Πέμπτη 9 Απριλίου 2020

SOS ΧΙΛΙΑΔΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΝΑΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΕΠΑΝΑΠΑΤΡΙΣΜΟ ΤΟΥΣ - ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΝ ΑΠΟΛΥΤΗ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ

Τουλάχιστον επτά χιλιάδες Έλληνες ναυτικοί σε ποντοπόρα πλοία, καθώς και εκατοντάδες άλλα μέλη και στελέχη ναυτιλιακών εταιρειών, έχουν "ξεμείνει" στο εξωτερικό εδώ και πάνω από δυόμιση μήνες. Παρ' ότι ένας πολύ μεγάλος αριθμός εξ' αυτών, βρίσκεται υγιής σε πολύμηνη καραντίνα, μέσα στα καράβια, και επιθυμεί να επιστρέψει στην Ελλάδα, η ελληνική Πολιτεία ουδεμία μέριμνα επί τούτου επιδεικνύει.
Το Antinews έγινε παραλήπτης της κατάστασης, μέσα στην οποία ζουν οι Έλληνες ναυτικοί, μέσα από ζωντανές περιγραφές τους. Ιδού μια εξ' αυτών, στην οποία μέλος ναυτιλιακής εταιρείας, που εδώ και μήνες βρίσκεται στην Ανατολική Ασία, στο άκρως διαφωτιστικό σημείωμά του, μεταξύ άλλων, αναφέρει:
"Έχουν αποκλειστεί 150.000 ναυτικοί σε όλο τον κόσμο από κάθε εθνικότητα σε πλοία κάθε είδους αγκυροβολημένα ή εν πλω. Οι Έλληνες ναυτικοί υπολογίζονται σε πάνω από 7.000.
Η αιτία είναι το κλείσιμο των λιμένων και των συνόρων από κάθε σχεδόν χώρα, ειδικά εδώ στην Ανατολική Ασία.
Έτσι την πατήσαμε στα τέλη του περασμένου μηνός σε πολυσύχναστο διεθνές λιμάνι της νοτιοανατολικής Ασίας και
ακυρώθηκε ο προγραμματισμένος επαναπατρισμός μας την τελευταία στιγμή λόγω του κλείσιμου των συνόρων της χώρας.
Φυσικά οι προξενικές και λιμενικές αρχές μας δεν έκαναν την παραμικρή παρέμβαση για την εξαίρεσή μας από το μέτρο. Κι ας ήταν βέβαιο ότι είμαστε "καθαροί", αφού έχουμε 2.5 μήνες στο πλοίο υγιέστατοι, και δεν θα θέταμε σε κίνδυνο κανέναν με ένα transit από τις αποβάθρες απευθείας στο αεροδρόμιο με πουλμανάκι. Υπόθεση συνολικά 30 λεπτών.
Κι αυτό επειδή το θέμα δεν μπορεί να επιλυθεί από την εταιρεία μας ή άλλες ναυτιλιακές για το προσωπικό τους αλλά μέσω διακρατικής συνεννόησης.
Ο IMO (International Marine Organisation) έχει ζητήσει επισήμως από τις κυβερνήσεις εδώ και μέρες την εξαίρεσή των ναυτικών από τα μέτρα αποκλεισμού των κυβερνήσεων ως key workers στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα εμπορευμάτων, καυσίμων και τροφίμων αλλά δεν είχαμε μέχρι τώρα το παραμικρό νέο από το υπουργείο Ναυτιλίας, το οποίο, κατά τα άλλα, "μερίμνησε" για την απαγόρευση του ψαροτούφεκου.
Το αποτέλεσμα είναι ότι, παρά τους διεθνείς κανονισμούς ασφαλείας, έχουμε ανθρώπους εδώ με ήδη 9 μήνες εγκλεισμό και όλοι αντιμετωπίζουμε τη βεβαιότητα επ' αόριστον εγκλωβισμού. Κι ας κινδυνεύουμε αύριο-μεθαύριο να κολλήσουμε από τους Κινέζους που θα ανέβουν στο πλοίο για τις διαδικασίες εκφόρτωσης του φορτίου.
Κυριολεκτικά, μπορεί να μας εκδηλωθεί ο ιός στον ωκεανό αφού φύγουμε, αποκομμένοι από παντού.
Έτσι όπως έχουν τα πράγματα, με την πλήρη αδιαφορία της κυβέρνησης και των κυβερνήσεων των άλλων χωρών, οι οποίες σκέφτονται σαν την ελληνική, όχι μόνο θα κινδυνεύσει να σπάσει από την εξάντληση των πληρωμάτων η διεθνής supply chain αλλά κι εμείς μαζί με χιλιάδες άλλους ναυτικούς θα περιφερόμαστε στους ωκεανούς μέχρι να βρεθεί ανοικτό λιμάνι αναχώρησης.
Ταυτόχρονα, χιλιάδες άλλοι, αντικαταστάτες όσων είναι ήδη μπαρκαρισμένοι θα πένονται σε πλήρη αβεβαιότητα ως προς το πότε θα πιάσουν δουλειά.
Σαν να το κάνουν επίτηδες να καταρρεύσουν οι ναυτικοί και μαζί τους οι θαλάσσιες μεταφορές με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το διεθνές εμπόριο και την επισιτιστική επάρκεια".

Δεν υπάρχουν σχόλια: