Τετάρτη 15 Απριλίου 2020

ΟΙ «ΠΑΤΕΡΟΥΛΗΔΕΣ» ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ LA CASA DE PAPEL

Από την αρχή της καραντίνας που επιβλήθηκε, και έως τώρα, δηλαδή εδώ και σε σχεδόν ένα μήνα, οπότε οι Έλληνες έπεσαν με τα μούτρα στο Netflix, το Νο1 στην πρώτη δεκάδα της θεαματικότητας στη χώρα μας, έχει αναδειχθεί, και εξακολουθεί να είναι, η ισπανική σειρά με τίτλο "La casa de papel" (ή Money Heist).
Δεν ξέρουμε αν το έχουν συνειδητοποιήσει η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση, αλλά, εάν οι Έλληνες ταυτίζονται με αυτή την κινηματογραφική σειρά, τότε, με το που πάψει η καραντίνα, ή θα βγουν έξω και θα θέλουν να ληστέψουν καμιά Τράπεζα, γιατί θα νιώθουν ότι δεν θα έχουν ούτε μαντήλι για να κλάψουν, ή θα πάρουν τα μπαζούκας και θα ρίχνουν στους "πατερούληδες του έθνους", οι οποίοι αυτή την περίοδο βιώνουν καταστάσεις "κάϊφ" και εθνικής ομοψυχίας, μπροστά στον πόλεμο του "αόρατου εχθρού".
Μπορεί, βέβαια, ακόμα και προτού καν λήξει η καραντίνα, να πάρουν τα RPG και να αρχίσουν να ρίχνουν στα περιπολικά της αστυνομίας, η οποία, σε αρκετές περιπτώσεις κατά το δοκούν κόβει σωρηδόν κλήσεις,
μπας και παραμείνουν οι Έλληνες στα σπίτια τους τώρα που πιάνουν οι ζέστες. Βέβαια, όπως προκύπτει από έντονη "φημολογία" (;), για τους κάθε λογής Κάλαχαν της Κατεχάκη, οι απαγορεύσεις έχουν δυο μέτρα και δυο σταθμά. Αλλά για συγγενικά πρόσωπα, και άλλα για τους ... μπυθουλαίους.
Ορθόν, αναμφισβήτητα, το αστυνομικό "πρέσινγκ" στους πολίτες για να παραμείνουν στα σπίτια τους, διότι πιθανολογούνται και νέες, κυκλικές εκρήξεις του κορονοϊού, εφόσον δεν έχει ανακαλυφθεί το εμβόλιο ή το φάρμακο, αλλά ταυτόχρονα πληθαίνουν και αναφορές για αστυνομικές αυθαιρεσίες.
Οι «πατερούληδες» του έθνους και το ελληνικό La casa de papel 373960 photo
Homeland vs Freud
Όπως και να'χει, τα πράγματα δεν είναι καθόλου καλά. Ίσως, βέβαια, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, να έχει βρει κάποια "συνταγή" επίλυσης όλων αυτών των προβλημάτων, παρακολουθώντας στο Netflix το σήριαλ Homeland, όπως μας "πληροφόρησε" προ εβδομάδων η πρωτοσέλιδη "αγιογραφία" που του έφτιαξε μεγάλο εκδοτικό συγκρότημα, με τίτλο "Εγώ και η καραντίνα". Ένα λαχταριστό "ρεπορτάζ" από την οικία του πρωθυπουργού με την οικογένειά του αυτή την εποχή του κορονοϊού. 'Η, μέσα από το μέγαρο Μαξίμου, με τον εξίσου βαρύγδουπο τίτλο: "Σκηνές από την "αίθουσα πολέμου".
Ενδεχομένως, να έχει βρει λύσεις ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος, ωστόσο, κρατάει μυστικό ποιο σήριαλ είναι αυτό που βλέπει στο Netflix. Δεν αποκλείεται να βλέπει το Freud, αφού, αν κρίνει κανείς από την εμφάνισή του σε τηλεοπτική συνέντευξη, μάλλον δείχνει να έχει πέσει σε... πολιτική κατάθλιψη. Βέβαια, ο ίδιος λύσεις προτείνει, αλλά τις απορρίπτει η κυβέρνηση ως άλλες, προεκλογικές... ΠΑΣΟΚικές υποσχέσεις. Ωστόσο, και οι δυο, κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ, συμφωνούν (απλά η κυβέρνηση δεν το λέει φωναχτά) ότι η Ελλάδα την έχει "βάψει" με τις αποφάσεις που πήρε η ΕΕ.
Πιθανώς, όμως, να κρατάει το κλειδί των λύσεων ο Γιώργος Πανταγιάς, ο οποίος, αν και εξαφανισμένος, εν μέσω κορονοϊού επανεμφανίστηκε με... βαρυσήμαντο άρθρο του με τίτλο: "Η ηγετικότητα του Μητσοτάκη". Εννοείται, βέβαια, ότι, από το κείμενό του δεν θα μπορούσε να παραλείψει τον Κώστα Σημίτη, και να ταυτίσει τα ηγετικά προσόντα του νυν με του πρώην πρωθυπουργό, υπερθεματίζοντας την "αξία του Κώστα Σημίτη, όταν απέτρεψε μια βέβαιη πολεμική αναμέτρηση στην κρίση των Ιμίων, λίγες ημέρες μετά την ορκωμοσία του".
Οι «πατερούληδες» του έθνους και το ελληνικό La casa de papel 373961 photo
Εκλογές
Με το χτεσινό, νέο διάγγελμα Μητσοτάκη, αναθερμάνθηκαν τα πολιτικά και δημοσιογραφικά σενάρια περί πρόωρων εκλογών, ενδεχομένως το Φθινόπωρο.
Βέβαια, μόνον οι πολιτικοί και κάποιοι δημοσιογραφικοί αστέρες ασχολούνται με αυτά τα σενάρια. Διότι, οι πολίτες στην απόλυτη πλειοψηφία τους, ενδιαφέρονται να μην προσβληθούν οι ίδιοι από τον ιό, να μην χάσουν τους γέροντές τους, και να μπορέσουν να επιβιώσουν την επόμενη ημέρα οικονομικά.
Παρά ταύτα, ενώ η ελληνική κοινωνία μετράει πτώματα, κάποιοι δεν ορρωδούν προ ουδενός. Η "καρέκλα", η πολιτική εξουσία και το κράτος λάφυρο, προέχουν.
Άλλοι, λοιπόν, με αφορμή το διάγγελμα Μητσοτάκη προέβλεψαν εκλογές, άλλοι επιχειρηματολογούσαν περί του αντιθέτου, υποστηρίζοντας πως ό,τι είπε ο πρωθυπουργός ήταν για τα προετοιμάσει την κοινωνία για την επόμενη, δύσκολη -υγειονομικά και πολιτικά- ημέρα.
Ωστόσο, η εκλογική σεναριολογία έχει αρχίσει, με συστηματικές και οργανωμένες κυβερνητικές διαρροές, εδώ και δυο εβδομάδες. Μέχρι και η εφημερίδα "Καθημερινή", σε ένα παραπολιτικό σχόλιό της, προσπάθησε να στείλει μήνυμα στους εκλογολογούντες, να βάλουν φραγμό. Φωνή βοώντος εν τη ερήμω.
Ιδού τι παρατηρούσε πριν από δυο εβδομάδες η εφημερίδα: "Το Μέγαρο Μαξίμου προφανώς παρακολουθεί και δίνει βάση στις δημοσκοπήσεις, αλλά μέχρι εκεί. Σύμφωνα με πληροφορίες, το Μαξίμου έδωσε εντολή σε ολόκληρο τον κυβερνητικό, αλλά και τον κομματικό μηχανισμό, να μην υπάρξει ουδεμία αναφορά από κανένα κυβερνητικό ή κομματικό στέλεχος στις δημοσκοπήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Στην Ηρώδου Αττικού θεωρούν πως η παραμικρή νύξη στα ευρήματα των δημοσκοπήσεων μπορεί πολύ εύκολα να γυρίσει μπούμερανγκ και να θεωρηθεί κομματική καπήλευση της τραγικής συγκυρίας ή ακόμα χειρότερα ένδειξη αλαζονείας πάνω στα χαλάσματα του COVID-19".
Κάπως πιο... σεμνά και ταπεινά επιχείρησε να εμφανιστεί και το "δεξί χέρι" του πρωθυπουργού, Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος, μιλώντας για τις εκλογές στην εφημερίδα "το Βήμα", είπε ότι "η πολιτική κεφαλαιοποίηση είναι ζημιά για τη δημοκρατία . Ούτε η χώρα έχει να κερδίσει τίποτα από τις πρόωρες εκλογές ούτε εμείς. Τι να διεκδικήσουμε ; Έναν χρόνο επιπλέον , όταν έχουμε την πεποίθηση ότι με όσα κάνουμε η χώρα πάει μπροστά;"
Ωστόσο, αφήνοντας κάπως ανοικτή την πίσω πόρτα, παρατηρούσε ότι για την προκήρυξη πρόωρων εκλογών υπάρχει μόνο μία λογική: "Η απρόοπτη μεταβολή των συνθηκών . Χωρίς ανάγκη αλλαγής του μείγματος πολιτικής, με το οποίο εξελέγης και απέκτησες νομιμοποίηση, γιατί να πας στην κάλπη; Εμείς, παρά τις απανωτές κρίσεις, εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι η χώρα χρειάζεται μεγαλύτερη ανάπτυξη, λιγότερους φόρους, αύξηση των θέσεων εργασίας. Το ίδιο μείγμα με διαφορετικά εργαλεία θα χρησιμοποιήσουμε και την επόμενη ημέρα της κρίσης ".
Οι «πατερούληδες» του έθνους και το ελληνικό La casa de papel 373962 photo
Συνάρτηση ζημιάς - κέρδους
Είναι προφανές ότι η οποιαδήποτε απόφαση για εκλογές ή μη θα είναι συνάρτηση του κέρδους και των ζημιών που θα εκτιμήσουν οι εκλογικοί εγκέφαλοι της κυβέρνησης ότι θα έχει. Όσο κυνικό κι αν είναι να γίνεται κάτι τέτοιο σε μια περίοδο εκατόμβης νεκρών και κατ' οίκον εγκλεισμού.
Σε αυτά πρέπει να προστεθούν και τα υπόλοιπα μεγάλα προβλήματα, όπως το Μεταναστευτικό καθώς και τα εθνικά θέματα, που, αν και έχουν περάσει σε δεύτερη μοίρα, εξακολουθούν να μην ησυχάζουν.
Να σημειωθεί ότι τις τελευταίες ημέρες, νότια της Κρήτης προς τη Λιβύη, βρίσκονταν πέντε τουρκικές φρεγάτες και ένα πετρελαιοφόρο πλοίο.
Προ ημερών, επίσης, η Τουρκία εξέδωσε Navtex για σεισμικές έρευνες από το ερευνητικό σκάφος, Oruc Reis, σε θαλάσσια περιοχή, εντός της κυπριακής υφαλοκρηπίδας , και νοτιοανατολικά του Καστελλόριζου.
Η Navtex είναι από τις 11 Απριλίου έως τις 10 Ιουνίου. Το Oruc Reis, κατά πληροφορίες, θα συνοδεύεται από δυο πολεμικά, το Ataman και το Cengiz Han. Κάτι τέτοιο, πρακτικά σημαίνει ότι επί σειρά μηνών, Ελλάδα και Κύπρος θα πρέπει να βρίσκονται σε διαρκή συναγερμό, προκειμένου να αποτρέψουν πιθανή προβοκάτσια.
Οι κινήσεις αυτές, αναμφισβήτητα, έχουν να κάνουν με συνέχιση των τουρκικών σχεδιασμών τόσο στην Κύπρο όσο και στη Λιβύη.
Στη Μεσόγειο, ακόμα, βρίσκονται τα δύο γεωτρύπανα, Yavuz και Kanuni.
Εσχάτως, ο αντιναύαρχος εν αποστρατεία, , σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του πρωθυπουργού, Αλέξανδρος Διακόπουλος, σε άρθρο του, στην "Καθημερινή" ανέφερε ότι "το κόστος για τη χώρα ειδικά σε ό,τι αφορά στην εν εξελίξει μάχη με τον ιό, δεν είναι δυνατόν ακόμα να το υπολογίσουμε. Το σίγουρο είναι πως οικονομικά θα είναι τεράστιο".
Παρά ταύτα, ο ίδιος επέμεινε ότι αυτό που προέχει δεν "είναι η οικονομία, ηλίθιε", όπως έγραψε χαρακτηριστικά, αλλά είναι "n ασφάλεια ηλίθιε ". Κοντολογίς, κατά τον ίδιο πρέπει να πέσει μεγαλύτερο βάρος στην ασφάλεια της χώρας, αν και ο ίδιος στο κείμενό του προσεγγίζει το θέμα ισορροπιστικά, γράφοντας πως "είναι απόλυτη ανάγκη να βρούμε τρόπους να οχυρώσουμε την ασφάλειά μας, χωρίς να υπονομεύσουμε τις προοπτικές ανάκαμψης της οικονομίας μας".
Είναι πασιφανές ότι τα "μέτωπα" που έχει να καλύψει η χώρα μας είναι πολλά, μεγάλα, δύσκολα, και λεφτά για όλα αυτά, ιδιαίτερα μετά τις δυσμενέστατες εξελίξεις της επιδημίας, δεν υπάρχουν. 'Η, αυτά που υπάρχουν, οι κυβερνώντες ισχυρίζονται ότι δεν αρκούν. Κάτι που σημαίνει ότι πολύ δύσκολες στιγμές έπονται. Και, βέβαια, μόνον ζημιά στην κυβέρνηση και συνολικά στην πολιτική μπορούν να κομίζουν οι γελοίες αναφορές κάποιων που κοροϊδεύουν κατάμουτρα τους Έλληνες, οι οποίοι κινδυνεύουν να χάσουν την πρώτη κατοικία τους, και να τους λένε από πάνω ότι θα γίνουν 300 κιλά αν πάρουν λεφτά και επιδόματα. Ε, μετά από όλα αυτά, πως να μην γίνει το La casa de papel το Νο1 σήριαλ στην Ελλάδα;
Οι «πατερούληδες» του έθνους και το ελληνικό La casa de papel 373963 photo
Μαύρα μαντάτα
Στο μεταξύ, τα μαντάτα για τον Τουρισμό (τη "βαριά βιομηχανία" της Ελλάδας!) φέτος είναι μαύρα.
Προβλέπεται μείωση κατά 70% των τουριστικών εισπράξεων. Δηλαδή, έσοδα 5,6 δισ. έναντι 18,1 δισ. ευρώ πέρυσι. Κι' αυτά με βάση το καλό σενάριο. Εξάλλου, σύμφωνα με μελέτη του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ), η μείωση των ταξιδιωτικών δαπανών για αεροπορικά ταξίδια και διαμονή από Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Βρετανία και ΗΠΑ εκτιμάται ότι θα κινηθεί μεταξύ 60% και 70%.
Την ίδια στιγμή, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Bild, "συμβουλεύει" τους Γερμανούς να μην κλείσουν ακόμη τις διακοπές τους για το επόμενο καλοκαίρι. Και αυτό γιατί "δεν υπάρχει αξιόπιστη πρόβλεψη για το τι μπορεί να συμβεί τον Ιούλιο ή τον Αύγουστο".
Από τη μεριά του, ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ, Μιχάλης Ψαλιδόπουλος, μιλώντας στην εφημερίδα "το Βήμα", ανέφερε ότι:
-Βρίσκεται σε εξέλιξη μια παγκόσμια ύφεση.
-Οι ανεπτυγμένες χώρες θα υποστούν μείωση του ρυθμού ανάπτυξης κατά 6% το 2020 ενώ ανάλογες εξελίξεις θα παρατηρηθούν στις αναδυόμενες οικονομίες και στον αναπτυσσόμενο κόσμο.
-Τα δημόσια χρέη θα εκτοξευτούν στα ύψη καθώς θα προσπαθούν οι χώρες να υποστηρίξουν τα συστήματα υγείας τους και την οικονομική δραστηριότητα σε εθνικό πλαίσιο.
-Κρατικές χρεοκοπίες είναι ενδεχόμενες.
-Περίπου 80 χώρες έχουν απευθύνει έκκληση για οικονομική βοήθεια στο ΔΝΤ.
Τέλος, αναφερόμενος στην τακτική της ΕΕ για να αντιμετωπίσει την κρίση του κορονοϊού παρομοίασε την Ευρώπη με τον ανόητο, που, όταν "το δάκτυλο δείχνει την πανσέληνο, αυτός κοιτάζει το δάκτυλο".
Παρ' ότι πιο συγκρατημένος σε σχέση με τις ευρωπαϊκές αποφάσεις, εξίσου απαισιόδοξος εμφανίστηκε και ο Γ.Γεραπετρίτης. Ο ίδιος, μάλιστα, εμμέσως πλην σαφέστατα, άφησε να εννοηθεί ότι ενέσεις ανακούφισης δεν πρόκειται να χορηγηθούν στους Έλληνες πολίτες. "Στην οικονομία -είπε χαρακτηριστικά- θα πορευτούμε με απόλυτη σύνεση και σιγουριά όχι με αλόγιστη πλειοδοσία" (!) .
Κατά τα λοιπά, ο ίδιος, αναφερόμενος στις ευρωπαϊκές αποφάσεις, είπε:
-Η Ευρώπη παραμένει ζωντανή αλλά δεν είναι βέβαιο ότι βγαίνει από την Εντατική. Η απόφαση του Eurogroup αποτελεί έναν ένδοξο συμβιβασμό με αρκετά ανοιχτά κεφάλαια.
- Το καλό νέο είναι ότι υπήρξε συμφωνία, παρά τον σοβαρό διχασμό.
-Καλό νέο είναι ότι διατίθενται πόροι, όχι βεβαίως κατ’ ανάγκην επαρκείς, για μία πρώτη επανεκκίνηση της ευρωπαϊκής οικονομίας.
-Τα κακά νέα έχουν να κάνουν με τις ασάφειες της συμφωνίας.
Πρώτον παραμένει ασαφές πόσο ευέλικτος θα είναι ο ορισμός της έννοιας των πόρων για τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης.
Δεύτερον το μέγεθος του προτεινόμενου προγράμματος του ESM, δηλαδή στο 2% του ΑΕΠ, παραμένει μάλλον μικρό.
Τρίτον στο Ταμείο Ανάκαμψης δεν γίνεται συγκεκριμένη αναφορά σε τιτλοποίηση του χρέους με τη μορφή ευρωομολόγου ή με οποιονδήποτε άλλο τρόπο, με αποτέλεσμα να αναβάλλεται η συζήτηση για το αν τελικά θα υπάρξουν νέα οχήματα χρηματοδότησης στην EE, κάτι που αποτελεί θέση και της χώρας μας.
Κοντολογίς, στην κυβέρνηση έχουν πλήρη συναίσθηση ότι "η βάρκα έκατσε" για τα καλά, και ότι το σκοτεινό τούνελ θα είναι μακρύ.
Οι «πατερούληδες» του έθνους και το ελληνικό La casa de papel 373964 photo
Γλώττα λανθάνουσα τ' αληθή λέγει
Με την ευκαιρία, μέσα στην τούρλα του κορονοϊού και των εκλογικών σεναρίων, πέρασε σε δεύτερη μοίρα μια άκρως σημαντική παραδοχή. Εκ μέρους, όχι όποιου κι' όποιου, αλλά του ίδιου του υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας, Χέϊκο Μαας.
Ο ίδιος, αναφερόμενος στις ευρωπαϊκές διεργασίες για τα μέτρα αντιμετώπισης της κρίσης της επιδημίας, είπε ότι η Ευρώπη, "εν μέσω κρίσης πρέπει να δώσει ταχέως βοήθεια, χωρίς "εργαλεία βασανισμού", όπως η τρόϊκα, ή μέτρα λιτότητας".
Ε, δεν ακούς συχνά από χείλη Γερμανού ότι τα μνημόνια που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα είναι "εργαλεία βασανισμού"! Γλώττα λανθάνουσα τ' αληθή λέγει. Άλλο, αν το Βερολίνο σαμποτάρει την ουσιαστική βοήθεια προς τις πληγείσες χώρες του Νότου, και ενδιαφέρεται μόνον για τον γερμανικό οικονομικό εθνοκεντρισμό του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: