Τρίτη 21 Απριλίου 2020

ΕΚΤΑΚΤΟ Δ.Τ ΤΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ ΜΕΤΑΛΛΟΥ ΓΙΑ ΛΑΡΚΟ

Έκτακτο δελτίο τύπου
Ανήμερα του ΠΑΣΧΑ και παραμονή  της 48ωρης Παλαρκικής απεργίας 21 και 22 Απριλίου, η κυβέρνηση αργοσβήνει τη ΛΑΡΚΟ. Εξαθλιώνει τους εργαζόμενους της, οδηγεί στην απόγνωση τον λαό πέντε νομών της χώρας μας.

Η Ελλάδα είναι η μοναδική Χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση πού έχει μεταλλεύματα σιδηρονικελίου. Με εντολή της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και μέσα από τον νόμο που ψήφισε, το εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ στην Λάρυμνα Φθιώτιδας που τα επεξεργάζεται αυτήν την στιγμή  δεν έχει πρώτη ύλη για να παράξει. Αποτέλεσμα να αργοσβήνει, να είναι προ των πυλών πριν σταματήσει οριστικά η λειτουργία του. Αυτό συμβαίνει πρώτη φορά στην ιστορία της ΛΑΡΚΟ εδώ και 55 χρόνια λειτουργίας.

Δεν τελείωσαν τα μεταλλεύματα!!! Στο μεταλλείο της Καστοριάς υπάρχει πάνω από ένα εκατομμύριο τόνους πλούσιο,  έτοιμο για μεταφορά και επεξεργασία μετάλλευμα. Αλλά η κυβέρνηση διάλεξε να βαρέσει «κανόνι» στους αυτοαπασχολούμενους αυτοκινητιστές και να σταματήσει τη λειτουργία του μεταλλείου της Καστοριάς. Στόχος της να το εκποιήσει με προίκα αυτό το, έτοιμο να προσφέρει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, μετάλλευμα.

Με την ίδια μέθοδο αντιμετωπίζει και το μεγαλύτερο μεταλλείο της ΛΑΡΚΟ, στην Εύβοια. Την ώρα που προτείνει βαθιές περικοπές στους εργαζόμενους και τους απαξιώνει τελείως. Την ώρα που δεν δίνει  μερικές χιλιάδες ευρώ για μέτρα υγιεινής και Ασφάλειας. Την ώρα  που αφήνει τον εξοπλισμό της ΛΑΡΚΟ απαξιωμένο για μικρού κόστους ανταλλακτικά. Την ίδια στιγμή δίνει 7 εκατομμύρια ευρώ σε μεγαλοεργολάβου για να προχωρήσει σε αποκάλυψη μεταλλεύματος. Μία αποκάλυψη η οποία θα είναι έτοιμη για εξόρυξη το Δεκέμβριο. Δηλαδή η αποκάλυψη θα είναι έτοιμη όταν, με βάση το χρονοδιάγραμμα του νόμου, η ΛΑΡΚΟ θα έχει περάσει σε άλλον ιδιοκτήτη.

Στις 10 Φλεβάρη η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με την μέθοδο της τροπολογίας,  με ψευδή και εικονικά οικονομικά στοιχεία,  ψήφισε το νόμο που βάζει σε εκκαθάριση και στο δρόμο του ξεπουλήματος την ΛΑΡΚΟ. Μέσα από αυτό το νόμο φέσωσε προμηθευτές οδηγώντας στο εμπάργκο προμήθειας πρώτων υλών και ανταλλακτικών.

Αυτή τη στιγμή οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ  είναι σε «αναμμένα κάρβουνα», έμειναν δίχως πασχαλινό αρνί. Έκαναν εντελώς απλήρωτοι και χωρίς δώρο, τη γιορτή του Πάσχα. 
·        Έχουν χάσει τις αποζημιώσεις τους. 
·        Περιμένουν να τους αναγγείλουν  το μέγεθος της περικοπής στο μηνιαίο μισθό. 
·        Εργάζονται απροστάτευτοι απέναντι στην Πανδημία του κορωναϊού και χωρίς μέτρα ασφαλείας στην εργασία.
·        Ζουν με την επιπλέον ανασφάλεια της απόλυσης, της διαθεσιμότητας ή της εκ περιτροπής εργασίας.

Η ΛΑΡΚΟ αυτήν τη στιγμή  λειτουργεί με ένα από τα πέντε Καμίνια και μέσα στο επόμενο 48ωρο, μάλλον, θα σταματήσει να λειτουργεί. Αυτό έρχεται ως αποτέλεσμα της πολιτικής της κυβέρνησης. Μιας πολιτικής που αναμφίβολα είναι συνέχεια όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, όπως επίσης αναμφίβολα έχει την κύρια εύθηνη αλλά, εκτελεστικό, τελειωτικό για το μέλλον της ΛΑΡΚΟ , χαρακτήρα.

Αλώστε σε όλα τα επίπεδα της ζωής των εργαζομένων ο «ένας κόβει και ο άλλος ράβει».  Είναι αλήθεια ότι η Ν.Δ υιοθέτησε και θωράκισε όλα τα αντεργατικά μέτρα του ΣΥΡΙΖΑ, όπως νόμος Κατρούγκαλου, ποινικοποίηση στις διαμαρτυρίες πλειστηριασμών κ.α, όπως έκανε το 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ, με τις εναλλαγές και την λίστα των αντεργατικών μέτρων να μην έχουν τέλος. Όλοι πιστοί στα μεγάλα συμφέροντα και στις κατευθύνσεις της Ε.Ε. Όλοι, ακόμη και σήμερα που με αφορμή την Πανδημία ξεγυμνώθηκαν μας μιλούν για την Ε.Ε. και το σύστημα τους.

Οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ,  κόντρα στη λογική της διάσπασης  που προσπαθούν να σπείρουν  διάφοροι μηχανισμοί  της Κυβέρνησης  και της ΛΑΡΚΟ,  με ενότητα και αποφασιστικότητα προχωρούν στις 21 και στις 22 Απριλίου σε 48ωρη απεργία.

Κύρια αιτήματα έχουν:
Ø  Nα αποσυρθεί ο νόμος.
Ø  Nα σταματήσει η εκκαθάριση.
Ø  Nα χρηματοδοτηθεί η ΛΑΡΚΟ.
Ø  Nα επαναλειτουργήσει, να εκσυγχρονιστεί και να αναπτυχθεί.

Οι εργαζόμενοι δεν δέχονται ούτε μία περικοπή  στο σκληρά βγαλμένο, με αίμα και ιδρώτα,  μεροκάματο τους. Απαιτούν, λειτουργία, παραγωγή και εργασία με δικαιώματα. 

Καλούμε όλη την Εργατική τάξη μέσα από το παράδειγμα της ΛΑΡΚΟ να βγάλει συμπεράσματα για το πώς σκέφτονται οι κυβερνήσεις και πως θέλουν να είναι «η επόμενη μέρα».

Δεν πρέπει να επιτρέψουμε αυτή τη φορά να ξαναπληρώσει ο λαός το μάρμαρο.

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΔΥΝΑΜΗ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: