΔΔΗΕ, τοποθετήθηκαν προβολείς στο φράχτη και στο δάσος Καστανέων για τον φωτισμό της περιοχής ως μέτρο αποτροπής εισόδου.
-Στην περιοχή έχουν αποσταλεί και έχουν χρησιμοποιηθεί πρωτότυπα μέσα και υλικά (όχημα με ανεμιστήρα, οχήματα με μεγάφωνα, ερπυστριοφόρα πυροσβεστικά οχήματα, αυτοσχέδια εργαλεία απομάκρυνσης αντικειμένων από το φράχτη).
-Διεξάγονται εκπαιδευτικές βολές ημέρα και νύκτα στην παρέμβριο περιοχή και στα νησιά.
Οι ίδιοι κύκλοι σημειώνουν ότι στο δάσος των Καστανέων καθημερινά καταγράφονται εικόνες καταστροφής του φυσικού περιβάλλοντος, καθώς και φθορών σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις και μέσα που προκλήθηκαν κατά τη διάρκεια των επεισοδίων. Το κόστος των φθορών σε στρατιωτικά μέσα και εγκαταστάσεις υπολογίζεται έως 65.000 ευρώ.
Ο Ν.Δένδιας δικαιολογεί τον επικεφαλής του ΝΑΤΟ που «σφυρίζει κλέφτικα» (φώτο από ζημιές στον Έβρο) 372420 photo
Τουρκικές παραβιάσεις
Σχηματισμοί : 3 (3 x 2F-16)
ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΑ : 1 CN-235 (ναυτικής συνεργασίας - κατασκοπευτικό)
Σύνολο : 7
Οπλισμένα : 4
Παραβιάσεις : 43 (όλες από τα μαχητικά)
Εμπλοκές : 5
ΠΕΡΙΟΧΗ : Βορειοανατολικό, Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο
Δεκαπέντε εκ των ανωτέρω παραβιάσεων ήταν οι υπερπτήσεις που πραγματοποίησε τουρκικό ζεύγος F-16.
Ο Ν.Δένδιας δικαιολογεί τον επικεφαλής του ΝΑΤΟ που «σφυρίζει κλέφτικα» (φώτο από ζημιές στον Έβρο) 372421 photo
Υπερπτήσεις
Ζεύγος τουρκικών F-16 έκανε υπέρπτηση στις 16:04 πάνω από τους Λειψούς (6.000 έως 10.000 πόδια), 16:05 στους Αρκιούς (12.000 πόδια), 16:07 στους Αρκιούς (29.000 πόδια), 16:08 στους Λειψούς (30.000 πόδια), 16:12 στο Φαρμακονήσι (30.000 πόδια), 16:14 στο Φαρμακονήσι (29.000 πόδια), 16:16 στους Λειψούς (36.000 πόδια), 16:18 στους Αρκιούς (38.000 πόδια), και 6:25 στον Αγιο Μηνά (18.000 πόδια).
Το ίδιο ζεύγος F-16 πραγματοποίησε υπέρπτηση στις 16:37 στη Παναγιά (30.000 πόδια), 16:38 και 16:42 στις Οινούσσες (0.000 και 25.000 πόδια), 16:43 στην Παναγιά (25.000 πόδια), 16:46 στις Οινούσσες (38.000 πόδια), και στις 16:47 πάνω από το βορειοανατολικό άκρον της Χίου, στα 37.000 πόδια.

Ο Ν.Δένδιας δικαιολογεί τον επικεφαλής του ΝΑΤΟ που «σφυρίζει κλέφτικα» (φώτο από ζημιές στον Έβρο) 372422 photo


Ο Ν.Δένδιας δικαιολογεί τον επικεφαλής του ΝΑΤΟ που «σφυρίζει κλέφτικα» (φώτο από ζημιές στον Έβρο) 372423 photo


Ο Ν.Δένδιας δικαιολογεί τον επικεφαλής του ΝΑΤΟ που «σφυρίζει κλέφτικα» (φώτο από ζημιές στον Έβρο) 372424 photo


Ο Ν.Δένδιας δικαιολογεί τον επικεφαλής του ΝΑΤΟ που «σφυρίζει κλέφτικα» (φώτο από ζημιές στον Έβρο) 372425 photo


Ο Ν.Δένδιας δικαιολογεί τον επικεφαλής του ΝΑΤΟ που «σφυρίζει κλέφτικα» (φώτο από ζημιές στον Έβρο) 372426 photo


Ο Ν.Δένδιας δικαιολογεί τον επικεφαλής του ΝΑΤΟ που «σφυρίζει κλέφτικα» (φώτο από ζημιές στον Έβρο) 372427 photo


Ο Ν.Δένδιας δικαιολογεί τον επικεφαλής του ΝΑΤΟ που «σφυρίζει κλέφτικα» (φώτο από ζημιές στον Έβρο) 372428 photo


Ο Ν.Δένδιας δικαιολογεί τον επικεφαλής του ΝΑΤΟ που «σφυρίζει κλέφτικα» (φώτο από ζημιές στον Έβρο) 372429 photo


Ο Ν.Δένδιας δικαιολογεί τον επικεφαλής του ΝΑΤΟ που «σφυρίζει κλέφτικα» (φώτο από ζημιές στον Έβρο) 372430 photo


Ο Ν.Δένδιας δικαιολογεί τον επικεφαλής του ΝΑΤΟ που «σφυρίζει κλέφτικα» (φώτο από ζημιές στον Έβρο) 372431 photo


Ο Ν.Δένδιας δικαιολογεί τον επικεφαλής του ΝΑΤΟ που «σφυρίζει κλέφτικα» (φώτο από ζημιές στον Έβρο) 372432 photo
Ο Ν.Δένδιας δικαιολογεί τον επικεφαλής του ΝΑΤΟ που «σφυρίζει κλέφτικα» (φώτο από ζημιές στον Έβρο) 372433 photo

Δεν υπάρχουν σχόλια: