Πέμπτη 6 Μαΐου 2021

ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ

Απελευθέρωση πατεντών για εμβόλια

Όταν το Κίνημα Αλλαγής διεκδίκησε την άρση της πατέντας

Aρκετός λόγος γίνεται, με αφορμή την πρόσφατη απόφαση Biden και ΗΠΑ για απελευθέρωση των πατεντών των εμβολίων, για το γεγονός πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός προσπαθούν να κάνουν “πιρουέτα” σε ένα θέμα στο οποίο ειρωνεύτηκαν την Αντιπολίτευση τον Γενάρη. Ένας πρώτος “μύθος” καταρρέει “εύκολα” αφού το σχόλιο του Πρωθυπουργού έγινε σημείο αναφοράς της νεοφιλελεύθερης κοινότητας και κυκλοφόρησε σε πολλά video και φυσικά έπαιξε 1η είδηση και στα ΜΜΕ της γνωστής και μη εξαιρετέας “Λίστας”.

Ένας 2ος μύθος που οφείλει να καταρρεύσει, το ίδιο “εύκολα” είναι αυτός που αναφέρει τον Αλέξη Τσίπρα ως “πρωτοπόρο” του κινήματος της απελευθέρωσης της πατέντας εμβολίων. Ο Αλέξης Τσίπρας,

μίλησε τον Γενάρη για αυτό, η πρωτοβουλία όμως, με τεκμήρια και ημερομηνίες που θα διαβάσετε παρακάτω, ανήκει στους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές, την Φώφη Γεννηματά και το Κίνημα Αλλαγής που όπως πάντα, προηγήθηκαν της διασποράς της είδησης από συγκεκριμένους χώρους…

07/04/2020 – Φώφη Γεννηματά: «Η πρόταση αυτή  λέει πως όταν μπορεί να δοθεί στην αγορά το γρήγορο τεστ δεν θα αρκεί να το παράξει μία επιχείρηση που το ανακάλυψε, αλλά θα πρέπει να αγοραστεί η  πατέντα και κάθε χώρα να κάνει μαζική και γρήγορη παραγωγή και το ίδιο να γίνει και για τα εμβόλια αργότερα». 

29/10/2020– Φώφη Γεννηματά σε Iratxe Garcia-Perez: «Η πατέντα του εμβολίου να θεωρηθεί δημόσιο αγαθό».

 

30/10/2020– Παναγιώτης Βλάχος: «Επανέλαβαν και οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές στη χθεσινή μας τηλεδιάσκεψη, αυτό που λέει η κα Γεννηματά και το Κίνημα Αλλαγής: Ότι τώρα πρέπει να στηριχθεί η δημόσια υγεία, να γίνονται δωρεάν τεστ, να δοθεί δωρεάν η πατέντα του εμβολίου σε όλες τις κυβερνήσεις, να φτιαχτούν και να ενισχυθούν πρωτοβάθμιες μονάδες […]».

 

22/11/2020 – Παναγιώτης Βλάχος: «Η παραγωγή ενός “εμβολίου των πολιτών” ενθαρρύνεται και από την Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, ώστε η γνώση, τα δεδομένα, οι τεχνολογίες και οι πατέντες να γίνουν κτήμα της ανθρωπότητας, με τη συνδρομή του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. […]. Από τη στιγμή που η Κομισιόν απορροφά μεγάλο μέρος του ρίσκου για τη βιομηχανία ή τις φαρμακευτικές, μπορεί να επιβάλει την δωρεάν παροχή του εμβολίου, τη δωρεάν διάθεση της πατέντας και να μοντελοποιήσει τις προϋποθέσεις (μεταφορά, παράδοση, διάθεση) για όλους, χωρίς αθέμιτο ανταγωνισμό».

 

 03/02/2021 – Ανδρέας Πουλάς: «Είναι κοινός τόπος ότι η  ΕΕ απέτυχε να διασφαλίσει την ομαλή προμήθεια όλων των κρατών – μελών με εμβόλια. Απέτυχε ως προς τις προβλέψεις της, ως προς τον σχεδιασμό της. Κυρίως απέτυχε να προστατεύσει το εμβόλιο ως δημόσιο αγαθό, μέσω της παραχώρησης είτε της πατέντας από τις εταιρείες που παρασκευάζουν  το εμβόλιο, είτε των παραγωγικών δυνατοτήτων».

Δεν υπάρχουν σχόλια: