Τρίτη 21 Απριλίου 2020

ΔΗΜΟΣ ΔΕΛΦΩΝ ΣΕ ΟΡΙΑΚΟ ΣΗΜΕΙΟ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΡΟΜΑ!

Ανησυχία για πυροδότηση ασύμμετρων εξελίξεων σε κοινωνία και θεσμικούς
Ελλιπή θεωρούν την αστυνόμευση και χαλαρό το νομοθετικό πλαίσιο για τις ποινές οι περισσότεροι. Γιατί είναι εξαιρετικά δύσκολο να αυστηροποιηθούν οι ποινές. Ανάγκη για ανάληψη σημαντικών πρωτοβουλιών από τη δημοτική Αρχή, η οποία ήδη βρίσκεται σε διαδικασία εντοπισμού κατάλληλου χώρου για μετεγκατάσταση του καταυλισμού, αλλά και για επιτάχυνση των σχετικών αδειοδοτήσεων. 
Ως κορυφή του παγόβουνου, τουλάχιστον με τα έως τώρα δεδομένα, μπορούν μόνο να χαρακτηριστούν τα όσα διαδραματίστηκαν τις τελευταίες μέρες στον καταυλισμό των ρομά πάνω από το ΒΙΟΠΑ, στα κρατητήρια της Αστυνομικής Διεύθυνσης Φωκίδας και στα δικαστήρια της φωκικής πρωτεύουσας.
Και αν η κατάσταση με την παραβατικότητα μελών,
της συγκεκριμένης πληθυσμιακής ομάδας ήταν υπό έλεγχο για τρεις περίπου μήνες, από το Δεκέμβριο έως και τις απόκριες, εν τούτοις το τελευταιο διάστημα η πραγματικότητα που διαμορφώνεται στην Άμφισσα δημιουργεί συνθήκες όχι μόνο εξαιρετικά δύσκολα διαχειρίσιμες, αλλά τέτοιες που με την παραμικρή αφορμή μπορούν να καταστούν ασύμμετρες κι ανεξέλεγκτες.
Οι απαγορεύσεις στην κυκλοφορία και το κλείσιμο των καταστημάτων που ακολούθησαν την εμφάνιση της πανδημίας του covid-19 επέτειναν την ήδη τεταμένη κατάσταση στην πόλη, απόρροια των όσων έχουν συμβεί την τελευταία διετία τουλάχιστον και η οποία είναι γνωστή στον καθένα, μιας και περίπου όλοι στην Άμφισσα έχουν ιδία πείρα και βιωματική εμπειρία ως θύματα πράξεων παραβατικότητας. Πλέον, μιλάμε για μια κατάσταση όπου κάθε είδηση για νέο παρόμοιο κρούσμα, σε οικία, κατάστημα ή δημόσιο χώρο δεν αποτελεί πια είδηση, παροξύνει, εν τούτοις, τις διαθέσεις των κατοίκων της φωκικής πρωτεύουσας, και όχι μόνο. 
Η αρχή στο νέο σπιράλ των εξελίξεων έγινε με τη σωρεία διαρρήξεων σε καταστήματα, αρχικά στο εμπορικό κέντρο της Άμφισσας, κι εν συνεχεία και σε περιφερειακή ακτίνα, εντός πάντα του αστικού ιστού. Παρά τη σύσκεψη στο μέγαρο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Φωκίδας παρουσία όλων των κορυφαίων αιρετών και θεσμικών εκπροσώπων της περιοχής, η παραβατική δράση δεν σταμάτησε. Καταστήματα στη Χάρμαινα, στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης και στην Λ. Καραμανλή υπέστησαν απόπειρες παραβίασης και κάποια διαρρήξεων, ενώ η “δράση” συνεχίστηκε στο αθλητικό κέντρο της πόλης με διπλή κλοπή, τόσο στα γραφεία της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων του νομού όσο και στο κλειστό γυμναστήριο, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες μας, ανεπιτυχής απόπειρα διάρρηξης έλαβε χώρα και στο κυλικείο του Γενικού Νοσοκομείου της πόλης.
Αποκορύφωμα, βέβαια, ήταν τα γεγονότα που σημειώθηκαν το πρωί της Δευτέρας στον καταυλισμό επί της εθνικής οδού Άμφισσας-Λαμίας και στο ΒΙΟΠΑ, και τα οποία είναι γνωστά σε όλες τους τις λεπτομέρειες από την εξαντλητική κάλυψη του θέματος από τα ρεπορτάζ του fokidanews.gr. Κατάληξη της υπόθεσης ήταν η επιβολή ποινών στους δύο κύριους δράστες, οι οποίοι άσκησαν έφεση και είναι ήδη από το βράδυ της Τρίτης ελεύθεροι.
Η συμπεριφορά μερίδας της εν λόγω πληθυσμιακής ομάδας έχει πια λειτουργήσει ώστε να χαθούν και τα λίγα ερείσματα που είχαν στην κοινή γνώμη της πόλης. Όσο κι αν συμπολίτες μας έως τώρα προσπαθούσαν να αποφύγουν τις ακραίες θέσεις και να δουν το όλο ζήτημα σε μια πιο βαθιά και ευρεία οπτική γωνία, αντιλαμβανόμενοι πως πρόκειται για πρόβλημα που δεν μπορεί να έχει τελική λύση αλλά που χρήζει της καλύτερης εφικτής διαχείρισης, πλέον και αυτοί παραδέχονται πως τμήμα των ρομά του συγκεκριμένου ιδίως καταυλισμού έχουν όχι μόνο υπερβεί τα εσκαμμένα, αλλά προκαλούν το κοινό αίσθημα. Τόσο με την παραβατική δράση, την οποία δεν φροντίζουν ούτε κατ ελάχιστον να κρύψουν, όσο και με θρασείς και ευθείες απειλές για συνέχιση και ένταση της δράσης αυτής.
Από την άλλη πλευρά, μέλη της κοινότητας των ρομά στην πόλη διατυπώνουν παράπονα και κατηγορίες, κυρίως κατά της σημερινής δημοτικής Αρχής, υποστηρίζοντας πως δεν τυγχάνουν της προσοχής και της μέριμνας που έχουν ανάγκη και ότι πέφτουν θύμα εμπαιγμού από τους αιρετούς του Δήμου Δελφών.
Φυσικά, το όλο ζήτημα είναι μια “καυτή πατάτα” στα χέρια της δημοτικής Αρχής, από την οποία οι κάτοικοι της Άμφισσας περιμένουν συγκεκριμένες και αποτελεσματικές πρωτοβουλίες. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που εντοπίζουν το κενό στη διαχείριση των ατόμων αυτών που έχει αφήσει η απομάκρυνση της κοινωνικής λειτουργού Αντιγόνης Οικονομοπούλου, η οποία κατά κοινή παραδοχή είχε αποδεχθεί αποτελεσματική στην προσέγγιση, στην επικοινωνία και στις επαφές της με την κοινότητα των ρομά στην πόλη. 
Ταυτόχρονα, ήδη η δημοτική Αρχή βρίσκεται εδώ και καιρό στη διαδικασία εντοπισμού νέου χώρου για την μεταφορά του παράνομου καταυλισμού πάνω από το ΒΙΟΠΑ εξετάζοντας τα προσφορότερα σημεία, ώστε να επιλεγεί χώρος τέτοιος που θα συνεισφέρει στον καλύτερο έλεγχο και στον περιορισμό της παραβατικής δράσης. Ο χώρος αυτός, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, δεν μπορεί να απέχει περισσότερο από 3 χιλιόμετρα από τον αστικό ιστό της πόλης. Η δημοτική Αρχή έχει εντοπίσει πιθανούς τέτοιους χώρους και στο προσεχές μέλλον θα ξεδιπλώσει τους σχεδιασμούς και τις πρωτοβουλίες της σχετικά, έχοντας ως βασικό κριτήριο ο χώρος αυτός να συγκεντρώνει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συναίνεση, ενώ επεξεργάζεται και τρόπους συμβατούς με τη νομοθεσία για την επίσπευση των διαδικασιών αδειοδότησης.
Από την άλλη, δεν πρέπει να λησμονεί κανείς ότι οι δυνατότητες του Δήμου Δελφών είναι πεπερασμένες σε πολλά επίπεδα και πως ακόμα πιο σημαντικός είναι ο ρόλος της κυβερνητικής πολιτικής στο ζήτημα των ρομά. Η κατάργηση της Ειδικής Γραμματείας για την ένταξη των ρομά σίγουρα δεν βοηθάει προς αυτή την κατεύθυνση, όσο και αν οι αρμοδιότητές της κατανεμηθούν σε άλλες κρατικές υπηρεσίες.
Σημαντικές, επιπρόσθετα, είναι και οι ευθύνες που αποδίδει η κοινή γνώμη της περιοχής στην ελλιπή, όπως θεωρούν, αστυνόμευση, αλλά και στο χαλαρό, όπως τονίζουν πολλοί κάτοικοι, υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο. Εν τούτοις, η πραγματικότητα είναι ότι είναι από δύσκολο έως περίπου αδύνατο αυτό να αλλάξει προς το αυστηρότερο. Κι αυτό γιατί οι εξελίξεις δείχνουν να βρίσκονται σε τάση αντίθετης φοράς και να οδεύουν προς περαιτέρω χαλάρωση των ποινών. Αιτία της πιθανής αυτής εξέλιξης είναι η πραγματικότητα πως τα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας είναι ήδη κορεσμένα, καθώς η Ελλάδα, όπως συγκλίνουν όλες οι διαθέσιμες έρευνες, βρίσκεται στην κορυφή σε πανευρωπαϊκό επίπεδο σε αριθμό εγκλείστων στις φυλακές σε αναλογία με τον πληθυσμό κάθε χώρας.
Ειδικότερα τη στιγμή που η γενναία οικονομική ύφεση που είναι προ των πυλών εξαιτίας των επιπτώσεων του κορονοϊού στην οικονομία θα αποστερήσει την κυβέρνηση από κρίσιμα κονδύλια και στον τομέα του σωφρονισμού. 
Το σίγουρο είναι πως το ζήτημα της παραβατικής συμπεριφοράς των ρομά στην Άμφισσα θα συνεχίσει να βρίσκεται στην καρδιά της τοπικής επικαιρότητας για καιρό ακόμα, με την ελπίδα για αποφυγή χειρότερων και μη διαχειρίσιμων καταστάσεων στο εγγύς μέλλον, μιας και οι συνθήκες για μια τέτοια εξέλιξη, είναι δυστυχώς ήδη απολύτως ώριμες. Προκειμένου να μη συμβούν αυτά ακριβώς τα χειρότερα, τελείως απαραίτητο είναι να επικρατήσουν οι ψύχραιμες φωνές και οι συνετές συμπεριφορές και η απομόνωση, ταυτόχρονα, των ακραίων στάσεων, που μόνο επιδείνωση της κατάστασης μπορούν να προκαλέσουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: