Πέμπτη 26 Μαΐου 2022

ΕΤΑΙΡΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗΣ

Δελτίο Τύπου

Ευχαριστήριο για Ομιλία – συζήτηση

«Το παιδί, το σώμα του και οι άλλοι. Όρια και άγγιγμα»

Την Παρασκευή 13 Μαΐου 2022, το Κέντρο Ημέρας της Εταιρίας Κοινωνικής Ψυχιατρικής Π. Σακελλαρόπουλος Ν. Φωκίδας άνοιξε το διάλογο για μια ουσιαστική επικοινωνία και συζήτηση πάνω στο ιδιαίτερα σημαντικό θέμα της ασφάλειας των παιδιών αναφορικά με το σώμα τους και την προστασία τους από τρίτους,  το οποίο μπορεί να κάνει τη διαφορά στη ζωή ενός παιδιού. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα Συνεδριάσεων του Δ.Σ. του Δήμου Δελφών.

Στη συνάντηση αντιληφθήκαμε ότι ένας άνθρωπος δεν είναι μόνο το σώμα του. Το σώμα ενός παιδιού είναι το ορατό σημείο της ανάπτυξης ενός παιδιού. Αλλά από εκεί και μετά υπάρχουν τα αόρατα σημεία τα οποία είναι και τα πιο σημαντικά. Όπως είναι ο ψυχισμός, η προσωπικότητα, οι εμπειρίες, το τι κουβαλάει το παιδί. Η γονεϊκότητα,

ο δεσμός μεταξύ γονέα και παιδιού, όπως και ο δεσμός του εκπαιδευτικού με τους μαθητές, διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη-εξέλιξη ενός παιδιού. Τα παιδιά δεν αρκεί να διδαχθούν απλά κανόνες ασφαλείας. Πρέπει να βιώνουν στην πράξη τον σεβασμό των ορίων του σώματός τους μέσα στην ίδια την οικογένεια.

Στα σχολεία, οι εκπαιδευτικοί έχουν αναλάβει τον ρόλο της εκπαίδευσης των παιδιών και αυτό, ως γνωστόν, δεν περιλαμβάνει μόνο τη διδασκαλία της ύλης, αλλά και τη φροντίδα του εαυτού τους. Τα παιδιά, ως μαθητές, έχουν ανάγκη να αισθανθούν ότι το σχολείο είναι ένα ασφαλές περιβάλλον, ένα περιβάλλον να μπορούν να μάθουν μεν, αλλά και να μοιράζονται πράγματα. Είναι επίσης σημαντικό να γίνονται συζητήσεις στο τι μπορεί να κάνει το σώμα του παιδιού και όχι στο πώς φαίνεται. Σεβόμενοι όλοι μας το παιδί, θα σεβαστεί το ίδιο, τόσο τον εαυτό του, όσο και τους γύρω του.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε για την πρόσκληση και εκφράζουμε τις ευχαριστίες μας για την άψογη συνεργασία και επικοινωνία που είχαμε με τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του 3ου Νηπιαγωγείου Άμφισσας. Η Εταιρία Κοινωνικής Ψυχιατρικής Π. Σακελλαρόπουλος στηρίζει πάντα τέτοιες ουσιαστικές πρωτοβουλίες με επίκεντρο το παιδί. Όραμά μας ένας κόσμος γεμάτος ασφαλή και ξένοιαστα παιδιά, που θα μπορούν να φροντίζουν και να προσέχουν το σώμα τους, καθώς και ενήλικες, γονείς και εκπαιδευτικοί που νοιάζονται, ενδιαφέρονται να καταλάβουν τα παιδιά και να δώσουν σημασία σε ό,τι βιώνουν και αισθάνονται.

 

Πληροφορίες για την Εταιρία Κοινωνικής Ψυχιατρικής Π. Σακελλαρόπουλος θα βρείτε στην ιστοσελίδα www.ekpse.gr

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: