Δευτέρα 30 Μαΐου 2022

81 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ


Του Γ.Γ.
Σήμερα συμπληρώνονται 81 χρόνια από την λήξη της μάχης της Κρήτης και την κατάληψη όλου του νησιού από τους Γερμανούς.
Είναι μια επέτειος αυτοθυσίας και γενναιότητας.
Και, όπως συμβαίνει πάντα σε ανάλογες ιστορικές στιγμές υπήρξε ο λαός που πολέμησε με κάθε τρόπο τον εισβολέα, υπήρξαν όμως και κάποια ντόπια καθάρματα που όχι μόνο συνεργάστηκαν με τον κατακτητή, αλλά διέπραξαν τις ίδιες θηριωδίες μ' αυτόν, απέναντι στον άμαχο κόσμο, κάποια τομάρια τα οποία είτε καταντούν γερμανοντυμένοι εγκληματίες ή αν θεωρούνται "επιφανείς πολίτες" αρκούνται σε δημόσια καλέσματα να μην προβάλλει ο λαός αντίσταση στους κατακτητές.

Η ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΕΝΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΣΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΓΙΓΝΕΣΘΑΙ

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗ ΘΡΥΛΙΚΗ ΜΑΧΗ (πεσόντες μαχητές και από την Φωκίδα)

Όσο κι αν ψάξεις δεν υπάρχει παρόμοιο δείγμα λαού που έστω κι αποδυναμωμένο από το μάχιμο δυναμικό του αντιμετώπισε τον επίβουλο εισβολέα με τη δύναμη της ψυχής του Και δεν είναι τυχαίο ότι η θρυλική αυτή μάχη καθόρισε την έκβαση του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Πόσα θα ξέραμε για το συγκλονιστικό ιστορικό γεγονός όμως αν έλειπε ο Μάρκος Πολιουδάκης;
Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΤΗΣ ΜΑΧΗΣ,


Από τα μέσα του 1975 ο αείμνηστος επιχειρηματίας που εξελίχθηκε σε έγκριτο ιστορικό συγγραφέα , ο Μάρκος Πολιουδάκης, ξεκίνησε μια τιτάνια προσπάθεια για την αναβάθμιση των εκδηλώσεων για την επέτειο της Μάχης. Και από τη δεκαετία του 1980 ξεκίνησε να μας δίνει βιβλία αφιερωμένα στο μεγάλο γεγονός.
Στην αρχή δεν είχαν την αξιολόγηση που τους έπρεπε. Ο κόσμος είχε και τότε τα δικά του προβλήματα και μνήμες ακόμα νωπές από τα γεγονότα.
Μόνο όταν άρχισαν ,

στο δεύτερο κιόλας βιβλίο να έρχονται επιστολές από όλα τα μέρη του κόσμου με διθύραμβους σχετικά με την πρώτη έκδοση κι όταν οι Αυστραλοί τοποθέτησαν το Μάρκο Πολιουδάκη στο βάθρο των υψηλών προσωπικοτήτων με ανάλογες τιμές, τότε μόνο καταλάβαμε, σε βάθος, τη σημαντικότητα των εκδόσεων.
Και όσο περνά ο καιρός, ο συγγραφέας που δεν μπόρεσε ν΄ αμφισβητήσει κανένας ιστορικός κερδίζει και μετά θάνατον τα εύσημα ενός κορυφαίου έργου, που αναφέρεται στη θρυλική μάχη, με περιουσία στοιχείων αμύθητη, με εικόνες και χάρτες. Λεπτό προς λεπτό καταγράφεται κάθε γεγονός στους χώρους που εξελίχθηκαν οι πολεμικές επιχειρήσεις Και καταφέρνει ο Μάρκος Πολιουδάκης να αιχμαλωτίσει τον αναγνώστη σε μια αφήγηση που δεν ανήκει και στα ιδιαιτέρως ελκυστικά θέματα με την πυκνότητα νοημάτων και στοιχείων που περιέχει.
Χαρακτηριστικό ένα απόσπασμα από το πρώτο του βιβλίο Η ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΣΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ .που δείχνει το μοναδικό του τρόπο να συνταιριάζει το γεγονός με ακρίβεια στοιχείων που δεν επιδέχεται αμφισβήτηση.
ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΗ «ΒΙΟ»
«Οι Γερμανοί είχαν οχυρωθεί μέσα στο εργοστάσιο ΒΙΟ και αμύνονταν. Εκεί χρησιμοποίησαν για πρώτη φορά ζωντανά προκαλύμματα, τους κατοίκους των γύρω σπιτιών (έκθεση Φρουράρχου Γ. Νικολακάκη).
Η μάχη γενικεύεται με την άφιξη νέων γερμανικών τμημάτων από τ’ ανατολικά και καταφθάνοντας πολίτες και χωροφύλακες από τα δυτικά. Πολίτες, στρατιώτες και δόκιμοι χωροφύλακες με εφ΄όπλου λόγχη προχωρούν και φωνάζουν «ΑΕΡΑ» «απάνω-ν-των -ε μωρέ και τους φάγαμε» Με την κραυγή «ΑΕΡΑ» έδιωχναν το φόβο, αλλά και επέβαλαν το φόβο στον εχθρό με την ίδια κραυγή.
Αρκετοί αλεξιπτωτιστές είναι ήδη νεκροί. Στου Κόρακα την Καμάρα κείτονταν δυο αξιωματικοί και πολλοί στρατιώτες νεκροί.
Για την υπεράσπιση της πόλης του Ρεθύμνου έπεσαν, ο Διμοιρίτης του 10ου λόχου Υπομοίραρχος                    Χλεμπογιάννης Νικόλαος, 
τρεις Υπαξιωματικοί της Σχολής Χωροφυλακής, ο Υπενωμοτάρχης Λαμπρόπουλος Κ. στην παραλία, ο Χωροφύλακς Γιαννακάς Ηλίας της Δ/σεως Χωροφυλακής Ρεθύμνης, επτά οπλοφόροι πολίτες μέσα σ’ αυτούς και ο Εμμ. Μανουράς του Ζαχαρία και 35 Δόκιμοι Χωροφύλακες

Οι Γερμανοί τράπηκαν σε φυγή προς τα Περιβόλια και εγκατέλειψαν πολλά λάφυρα, όλμους, μυδράλια, τουφέκια, πυρομαχικά μοτοσικλέτες και ποδήλατα, ένα αντιαρματικό και τρεις αιχμαλώτους».
Ένα τέταρτο περίπου μετά τον ηρωικό θάνατο του αδελφού του, ο Ανδρέας Μανουράς, δέχτηκε μια σφαίρα στο γόνατο. Έτσι δεν μπόρεσε να συνεχίσει και το πολυβόλο του σίγησε.»
ΜΑΤΩΜΕΝΕΣ ΜΝΗΜΕΣ
Τι οδήγησε άραγε το Μάρκο Πολιουδάκη να ασχοληθεί με τόσο πάθος για ένα τόσο εξειδικευμένο ζήτημα;
Ματωμένες μνήμες δυστυχώς.
Ηταν κοντά στα 13 χρόνια του όταν βίωνε με τα άλλα παιδιά τη φρίκη του πολέμου. Η γιαγιά του Ευαγγελία και ο παππούς του Παναγιώτης , ο Αναγνώστης όπως τον αποκαλούσαν λόγω της μόρφωσης που διέθετε, προσπαθούσαν να τον αποσπάσουν από τις θλιβερές σκέψεις.
Κι όμως έτυχε να γίνει μάρτυρας της εκτέλεσης του πατέρα του Γιώργη μαζί με άλλους πατριώτες. Ηταν στα πρώτα αντίποινα των Γερμανών σε βάρος του περήφανου Κρητικού λαού για την αντίσταση που έφερε στα επίλεκτα σώματα των αλεξιπτωτιστών που έπεφταν από τον ουρανό για να φέρουν το θάνατο στο ηρωικό νησί.
Και τρεις μέρες αργότερα έζησε πιο φρικτές εμπειρίες χάνοντας μέσα σε λίγα λεπτά πολυαγαπημένα του πρόσωπα
Η γιαγιά του είχε βγάλει στην αυλή τα κόλυβα για τα τριήμερα του γιου της όταν ένας Γερμανός που έπαιρνε μέρος στο γενικό πλιάτσικο μπαίνοντας στο σπίτι ορμητικά κλώτσησε το τραπέζι. Έξαλλη η Ευαγγελία Πολιουδάκη για τη βεβήλωση άρπαξε ένα ξύλο και αδιαφορώντας για τις συνέπειες χύθηκε στο Γερμανό σαν λέαινα να τον κατασπαράξει . Οι σφαίρες του πολυβόλου της έκοψαν την ορμή της και την έστειλαν να συναντήσει το Γιώργη της αλλά και το Μάρκο της που είχε χάσει στη Μικρά Ασία . Την ίδια τύχη είχε και ο άντρας της που έτρεξε να την υπερασπιστεί. Τίποτα δεν άφησαν όρθιο οι απάνθρωποι εισβολείς. Ακόμα κι ένα σκύλο που βρήκαν τον σκότωσαν κι αυτόν.
Ο Μάρκος αμέσως μετά τα γεγονότα ,, αν και μικρός, οργανώθηκε στην Αντίσταση. Και όταν ήρθαν τα χρόνια της ειρήνης άρχισε να μαζεύει στοιχεία δαπανώντας σημαντικά ποσά χωρίς ποτέ να καταδεχτεί να χτυπήσει πόρτα κρατικού φορέα για ενίσχυση. Και με δικά του έξοδα επίσης τύπωνε κι έδινε στην κυκλοφορία τα βιβλία του .
Αν έλειπαν τα βιβλία αυτά κανένας δεν θα ήξερε το σημαντικό ρόλο του Ρεθύμνου στη θρυλική μάχη. Και θα είχε ξεχαστεί κι αυτό το γεγονός σαν όλα τ’ άλλα. Με αυτό τον τρόπο ο Μάρκος Πολιουδάκης έκανε αιώνιο μνημόσυνο στους αγαπημένους του νεκρούς Γι αυτό και θεωρείται τόσο σημαντικός στον τομέα του.
Για τον Μάρκο Πολιουδάκη υπάρχει ένα ενδιαφέρον ντοκιμαντέρ παραγωγής του ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ με συμβολική συμμετοχή της Ένωσης Κρητών Μελβούρνης που αναφέρεται στη ζωή του και τη δράση του ενώ έγκριτοι ιστορικοί και λόγιοι του τόπου αναφέρονται στο έργο του και το αξιολογούν με σημαντικές καταθέσεις
ΩΔΗ ΣΤΗ ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ
Την παραδοσιακή νότα στο συγκλονιστικό γεγονός έδωσε ο αξέχαστος Κώστας Μουντάκης με το ομώνυμο έργο του που κοσμεί την κρητική δισκογραφία.
Υπάρχει όμως κι ένα συμφωνικό έργο του κορυφαίου μας μουσικοσυνθέτη Μπάμπη Πραματευτάκη με τίτλο « Ωδή στη Μάχη της Κρήτης»
Όπως συνηθίζει ο εμπνευσμένος δημιουργός ήθελε να κάνει με το δικό του τρόπο σπονδή στο μεγάλο ιστορικό γεγονός που σημάδεψε τα παιδικά του χρόνια.
Ένα ποιητικό έργο του Δημήτρη Αετουδάκη σχετικό με το θέμα του έδωσε την αφορμή και το 1975 παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το έργο αυτό που θεωρείται κλασικό στο είδος του.
Στην πρώτη αυτή εκτέλεση παίρνει μέρος ο Ψαραντώνης στη θέση του αξέχαστου Νίκου Ξυλούρη του αδελφού του. Υποχρεώσεις δεσμευτικές του συμβολαίου που είχε ο Αρχάγγελος με τη βυζαντινή φωνή με δισκογραφική εταιρία δεν επέτρεψε να τραγουδήσει τα σόλο. Ο αδελφός του ως από μηχανής θεός έδωσε λύση στο πρόβλημα.
Στην πρώτη αυτή εκτέλεση κυριαρχεί πάντα η φωνή του μοναδικού Μάνου Κατράκη σε συγκλονιστική απαγγελία.
Στο συμφωνικό αυτό έργο για πρώτη φορά τα ηχοχρώματα λύρας και λαγούτου δένονται αρμονικά με τα άλλα της συμφωνικής ορχήστρας Μια καινοτομία του Μπάμπη Πραματευτάκη που διακρίνουμε και σε άλλα του έργα και που αποτελεί ένα ακόμα δείγμα ταλέντου και τεχνικής που χαρακτηρίζουν τους κλασικούς συνθέτες Mιά τεχνική που ακολούθησαν κι άλλοι με τον καιρό.
Με το έργο αυτό του Μπάμπη Πραματευτάκη, έγραψε πολλές επιτυχίες στο ενεργητικό της η Μικτή Ρεθεμνιώτικη Χορωδία με απαγγελία και σόλο τραγούδι του Βαγγέλη Στεφανάκη.
Αργότερα ο Μάνος Μουντάκης ανέλαβε τα σόλο και έχει καθιερωθεί πλέον σαν βασικός συντελεστής του έργου . Στο CD που αποτελεί επανέκδοση του έργου και κυκλοφόρησε το 2008, τη χορωδία του συλλόγου ΜΑΡΣΥΑΣ συνοδεύει συμφωνική ορχήστρα με κορυφαίους μουσικούς , Τραγουδά σόλο ο Μάνος Μουντάκης και απαγγέλει ο ηθοποιός Βασίλης Γκούστης πρώην διευθυντής της ΕΡΑ Χανίων.
Έχουν να λένε οι ειδικοί ότι το έργο αυτό αποτελεί μια μεγάλη καλλιτεχνική προσφορά του Μπάμπη Πραματευτάκη κοντά στις τόσες άλλες που έχει δώσει στην ελληνική μουσική Και ιδιαίτερα το εμβατήριο ΚΙ ΗΤΑΝ Η ΜΑΧΗ που δίνει στα παιδιά όταν το τραγουδούν το ερέθισμα να μάθουν για το γεγονός και να νοιώσουν περηφάνια για τους ηρωικούς προγόνους τους.
Ο ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ ΜΑΥΡΑΚΗΣ
Ο πολυγραφότατος δάσκαλος και λόγιος του τόπου Αλκιβιάδης Μαυράκης έχει ασχοληθεί με τη Μάχη της Κρήτης σε ότι έχει σχέση με τα γεγονότα στα Περιβόλια Κι έχει κάνει πολλές αναφορές στους Περβολιανούς και Μισσιριανούς που θυσιάστηκαν στην άμμο καθαγιάζοντά την με το αίμα τους
Στο αρχείο του ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ επίσης υπάρχουν συγκλονιστικές μαρτυρίες για τα γεγονότα της Μάχης της Κρήτης με κορυφαίες εκείνες των παιδιών που βρέθηκαν μπροστά στο εκτελεστικό απόσπασμα.
Ναι θα πρέπει κι αυτά .να υπάρχουν. Γιατί οι νεκροί χρειάζονται το μνημόσυνό τους Για να μην πεθάνουν και δεύτερη φορά θύματα της λήθης που είναι και ο χειρότερος θάνατος.
Εύα Λαδιά

Στο βιβλίο “Η μάχη της Κρήτης” εκδόσεις 1967 του Γενικού Επιτελείου Στρατού Δ/νσης Ιστορίας αναφέρονται οι παρακάτω:
Πεσόντες Αξιωματικοί και Ευελπίδες (από 20-31 Μαΐου 1941)
1. Γρηγορίου Μιχαήλ Δ/ντής 6ου Συν/τος
2. Μανιουδάκης Στυλιανός Αντ/ρχης  Χωρ.
3. Στρατουδάκης Θεόδωρος, Αντρχης Πεζ.
4. Σταματόπουλος Γεωργ. Ταγ/ρχης Πεζ.
5. Παπαδάκης Εμμανουήλ, Ταγ/ρχης Πεζ.
6. Μανωλαράκης Ιωάννης, Ταγ/ρχης Πυρ.
7. Καλαϊτζής Γεώργιος, Ταγ/ρχης Στρατ.
8. Τζολάκης Μιχαήλ, Ταγ/ρχης Πεζ.
9. Ψιμούλης, Λοχαγός Πεζικού
10. Πουλάκος, Λοχαγός Πεζικού
11. Σουργιαδάκης Γεώργιος, Λοχαγός Πεζικού
12. Κονδολάκης Μύρων, Λοχαγός Πεζικού
13. Κουλουμπής Αλέξανδρος, λοχαγός Πυρ/κού
14. Λιακόπουλος, Λοχαγός Πεζικού
15. Ρουσάκης Γ., Υπολοχαγός Πυροβολικού
16. Μαρινέλλης Γεώργιος, Υπολοχαγός Πεζικού
17. Ζαχαρουδάκης Μιχαήλ, εφ. Υπολοχ. Πεζικού
18. Αναγνωστόπουλος Ιωάννης, Υπολοχαγός Πεζικού
19. Ξηρογιαννάκης, εφ. Υπολοχ. Πεζικού
20. Φράγκου Νικόλαος, Ανθ/γος Πεζικού
21. Βασιλειάδης Ιωάννης, Ανθ/γός Πεζικού
22. Βαμβακάς Μ., Ανθ/γός Πεζικού.
23. Κούκης Παναγιώτης, Ανθ/γός Πεζικού
24. Δερβέντης, Ανθ/γος Πεζικού
24. Μιαούλης Ι., Ανθ/γός Πεζικού
25. Καρακατσάνης Γεώργιος, Ανθυπομ/ρχος
26. Βαγγής Διονύσιος, Ανθ/γός Πεζικού
27. Μανωλαράκης Ιωάννης, Ανθ/γός Πεζικού
28. Βουτυρίτσας Γεώργιος, Ανθ/γός Πεζικού
29. Κωστάκος, Ανθ/γος Πεζικού
30. Καθοπούλης Μιχαήλ, Ανθ/τρος
31. Σταματόπουλος, Ανθ/γός Πεζικού
32. Χλεμπογιάννης, Ανθυπομ/γός
33. Παπαγιαννάκης Γεώργιος, Ανθ/γός Πεζικού
34. Δημητριάδης, Ανθ/γός Πεζικού
35. Ιατρούλης Νικόλαος, εύελπις
36. Κούτσιας Δημήτριος, εύελπις
37. Πιπέρης Μιχαήλ, εύελπις
38. Μόραλης Γεώργιος, εύελπις
39. Παπαπαναγιώτου Ιωάννης, εύελπις
40. Παπαγεωργίου Γεώργιος, εύελπις
41. Καραμπάτης Ιωάννης, εύελπις
42. Ρέβας Γεώργιος, εύελπις
43. Ιατρίδης Αλέξανδρος, εύελπις
44. Κουελίδης Γεώργιος, εύελπις
Φονευθέντες από τις ελληνικές δυνάμεις
Επεσαν εις Γαλατά 276 εθελονταί στρατιώται και πολιτοφύλακες και εξ αυτών αναγνωρίσθηκαν οι κάτωθι: (από έρευναν την οποία οι Γερμανοί επέτρεψαν οκτώ μήνας μετά τη μάχη)
Στρατιώται:
1) Μπόζης Ηλίας, 2) Βασιλόπουλος Ν. Δημήτριος, 3) Μίσιος Θεοφάνης, 4) Τρινάκης Γεώργιος, 5) Γιακουμάκης Στυλιανός, 6) Πίτσικας Γεώργιος, 7) Μαράκης Μιχαήλ, 8) Σαμουράκης Βασίλειος, 9) Σοφουλάκης Εμμανουήλ, 10) Τσαρουχιάς Ιωάννης, 11) Ρίμπος Εμμανουήλ.
Φονευθέντες αξιωματικοί κατά τη Μάχην 21-29.5.1941 εις την περιοχήν Ηρακλείου
1) Τζουλάκης Ταγ/χης Πεζ., 2) Φραγκάκης Εμμ. Εφ. Λοχ. Πεζ., 3) Στρατάκης Γ., Εφ. Λοχ. Πεζ., 4) Ιωαννίδης, Εφ. Λοχ. Πεζ., 5) Ρουσάκης, Τάκης, Υπ/γός Μηχ., 6) Αναγνωστόπουλος Α., υπ/γός Πεζ., 7) Ζαχαριουδάκης, υπ/γός Πεζ. 8) Μαρινέλης Ι., Υπ/γός Πεζ., 9) Παπαγιαννάκης Ι., ανθ/γός Πεζ., 10) Βασιλειάδης Γ., ανθγός Πεζ., 11) Φράγκου Ν., Ανθγός Πεζ., 12) Αντωνέλος Ν., Εφ. ανθ. Πεζ., 13) Γκούμας Εφ. ανθ. Πεζ., 14) Καθοπούλης Μιχ., ανθυπίατρος, 15) Τζίμας Σ., Εφ. Ανθ/στής.
Μεταξύ άλλων ετυφεκίσθησαν και οι κάτωθι μετά την κατάληψιν της Κρήτης:
Αντ/ρχης Πεζ. Μπετεινάκης Αντ., Ταγ/ρχης Πεζ. Γιακουμάκης Εμμ., Επιλ. Τσατσαρωνάκης, Επιλ. Ραφτόπουλος, Εφ. Λοχαγός Πεζ. Κονδυλάκης Μύρων.
Φονευθέντες Αξιωματικοί κατά την μάχην 20-29.5.1941 εις την περιοχή Ρεθύμνου
1) Μανιουδάκης Στυλιανός, Ταγ/ρχης Χωρ/κής
2) Χλεμπογιάννης Νικόλαος, Ανθυπομοίραρχος
3) Παναγιωτάκος Σταμάτιος, Ανθυπομοίραρχος
4) Μιαούλης Νικόλαος, Μον. Ανθ/γός Πεζ.
5) Παπαγιαννάκης Γεώργιος, Εφ. Ανθ/γός Πεζ.
6) Καφαντάρης Βασίλειος, Εφ. Ανθ/γός Πεζ.
7) Βαγγής, Εφ. Ανθ/γος Πεζ.
Φονευθέντες υπαξιωματικοί κατά την μάχην:
1) Τρουλλινός Αλέξανδρος, Λοχίας Πεζ.
2) Μανουράς Γεώργιος, Λοχίας Πεζ.
3) Καστανάκης Ιωάννης, Ενωμοτάρχης
4) Γιαπιτζάκης Νικόλαος, Ενωματάρχης
5) Λαμπρόπουλος Κων/νος, Υπενωμοτάρχης
6) Παπαδάκης Νικόλαος, Υπενωμοτάρχης
7) Ζαφειρέλης Οδυσσεύς, Υπενωμοτάρχης.
Φονευθέντες επί του πεδίου της μάχης:
α) Ιδιώται και στρατιώται: 181 άνδρες
β) Χωροφύλακες του Σ.Χ.: 37 άνδρες 218
γ) Εβρέθησαν επί του πεδίου της μάχης έτεροι 24 χωροφύλακες φονευμένοι των οποίων η ταυτότης δεν εξηκρεβώθη 24
Το όλον φονευθέντες άνδρες, υπαξιωματικοί, αξιωματικοί 256.
Από το αρχηγείο χωροφυλακής είχαν ανακοινωθεί μετά τη γερμανική κατοχή οι παρακάτω απώλειες του σώματος
Φονευθέντες αξιωματικοί και άνδρες της Χωροφυλακής κατά την μάχην της Κρήτης (20-31/5/1941)
Διοίκησις Χωροφυλακής Χανίων
1. Αρχοντάκης Ιωάννης, μοίραρχος
2. Καρακατσάνης Γεώργιος, ανθ/ρχος
3. Μάζης Σπυρίδων, ανθυπομοίραρχος
4. Αναστασόπουλος Νικόλαος, ενωματάρχης
5. Γιαπιτζάκης Νικόλαος, ενωματάρχης
6. Βεργανελάκης Γεώργιος, ενωμοτάρχης
7. Παπαντωνάκης Χαρίλαος, ενωμοτάρχης
8. Μυσιρλάκης Κωνσταντίνος, χωροφύλαξ
9. Χρήστου Δημήτριος, υπενωμοτάρχης
10. Αναστασίου Γεώργιος, χωροφύλαξ
11. Μπαρλάς Παναγιώτης, χωροφύλαξ
12. Κοτταρίδης Παναγιώτης, χωροφύλαξ
13. Θάνου Γεώργιος, χωροφύλαξ
14. Αθανασιάδης Κωνσταντίνος, χωροφύλαξ
15. Δασκαλάκης Αντώνιος, χωροφύλαξ
16. Κοϊνάκης Γεώργιος, χωροφύλαξ
17. Φραγκοστεφανάκης Στυλιανός, χωροφύλαξ
18. Μαρκουλάκης Στυλιανός, χωροφύλαξ
19. Σπυριδάκης Ιάκωβος, χωροφύλαξ
20. Σαρτζετάκης Θεοφάνης, χωροφύλαξ
21. Κουτρούλης Γεώργιος, χωροφύλαξ
22. Προβατινάκης Νικόλαος, χωροφύλαξ
23. Μαρής ή Μαράκης Νικόλαος, χωροφύλαξ
24. Βεστάκης Στέφανος, χωροφύλαξ
25. Αθανασιάδης Κωνσταντίνος, χωροφύλαξ
26. Πατεράκης Δημήτριος, χωροφύλαξ
27. Κατσούλης Νικόλαος, ενωμοτάρχης
ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΧΩΡΟΦΥΛΑΚΗΣ ΡΕΘΥΜΝΗΣ
28. Μανιουδάκης Στυλιανός, αντ/ρχης
29. Παναγιωτάκος Σταμάτιος, ανθ/ρχος
29α Χλεμπογιάννης Νικόλαος, ανθ/ρχος
30. Γιαπιτζάκης Νικόλαος, ενωμ/ρχης
31. Κατσανάκης Ιωάννης, ενωμ/ρχης
32. Λαμπρόπουλος Κωνσταντίνος, υπεν/ρχης
33. Παπαδάτος Νικόλαος, υπεν/ρχης
34. Ζαφειρέλης Οδυσσεύς, υπεν/ρχης
35. Μπουμπουλάκης Αναξαγόρας, χωροφύλαξ
36. Κατσαντώνης Αντώνιος, χωροφύλαξ
37. Βαμβούκας Μιχαήλ, χωροφύλαξ
38. Μαθιουδάκης Γεώργιος, χωροφύλαξ
39. Δαμανός Αλέξανδρος, χωροφύλαξ
40. Γιαννακάς Ηλίας, χωροφύλαξ
41. Γερμανός Χρήστος, χωροφύλαξ
42. Νικολάου Γεώργιος, χωροφύλαξ
43. Κατσαριδάκης Κωνσταντίνος, χωροφύλαξ
44. Ραγδάκης Δημήτριος, χωροφύλαξ
45. Πέτρουλας Ιωάννης, χωροφύλαξ
46. Κατσούνης Αθανάσιος, χωροφύλαξ
47. Τσαγκαράκης Νικόλαος, χωροφύλαξ
48. Σφενδυλάκης Ανδρόνικος, χωροφύλαξ
49. Γούλας Γεώργιος, χωροφύλαξ
50. Ζέρβας Ιωάννης, χωροφύλαξ
51. Βύζης Γρηγόριος, χωροφύλαξ
52. Σοφογιάννης Δημήτριος, χωροφύλαξ
53. Πάλης Σωτήριος, χωροφύλαξ
54. Κούρτης Γεώργιος, χωροφύλαξ
55. Γάκης Πέτρος, χωροφύλαξ
56. Κατσιμάρδος Γεώργιος, χωροφύλαξ
57. Κατσούκης Αθανάσιος, χωροφύλαξ
58. Κούρτης Παναγιώτης, χωροφύλαξ
59. Μακουδάκης Γεώργιος, χωροφύλαξ
60. Γεωργίου Κωνσταντίνος, χωροφύλαξ
61. Μανιάκης Μιχαήλ, χωροφύλαξ
62. Καλογεράκης Ιωάννης, χωροφύλαξ
63. Αθανασιάδης Κωνσταντίνος, χωροφύλαξ
64. Φυντικάκης Νικόλαος, χωροφύλαξ
65. Ζωϊδάκης Αντώνιος, χωροφύλαξ
66. Νάνος Στυλιανός, δόκιμος χωροφύλαξ
67. Μανακούρας Παναγιώτης, δόκιμος χωροφύλαξ
68. Παππάς Δημήτριος, δόκιμος χωροφύλαξ
69. Νταούλας Απόστολος, δόκιμος χωροφύλαξ
70. Δημόπουλος Σπυρίδων, δόκιμος χωροφύλαξ
71. Αντωνόπουλος Δημήτριος, δόκιμος χωροφύλαξ
Διοίκησις Χωροφυλακής Ηρακλείου
72. Πυροβολάκης Εμμανουήλ, ενωμοτάρχης
73. Κατσανάκης Νικόλαος, χωροφύλαξ
74. Πεδιώτης Εμμανουήλ, χωροφύλαξ
75. Στρατιδάκης Νικόλαος, χωροφύλαξ
Και έτερα θύματα έσχεν η περιοχή της εν λόγω Διοικήσεως, πλην όμως λόγω της καταστροφής των αρχείων δεν ήτο δυνατή η εξακρίβωσις των ονοματεπωνύμων τούτων.
ΑΠΩΛΕΙΕΣ
Το τίμημα της αντίστασης όπως καταγράφεται σε επίσημους πίνακες όπου δεν αναφέρονται όμως οι απώλειες της γεωργίας, κτηνοτροφίας, επαγγελματιών κ.λπ.

ΠΕΣΟΝΤΕΣ ΚΑΙ ΕΚΤΕΛΕΣΘΕΝΤΕΣ

Νομός     Ανδρες – Γυναίκες – Παιδιά
Χανίων: 2220 – 480 – 317
Ρεθύμνου: 1897 – 405 – 403
Ηρακλείου: 2045 – 183 – 129
Λασιθίου: 431 – 50 – 20
Σύνολο: 6593 – 1118 – 869
Απέμειναν ορφανά:
Νομός: Από πατέρα – Από μητέρα – Τελείως

Χανίων: 3338 – 1098 – 380
Ρεθύμνου: 3320 – 848 – 528
Ηρακλείου: 3840 – 1772 – 484
Λασιθίου: 2017 – 739 – 549
Σύνολο: 12515 – 4457 – 1951
Καταστροφές οικιών
Νομός: Ολοσχερείς – Μερικαί
Χανίων: 2669 – 4562
Ρεθύμνου: 2338 – 1300
Ηρακλείου: 6968 – 4942
Λασιθίου: 938 – 714
Σύνολο: 12913 – 11518
Καταστραφέντα ολοσχερώς χωριά της Κρήτης από τους Ναζί τριάντα τρία. Καταστραφέντα κατά τα 3/4 οκτώ και κατά το 1/3 ένδεκα.


Οι παραπομπές που παραθέτουμε κάνουν περιττό να γράψουμε εδώ περισσότερα.


Η Μάχη και η Αντίσταση του Κρητικού λαού

Κατοχική Κρήτη: Η εποχή του τρόμου

H Κρήτη που αντιστάθηκε στους ναζί μέσα από τα λόγια του Νίκου Καζαντζάκη

Το Ολοκαύτωμα της Βιαννού

Μάχη της Κρήτης: Η Κρήτη μπορούσε να κρατήσει

Η δράση των άγγλων πρακτόρων της SOE στην κατεχόμενη Κρήτη (1941-1945)

Σουμπερίτες: η περίπτωση του χωριού Κρουσώνας

Προκλητικά «Ρίχτερ» για τη Μάχη της Κρήτης

Nαζιστικά μνημεία στους τόπους που έκαψαν οι ναζιστές”

14/9/1943: Ένα απ’ τα ειδεχθέστερα εγκλήματα των κατοχικών ναζιστικών δυνάμεων - “Ανάθεμά σας Γερμανοί κι εκάψατε την Κρήτη”

Μάχη της Κρήτης: Ο δίκαιος και ιπποτικός πόλεμος των Γερμανών ενάντια στις κτηνωδίες των Κρητικών!

“Ανάθεμά σας Γερμανοί κι εκάψατε την Κρήτη”: Αυτά είναι τα εγκλήματα της ναζιστικής Γερμανίας που ζητούν δικαίωση: Τι κατέγραψε η πένα του Νίκου Καζαντζάκη

Τι γυρεύει η «Ένωση Γερμανών Αλεξιπτωτιστών» στην… Κάνδανο και τα Φλώρια;

Ο Νίκος Καζαντζάκης στον Αλικιανό και στη Μαλάθυρο Κισσάμου Χανίων. Οι απίστευτες ωμότητες των Γερμανών Ναζί στη Βιάννο.

Οι Ναζί κατέστρεφαν την Κρήτη και οι “διορισμένοι“ πατριώτες αναθεμάτιζαν την αντίσταση...

Ο Νίκος Καζαντζάκης το 1945 στα Χανιά ως μέλος της Επιτροπής Διαπιστώσεως Ωμοτήτων Κρήτης

7 Ιουνίου 1944: Η εξόντωση των Εβραίων της Κρήτης με την καταβύθιση του πλοίου Δανάη

Υπόθεση Heinz Richter: Οι Γερμανικές οπτικές της Μάχης της Κρήτης

Το ολοκαύτωμα στο Κοντομαρί (02 Ιούνη 1941) και στην Κάντανο, επαρχίας Σελίνου Ν. Χανίων (3 Ιούνη 1941)

“… μας φέρανε τους Γερμανούς οι προδότες”: Τα γεγονότα της 8ης Μαΐου 1944

“Και πάλι (δυστυχώς) για τον κο Ρίχτερ”: Απάντηση καθηγητή Γιώργου Μαργαρίτη

“Προδιαγεγραμμένη Λήθη;”

Το Ολοκαύτωμα των Ανωγείων (13-8-1944), όπως το έζησε ο Κ. Πατραμάνης, σημαντικό στέλεχος του ΕΛΑΣ στην Κρήτη

Δεν υπάρχουν σχόλια: