Τετάρτη 22 Απριλίου 2020

ΜΕΤΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΜΑΖΙΚΑ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΣΤΟΝ ΆΔΩΝΙ - ΜΕΤΑΞΥ ΑΥΤΩΝ ΕΡΤ ΚΑΙ ΑΠΕ

Εντύπωση και πολλά ερωτηματικά έχει προκαλέσει η -εν μέσω κρίσης κορονοϊού- μεταφορά δεκάδων δημοσίων εταιρειών, πολλές εκ των οποίων μέχρι πρότινος ήταν στην αρμοδιότητα του υπουργείου Οικονομικών, στο υπουργείο Ανάπτυξης.
Ειδικότερα, η απόφαση αυτή που υπέγραψε στις 31 Μαρτίου 2020 ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Νικόλαος Παπαθανάσης, και δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, στις 10 Απριλίου, προβλέπει τη "μεταφορά των εταιρειών δημοσίου ενδιαφέροντος του ν. 3429/2005 στη Διεύθυνση Εταιρειών του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων".
Πρόκειται για μια υπερσυγκέντρωση Δημοσίων εταιρειών στα χέρια της ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης. Κάτι που εύλογα γεννά ερωτηματικά, ειδικά ως προς τα κριτήρια που ελήφθη αυτή η κυβερνητική απόφαση. Πόσο μάλλον, όταν, μεταξύ των άλλων εταιρειών, υπάρχουν αρκετές, όπως η ΕΡΤ και το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ), που είναι παντελώς άσχετες με το αντικείμενο του υπουργείου Ανάπτυξης.
Να σημειωθεί ότι, βάσει του παλαιότερου νόμου, 3429/2005, καθορίζονταν οι όροι λειτουργίας των δημοσίων εταιρειών, ο τρόπος τοποθέτησης των ηγεσιών και διευθύνσεών τους,
οι προσλήψεις, κ.ο.κ. Πολλές από αυτές, επίσης, όπως για παράδειγμα, τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ) και η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ), υπάγονταν ουσιαστικά στο υπουργείο Οικονομικών, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις την εποπτεία τους είχε το υπουργείο Άμυνας.
Οι περισσότερες από τις εταιρείες με πολλές χιλιάδες εργαζομένων που τώρα περνούν στην αρμοδιότητα του υπουργείου Ανάπτυξης, ήταν και εξακολουθούν να είναι προβληματικές, ενώ για αρκετές εξ' αυτών υπήρχαν σχέδια ιδιωτικοποίησής τους.

Μεταφέρονται μαζικά δημόσιες εταιρείες στον Άδωνι - Μεταξύ αυτών ΕΡΤ και ΑΠΕ 374672 photo


Μεταφέρονται μαζικά δημόσιες εταιρείες στον Άδωνι - Μεταξύ αυτών ΕΡΤ και ΑΠΕ 374673 photo
Μεταφέρονται μαζικά δημόσιες εταιρείες στον Άδωνι - Μεταξύ αυτών ΕΡΤ και ΑΠΕ 374674 photo

Δεν υπάρχουν σχόλια: