Πέμπτη 23 Απριλίου 2020

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΧΕΙΡΙΣΤΩΝ ΒΟΗΘΩΝ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΕΚΣΚΑΠΤΙΚΩΝ ΑΝΥΨΩΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΩΝ ΝΟΜΟΥ ΦΩΚΙΔΑΣ

Συνάδελφοι,
   Στις αρχές του μήνα ζητήσαμε, με έγγραφό μας, συνάντηση με τη διοίκηση της εταιρείας ΕΛΜΙΝ ΑΕ προκειμένου να συζητήσουμε προβλήματα που απασχολούν τον κλάδο μας και γενικότερα τους εργαζόμενους ειδικά αυτούς που εργάζονται στην υπόγεια εκμετάλλευση.
   Αυτά τα προβλήματα είναι (κατά την άποψή μας) τα ζητήματα με τον πεπαλαιωμένο μηχανολογικό εξοπλισμό καθώς και η εξαήμερη λειτουργία που έχει επιβάλλει η εταιρεία στο σύνολο σχεδόν των εργαζομένων παρά τη θέληση - απ εξ αρχής - των περισσοτέρων εξ αυτών.
  Η διοίκηση της εταιρείας μας απήντησε, επικαλούμενη την επιδημία του κορωνοϊού, ότι έχει περιορίσει τις συναντήσεις στις απολύτως απαραίτητες για λόγους ασφαλείας ωσάν να μην είμαστε εμείς που στριμωχνόμαστε καθημερινά στα λεωφορεία μεταφοράς, στις παράγκες,
και στα τολ για να βγάλουμε την πολυπόθητη παραγωγή!! Ωσάν να μη γνωρίζουμε ότι υπάρχει αίθουσα διαστάσεων γηπέδου τένις μέσα στα γραφεία όπου μπορούμε να συναντηθούμε και όλα τα σωματεία μαζί με τη διοίκηση και στις αποστάσεις που καθορίζει ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Μας είπε ότι η εξαήμερη λειτουργία μείωσε τα ατυχήματα (!!!!). Μάλλον πρόλογο μας έκανε για να εφαρμόσει και την Κυριακάτικη εργασία για ακόμη μεγαλύτερη μείωση των ατυχημάτων!! Μας έκλεισε δε ραντεβού για τις 28/4 εάν και εφ όσον το επιτρέψουν οι συνθήκες, ενώ για τον παλιό μηχανολογικό εξοπλισμό μας είπε ότι είναι σε σταθερή κατάσταση, όταν γνωρίζουμε πολύ καλά ότι δεν υπάρχουν φορτηγά για μεταφορά βωξίτη από τις στοές προς τα έξω, ότι πολλά μηχανήματα τα δουλεύουνε συνάδελφοι κάτω από αντίξοες συνθήκες, ότι πολλά επίσης μηχανήματα εξ αιτίας της παλαιότητάς τους χαλάνε και πάνω από μια φορά στην ίδια βάρδια. Για όλα αυτά και πολλά ακόμη κουβέντα δεν μας λέει..
   Για την εξαήμερη λειτουργία τώρα και ανεξάρτητα του τι ακριβώς επιδιώκει ας σεβαστεί την σχεδόν ομόθυμη θέση των εργαζομένων, να σταματήσει η εξαήμερη λειτουργία και να επιστρέψουμε στην πενθήμερη βδομάδα 40 ορών με 8ωρη εργασία, Δευτέρα με Παρασκευή. Αυτή τη θέση την εξέφρασαν οι εργαζόμενοι από πέρσι το καλοκαίρι κατά τη διάρκεια της διαβούλευσης, μέσα στη Γενική Συνέλευση του Εργοταξιακού. Οι δε επιπτώσεις, αυτής της λειτουργίας, στους εργαζομένους, είναι και άμεσες και μακροχρόνιες και ακριβώς εξ αιτίας αυτών των επιπτώσεων και για την
αναπαραγωγή (η και συντήρησης) της εργατικής δύναμης θεσπίστηκε και το 8ωρο και το 40ωρο και η 5θήμερη βδομάδα σε παγκόσμιο επίπεδο πλην των χωρών της Νότιο Ανατολικής Ασίας ή και άλλων υποανάπτυκτων χωρών.   Μία ακόμη δε επίπτωση
έχει να κάνει με την οικογενειακή μας ζωή και τις ανθρώπινες σχέσεις γονέων προς παιδιά και συζύγων προς συζύγους. Τσακίζεται και αυτές τις σχέσεις επεμβαίνοντας κατά κάποιο τρόπο και στην οικογενειακή μας ζωή και είναι ευκόλως εννοούμενο το πώς το κάνετε αυτό.

   Το παράδειγμα της εργασίας του Σαββάτου όπου ο εργαζόμενος πηγαίνει σπίτι του στις 24,00 και στις 5,00 το πρωί της Δευτέρας ξανασηκώνεται για δουλειά είναι χαρακτηριστικό για το πώς και πόσο ξεκουράζετε ένας συνάδελφός μας. Είναι απαράδεκτο αλλά συνάμα και απάνθρωπο ένα τέτοιο καθεστώς και πρέπει να σταματήσει παντελώς.
   Όσο δε αφορά την ανθρώπινη συμπεριφορά έχουμε να παρατηρήσουμε και το γεγονός ότι στελέχη της εταιρείας προσπαθώντας να επιτύχουν το maximum των απαιτήσεων της εργασίας καταπατούν την ίδια την εργατική νομοθεσία. Συγκεκριμένα μηχανικός «έκοψε» την άδεια ειδικού σκοπού που είχε συνάδελφος προκειμένου να επιστρέψει αυτός στην εργασία του χωρίς καμία απολύτως δικαιολογία. Άδεια μάλιστα που δίνετε λόγω των έκτακτων συνθηκών και πριμοδοτείτε κατά το 75% από το κράτος (3 στις 4 μέρες).
   Η πράξη αυτή κινείτε κάτω από την ίδια λογική συνολικά της εταιρείας σε σχέση με το πρόγραμμα και την υλοποίηση των στόχων. Τέτοιες πρακτικές (...και παραδείγματα υπάρχουν και άλλα – παρόμοιων συμπεριφορών) είναι απαράδεκτες και μάλιστα να συμβαίνουν μέσα στον τόπο μας, στα σπίτια μας, στις οικογένειές μας.

    Κοινοποιώντας αυτή την επιστολή στα μέλη μας ΖΗΤΑΜΕ ΞΑΝΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ

Για το Σωματείο Χειριστών Βοηθών κ.λ.π. Νομού Φωκίδας

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: