Τρίτη 17 Μαΐου 2022

«ΈΝΑ ΚΑΚΟΓΟΥΣΤΟ ΑΣΤΕΙΟ...»

Του Φέρρυ Μπατζόγλου 
Το τερατώδες συμβαίνει: Ο στρατιωτικός Γολιάθ Τουρκία εισβάλλει στην Κυπριακή Δημοκρατία στις 20 Ιουλίου 1974. Μια εισβολή. Σαφής παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Από τις 14 Αυγούστου 1974, η Τουρκία καταλαμβάνει με τα στρατεύματά της το βόρειο τμήμα του νησιού. Επίσης, αποτελεί σαφή παραβίαση του διεθνούς δικαίου. 7.000 Ελληνοκύπριοι σκοτώθηκαν και περίπου 200.000 εκτοπίστηκαν, ενώ άλλοι 1.500 Κύπριοι εξακολουθούν να αγνοούνται μέχρι σήμερα. Ωστόσο, ο Δαβίδ Κύπρος έχει μόλις ένα εκατομμύριο κατοίκους. Μια τραγωδία.

Η "Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου", η οποία προέκυψε από τον πόλεμο και ανακηρύχθηκε το 1983, αναγνωρίζεται διεθνώς μόνο από την Τουρκία. Το έδαφος της Βόρειας Κύπρου αποτελεί το 37% της εθνικής επικράτειας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Μέχρι την εισβολή της Τουρκίας, το 70 τοις εκατό της οικονομικής παραγωγής παραγόταν εκεί. Έτσι, το 66% όλων των τουριστικών εγκαταστάσεων, το 80% όλων των εσπεριδοειδών και το εμπορικό λιμάνι της Αμμοχώστου βρίσκονταν στο βόρειο τμήμα του νησιού. Για την Κυπριακή Δημοκρατία, αυτό ήταν ένα οικονομικό σούπερ γκαου.


Οι πληγές δεν έχουν επουλωθεί μέχρι σήμερα: Μετά την τουρκική εισβολή, υπήρξε μια de facto διαίρεση του προηγουμένως δίγλωσσου και πολυπολιτισμικού νησιού. Ωστόσο, τα τουρκικά στρατεύματα δεν αποσύρθηκαν. Μέχρι σήμερα, περίπου 40.000 Τούρκοι στρατιώτες παραμένουν σταθμευμένοι στο βόρειο τμήμα της Κύπρου. Όλες σαφείς παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου.

Ωστόσο, οκτώ μήνες μετά την εισβολή στην Κυπριακή Δημοκρατία, η Τουρκία συμμετέχει για πρώτη φορά στον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision (ESC). Ο διαγωνισμός λαμβάνει χώρα στη Στοκχόλμη στις 22 Μαρτίου 1975, αφού το σουηδικό συγκρότημα ABBA είχε θριαμβεύσει ένα χρόνο νωρίτερα. Η Τουρκάλα τραγουδίστρια Semiha Yanki γιόρτασε την πρεμιέρα της ESC για τη χώρα της με το τραγούδι "Seninle Bir dakika" ("Ένα λεπτό μαζί σου"). Η Τουρκία κατέλαβε τη 13η θέση μεταξύ 19 συμμετεχόντων.

Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν ήταν καν μεταξύ των συμμετεχόντων στον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision το 1975. Η Ελλάδα, από την άλλη πλευρά, δεν συμμετείχε λόγω του ντεμπούτου της Τουρκίας στην ESC. Παράλληλα, η Ελλάς είχε κατακτήσει την πέμπτη θέση μεταξύ 17 συμμετοχών στο διαγωνισμό ESC του 1974 στο Μπράιτον της Αγγλίας, με την τραγουδίστρια Μαρινέλλα και το τραγούδι της "Λίγο κρασί, λίγη θάλασσα και το αγόρι μου".

47 χρόνια μετά: Τον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision 2022 στο Τορίνο κερδίζει το βράδυ του Σαββάτου, όπως όλοι περίμεναν, με τεράστια διαφορά και με μεγάλη επιτυχία η Ουκρανία. Όχι η Κύπρος. Η εισβολή στο νησί της Μεσογείου; Νερό κάτω από τη γέφυρα.

Η Ρωσία είχε ήδη αποκλειστεί με συνοπτικές διαδικασίες από τη διοργάνωση του Pala Olimpico αμέσως μετά την εισβολή της στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου. Όχι η Τουρκία. Γιατί θα πρέπει να αποκλειστεί καθόλου; Στη διπλωματική αρένα, η Άγκυρα, ο ακόμα μη εγκεκριμένος εισβολέας του 1974, προσπαθεί να αναδειχθεί σε ειρηνοποιό από την αρχή της σύγκρουσης στην Ουκρανία.

Είναι όλα αυτά ένα όνειρο, ένας εφιάλτης; Όχι, πολύ χειρότερα: ένα κακόγουστο αστείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: