Σιγά μην άφηνε η Άγκυρα να περάσει απαρατήρητο ότι ήταν η Turkish Airlines, το "αγαπημένο παιδί" του Ερντογάν, και όργανο πολιτικών του, που μετέφερε τους τρεις Έλληνες ναυτικούς από το Τζιμπουτί, όπου κρατούνταν, στην Τουρκία.
Τώρα που η Άγκυρα δεν αφήνει να πέσει κάτω ούτε ψίχουλο, και "σηκώνει" και το παραμικρό περιστατικό που έχει σχέση με την Ελλάδα, σιγά μην άφηνε να περάσει ασχολίαστο ότι η Ελλάδα ζήτησε, όπως υποστηρίζει τουλάχιστον το τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο, Anadolu, από την Τουρκία να βοηθήσει στην απελευθέρωση και επαναπατρισμό των τριών ναυτικών.
Εξ' ου και το -τυπικώς ουδέτερο και ψυχρά ειδησεογραφικό, πλην όμως "νταβανόπροκα" καραμπινάτη- δημοσίευμα της Daily Sabah, βασισμένο σε είδηση του Anadolu, το οποίο ξεχειλίζει, έμμεσης αλλά σαφούς, ειρωνείας προς την ελληνική πλευρά.
"Τρεις Έλληνες ναυτικοί στο Τζιμπουτί έφυγαν με την βοήθεια της τουρκικής πρεσβείας στο Τζιμπουτί με πτήση της Turkish Airlines. Το Αnadolu, επικαλούμενο διπλωματικές πηγές μεταδίδει ότι οι τρεις Έλληνες ναυτικοί, ηλικίας 68, 71 και 77 ετών ευχαρίστησαν την τουρκική κυβέρνηση και
την πρεσβεία. Η "εκκένωση" έγινε μετά από επίσημο αίτημα των ελληνικών Αρχών. Οι ναυτικοί μεταφέρθηκαν στα ελληνοτουρκικά σύνορα, στα Ίψαλα, με ιδιωτικό αυτοκίνητο της ελληνικής πρεσβείας, αφού προσγειώθηκαν με αεροπλάνο στην Τουρκία".
Οι εφοπλιστές
Το να γίνουν συνεννοήσεις ανάμεσα σε πρεσβείες ξένων κρατών, ακόμα και χωρών, με τις οποίες η Ελλάδα δεν διατηρεί τις καλύτερες των σχέσεων, ειδικά σε θεωρούμενες "δύσκολες" περιοχές, δεν είναι ασυνήθιστο. Ούτε, όμως, και ο κανόνας. Ως επί το πλείστον, οι συνεννοήσεις γίνονται με διπλωματικές αντιπροσωπείες φίλα προσκείμενων χωρών και συμμάχων.
Εννοείται, πως, επανειλημμένως στο παρελθόν, Έλληνες διπλωμάτες έχουν κληθεί να διαπραγματευτούν απελευθέρωση ομήρων ή εγκλωβισμένων ακόμα και με "άτυπες" οντότητες, θεωρούμενες παράνομες οργανώσεις, ομάδες, κ.ο.κ.
Ανέκαθεν, όμως, καταβάλλονταν προσπάθειες, προκειμένου να αποφύγουν την συνδρομή των τουρκικών Αρχών σε θέματα που αφορούν την Ελλάδα. Πόσο μάλλον, σε μια τέτοια συγκυρία σαν τη σημερινή, οπότε οι ελληνοτουρκικές σχέσεις δεν διάγουν και τις καλύτερες των εποχών τους. Αντίθετα, η Τουρκία αναζητά και την παραμικρή ευκαιρία για να παρουσιάσει την Ελλάδα ως κατώτερή της και να την υποβαθμίσει. Κάτι που έκανε και τώρα, με τα δημοσιεύματα για τους τρεις Έλληνες ναυτικούς.
Και, καλά το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών. Ας υποτεθεί ότι δεν μπορούσε να πράξει αλλιώς. Αυτοί οι εφοπλιστές και οι εταιρείες, των οποίων οι ναυτικοί είναι υπάλληλοί τους, γιατί δεν ναύλωσαν ένα μικρό αεροσκάφος, να το στείλουν στο Τζιμπουτί, σε συνεννόηση με το υπουργείο Εξωτερικών, για να πάρουν τους ανθρώπους τους από εκεί;
Το υπουργείο Εξωτερικών, άραγε, αλλά και το υπουργείο Ναυτιλίας, τους το ζήτησαν; Το υπουργείο Εξωτερικών σκέφθηκε, επίσης, το πως θα εκμεταλλευτεί η Τουρκία το συμβάν της μεταφοράς των ναυτικών με την Turkish Airlines;
Είναι τουλάχιστον προσβλητικό να αλείφουν κάποιοι βούτυρο στο προπαγανδιστικό ψωμί της Τουρκίας, όταν την ίδια στιγμή που διαφημίζουν τους εαυτούς τους σχεδόν ως μεγάλους ευεργέτες του Γένους για τις γενναίες δωρεές που έκαναν (;) για την καταπολέμηση του κορονοϊού, να μην φροντίζουν να μεταφερθούν οι άνθρωποί τους στα σπίτια τους, δίχως να θιγεί το γόητρο της Ελλάδας.
Ανακοίνωση υπουργείου Εξωτερικών
Σχετικά με την απελευθέρωση και μεταφορά των ναυτικών στην Ελλάδα, το υπουργείο Εξωτερικών, σε χτεσινή ανακοίνωσή του αναφέρει τα εξής:
"Ολοκληρώθηκε ο επαναπατρισμός των τριών τελευταίων Ελλήνων ναυτικών, μελών του πληρώματος δύο ελληνόκτητων πλοίων, τα οποία κρατούνταν στο Τζιμπουτί επί επταμήνου, λόγω οικονομικών εκκρεμοτήτων της διαχειρίστριας εταιρείας έναντι των αρχών του Τζιμπουτί.
Οι Έλληνες ναυτικοί ταξίδεψαν χθες αεροπορικώς από το Τζιμπουτί προς την πόλη Νεβσεχίρ, στη Νοτιοανατολική Τουρκία, όπου τους υποδέχτηκαν εκπρόσωποι της πρεσβείας της Ελλάδος στην Άγκυρα.
Με μέριμνα της πρεσβείας και υπηρεσιών του υπουργείου Εξωτερικών, μετακινήθηκαν οδικώς στη συνοριακή διάβαση στους Κήπους του Έβρου και ακολούθως προς τους οικείους τους στην Ελλάδα.
Οι τρεις ναυτικοί αφέθηκαν ελεύθεροι να επιστρέψουν στην Ελλάδα μετά από πολύμηνες συντονισμένες προσπάθειες των υπουργείων Ναυτιλίας και Εξωτερικών και στοχευμένες παρεμβάσεις, τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και στο πλαίσιο των αρμόδιων διεθνών οργανισμών.
Τόσο ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ.Γιάννης Πλακιωτάκης όσο και ο υπουργός Εξωτερικών κ.Νίκος Δένδιας, με συνεχείς επαφές και επιστολές τους προς ομολόγους τους, ευαισθητοποίησαν όλους τους εμπλεκόμενους και απηύθηναν εκκλήσεις για τη διευθέτηση του ζητήματος που είχε προκύψει από την κράτηση των Ελλήνων ναυτικών στο Τζιμπουτί.
Παράλληλα, είχαν κινητοποιηθεί από την πρώτη στιγμή η Ελληνική πρεσβεία στην Αδδις Αμπέμπα (σ.σ.Αιθιοπία), καθώς και η επίτιμη πρόξενος της Ελλάδος και η Αντιπροσωπεία της ΕΕ στο Τζιμπουτί.
Επιπλέον, ενδιαφέρον επέδειξε η γαλλική πρεσβεία στο Τζιμπουτί ενώ σημαντική υπήρξε κατά τις τελευταίες ημέρες και η άμεση ανταπόκριση των εμπλεκόμενων τουρκικών Αρχών, συμπεριλαμβανομένης της τουρκικής πρεσβείας στο Τζιμπουτί.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι ενέργειες της ελληνικής πλευράς είχαν ως αποτέλεσμα την απελευθέρωση τους προηγούμενους μήνες των λοιπών δύο Ελλήνων ναυτικών, από τους πέντε συνολικά που παρέμεναν στα πλοία.
(...) Από πλευράς του, ο Ν.Δένδιας υπογράμμισε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι «η περιπέτεια των τριών Ελλήνων ναυτικών έλαβε αίσιο τέλος, χάρη στην άψογη συνεργασία του υπουργείου Εξωτερικών με το υπουργείο Ναυτιλίας». Ευχαρίστησε επίσης τον ομόλογό του υπουργό Εξωτερικών της Δημοκρατίας του Τζιμπουτί για την ανταπόκριση στην προ δεκαπενθημέρου σχετική επιστολή του, την κυβέρνησή της, καθώς και τις ευρωπαϊκές Αρχές".
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου