Πέμπτη 30 Απριλίου 2020

ΏΣΤΕ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΠΟΦΕΥΚΤΕΣ…

Μπορεί να πέρασε στα ψιλά λόγω Κεραμέως, όμως ο Αλέξης το μπουμπούνισε. «Οι πρόωρες εκλογές ίσως καταστούν αναπόφευκτες.» Πρώτη φορά το λέει μετά τις τρεις απανωτές ήττες του. 
Όχι ως αίτημα της αντιπολίτευσης, ούτε ως απαίτηση του λαού, ούτε (θεός φυλάξει) ως προσωπικό του φόβο, αλλά ως εκτίμηση του για τα πολιτικά μελλούμενα. Βάζει κι αυτό το «ίσως» στην μέση της πρότασης, για να έχει ήσυχο το κεφάλι του. Στο οποίο κεφάλι του, ξέρω ακριβώς τι έχει μέσα.
Ο Αλέξης επιθυμεί (και ελπίζει βασίμως) να καβαντζάρει χρονικά το φθινόπωρο. Να μην το κάνει ο διάολος και ο Μητσοτάκης φοβηθεί την οικονομική κρίση που έρχεται, οπότε να στήσει τίποτα κάλπες μόλις τελειώσει το καλοκαίρι και πριν κρυώσει ο καιρός. Δυο εκλογές με τις μικρότερες δυνατές προθεσμίες αρχίζοντας από τέλη Αυγούστου. Βεβαίως ο κορονοϊός δύσκολα θα επέτρεπε,
την υλοποίηση τέτοιου σχεδιασμού, αλλά ποτέ κανείς δεν ξέρει πως θα σκεφτεί ο άλλος όταν νιώθει ότι πιέζεται. Εδώ εξήγγειλαν τα πρώτα-πρώτα μέτρα ανοίγματος της οικονομίας και η γκρίνια έφτασε ως τον ουρανό, τι θα γίνει σε έξι μήνες;
Ο Αλέξης θέλει να αποφύγει αυτό τον σκόπελο, διότι θα χάσει κατά κράτος και μετά θα διαταραχτεί και το δικό του status στο εσωτερικό του κόμματος του. Αν περάσει η αρχή του φθινοπώρου, με τις πιθανότητες επιστροφής της πανδημίας η πιθανότητα προσφυγής σε εκλογές μηδενίζεται. Τότε ο Αλέξης πιστεύει ότι ο χρόνος θα αρχίσει να κυλά υπέρ του. Και μάλιστα όχι με τους συνήθεις ρυθμούς αντιστροφής της κοινής γνώμης, αλλά με ρυθμούς που θα θυμίζουν την πρώτη περίοδο των μνημονίων.
Ο Αλέξης, στην θέση του Κυριάκου βλέπει τον Γιώργο Παπανδρέου. Ο οποίος τον Οκτώβρη του 2009 βγήκε παντοδύναμος, τον Νοέμβρη του 2010 κέρδισε τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, αλλά έξι μήνες αργότερα ήταν ήδη πρωθυπουργός σε αποδρομή και είχε ένα κόμμα που διαλυόταν. Η κρίση είχε κάνει τα θαύμα της υπέρ του Αλέξη μέσα σε χρόνο dt. Και εφόσον τώρα η ύφεση αναμένεται μεγαλύτερη απ’ την του 2011, έχει κάθε δικαίωμα ο Αλέξης να πιστεύει ότι γραμμικά θα επαναληφθεί το ίδιο πολιτικό σκηνικό, μπορεί και σε οξύτερο βαθμό.
Τότε, το μόνο που χρειάστηκε να κάνει ήταν να πείσει τον κόσμο ότι δεν έφερε η κρίση τα μνημόνια, αλλά τα μνημόνια την κρίση. Αντιστοίχως τώρα, πρέπει να πείσει τον λαό ότι δεν έφερε ο κορονοϊός την οικονομική κρίση, αλλά ότι την έφερε ο Κυριάκος. Αν καταφέρει να κάνει κάτι τέτοιο, τότε η κυβέρνηση της ΝΔ θα καταρρεύσει σαν σάπιο φρούτο μέσα σε χρόνο ρεκόρ. Γι αυτό και τώρα από την μια ξορκίζει τις εκλογές κι από την άλλη παριστάνει ότι τις προβλέπει ως «αναπόφευκτες».
Έχει ένα νόημα το εγκεφαλικό του σχέδιο, ομολογουμένως. Το μόνο που παραβλέπει είναι ότι η ιστορία όταν επαναλαμβάνεται, εμφανίζεται ως φάρσα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: