Τετάρτη 22 Μαΐου 2013

TO ΝΕΟ ΑΙΡΕΤΟ ΔΣ ΤΟΥ ΕΛΑΙΟΥΡΓΙΚΟΥ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥ ΙΤΕΑΣ- ΜΗΝΥΤΗΡΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ Ο ΕΛΑΙΟΥΡΓΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ

- To Νέο αιρετό ΔΣ για τον Ελαιουργικό Συνεταιρισμό Ιτέας – Κίρρας που προέκυψε από τις εκλογές της προηγούμενης Παρασκευής.
Ασημούλα Βούλγαρη – Πιλάλα, Μηνάς Σκαρίμπας, Ευθύμιος Σκαρίμπας, Νικόλαος Καϊμάρας και Κωνσταντίνος Λαλλάς. Στην ελεγκτική Επιτροπή εκλέχθηκαν οι κ.κ. Πέτρος Μπούτσικας, Κωνσταντίνος Λιδωρίκης και Ευαγγελία Μαλαγράκη. 
 Να σημειώσουμε πως κατ’ εντολή του τελευταίου προσωρινού Δ.Σ. ανατέθηκε σε δικηγόρο να καταθέσει μήνυση κατά παντός υπευθύνου,
προκειμένου να διερευνηθούν τα αίτια που έφτασε ο συνεταιρισμός σε οικονομικό αδιέξοδο.
- Ζητείται η παραπομπή των υπαιτίων για πράξεις πλημμεληματικού και κακουργηματικού χαρακτήρα για την κάμψη του συνεταιρισμού
Από τις σχετικές έρευνες που πραγματοποίησαν τα μέλη του τελευταίου προσωρινού Δ.Σ. συνεταιρισμού, τα οποία τέθηκαν ενδελεχώς στη μηνυτήρια αναφορά, προκύπτουν πράξεις μελών της προηγούμενης διοίκησης πλημμεληματικού και κακουργηματικού χαρακτήρα. 
Τα στοιχεία αυτή τη στιγμή είναι στη διάθεση του εισαγγελέα ο οποίος, σύμφωνα με τη νομική σύμβουλο που χειρίζεται την υπόθεση του συνεταιρισμού, αναμένεται να ορίσει πραγματογνώμονα προκειμένου να κάνει ελέγξει όσα  έχουν τεθεί στη μήνυση.
Η απαισιοδοξία για τη βιωσιμότητά του, είναι πλέον εμφανής στα πρόσωπα των μελών του. Μάλιστα ο δικηγόρος και μέλος του ελαιουργικού κ. Νίκος Εμμανουήλ, ως προεδρεύων κατά την τελευταία Γενική Συνέλευση ρωτήθηκε από άλλο μέλος, για το πως βλέπει το μέλλον του Συνεταιρισμού, ενώ απαντώντας ιδιαίτερα προβληματισμένος, τόνισε πως τα πράγματα είναι πάρα πολύ δύσκολα, και ότι για να επιβιώσει χρειάζεται πολλή και συστηματική δουλειά από το νέο αιρετό Διοικητικό Συμβούλιο.
Σύμφωνα λοιπόν, με την ενημέρωση που έκανε η κα Παπακώστα στα μέλη του συνεταιρισμού, το βασικότερο ζήτημα που τέθηκε στην μηνυτήρια αναφορά, είναι το θέμα των ισολογισμών, οι οποίοι εμφανίζουν μείωση του ενεργητικού χωρίς λόγο και δίχως να δίδονται ειδικότερα στοιχεία, ενώ έχουν διαπιστωθεί και δαπάνες που δεν δικαιολογούνται.
Παράλληλα έγινε ειδική αναφορά στην μη απόδοση του ΦΠΑ στους παραγωγούς, όπου μέλη του συνεταιρισμού δεν έχουν εισπράξει ακόμα το φόρο, κάτι που εμπίπτει στην παράβαση καθήκοντος της συγκεκριμένης διοίκησης που δεν έπραξε αυτά που όφειλε.
Ένα άλλο σοβαρό ζήτημα που συμπεριλήφθηκε στην μηνυτήρια αναφορά είναι ο υπέρμετρος δανεισμός του συνεταιρισμού χωρίς να έχει λάβει γνώση η Γενική Συνέλευση, όπως άλλωστε προβλέπεται και από το καταστατικό του. Να σημειώσουμε πως στο συγκεκριμένο θέμα, εγγυητής στο δανεισμό φαίνεται ο τέως αιρετός Πρόεδρος του Συνεταιρισμού ενώ από έρευνα που έγινε, διαπιστώθηκε ότι δεν έχουν γίνει οι πληρωμές που απαιτούνταν με αποτέλεσμα να υπάρχουν ληξιπρόθεσμα δάνεια.
Σε ότι αφορά την εκμίσθωση του καταστήματος ζωοτροφών, η κα Παπακώστα τόνισε πως με βάση το συμφωνητικό έπρεπε να δίνονται στον συνεταιρισμό 1800 ευρώ το μήνα, τα οποία αυτή τη στιγμή ενώ αποδίδονται κανονικά πηγαίνουν στην αποπληρωμή άλλου δανείου και όχι αυτού που λήφθηκε για την αγορά του οικοπέδου. Παράλληλα στο ζήτημα της αγοράς του οικοπέδου, από την έρευνα που πραγματοποίησε το τελευταίο προσωρινό Δ.Σ. προέκυψε ότι η προηγούμενη αιρετή διοίκηση δεν επέλεξε την πιο συμφέρουσα προσφορά, αφού πρόκειται για έκταση που δεν είναι άρτια και οικοδομήσιμη.  Όπως επεσήμανε η κα Παπακώστα υπάρχει αλλοιωμένο πρωτόκολλο ενώ στα χαρτιά φαίνεται ένα ποσό της τάξεως των 55.000 ευρώ χωρίς να αναγράφεται αν η τιμή αυτή καθορίζεται ανά στρέμμα ή όχι.Επίσης προέκυψε ότι μέλος του Συνεταιρισμού και της Επιτροπής για την αγορά του οικοπέδου υπερψήφισε την προσφορά που ο ίδιος είχε καταθέσει -ενώ έπρεπε να απέχει της ψηφοφορίας σύμφωνα με το καταστατικό του συνεταιρισμού- και παρανόμως απέρριψε κάποιων άλλων ενδιαφερομένων. Ειπώθηκε επίσης ότι μηχανικοί - συγγενικά πρόσωπα μελών της προηγούμενης Διοίκησης έλεγξαν το εν λόγω οικόπεδο αμειβόμενοι με υπέρογκα ποσά. Παράλληλα από τον έλεγχο που διενεργήθηκε από τον μηχανικό ζητήθηκε από το συγκεκριμένο μέλος του Συνεταιρισμού και τελικό πλειοδότη του οικοπέδου να αφαιρέσει 4500 ευρώ από τη συνολική αξία του οικοπέδου, ωστόσο από κανένα παραστατικό δεν φαίνεται ότι αποδόθηκαν αυτά τα χρήματα στον ελαιουργικό. Επίσης ο τελικός πλειοδότης του οικοπέδου σε παλαιότερη Γενική Συνέλευση είχε προτείνει να κάνει δωρεά στον συνεταιρισμό τα συμβολαιογραφικά έξοδα για τη μεταβίβαση του οικοπέδου (πόσο περίπου 7500 ευρώ) χρήματα τα οποία όμως δεν δόθηκαν ποτέ.
Αναφορικά με το περιβόητο μηχάνημα ντεκάτερ που έχει επανειλημμένα γίνει αναφορά στις Γενικές Συνελεύσεις και το οποίο ακόμα χρωστά ο συνεταιρισμός, φαίνεται να έχει εξαφανιστεί στην ουσία, αφού δεν υπάρχει πουθενά ούτε αυτό αλλά ούτε κάποιο παραστατικό που να φαίνεται η πώληση ή μεταφορά του. Παράλληλα έγινε αναφορά και στο μηχάνημα του διαχωριστή το οποίο πουλήθηκε σε εξευτελιστική τιμή, όπου αναφέρθηκε ότι διαδικασία πώλησης δεν υπάρχει πουθενά στα βιβλία του συνεταιρισμού.
Ένα άλλο σημείο που έκανε εκτενή αναφορά η κα Παπακώστα είναι η πώληση ποσότητας ελαιολάδου αξίας περίπου 70.000 ευρώ. Ενώ το λάδι πουλήθηκε σε συγκεκριμένο προμηθευτή, η επιταγή που δόθηκε ήταν ακάλυπτη ενώ η προηγούμενη Διοίκηση δεν προέβη στις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να σφραγιστεί η επιταγή, ούτε προχώρησε στη νόμιμη διαδικασία για την διεκδίκηση των χρημάτων.
Επίσης, αν και δόθηκε εντολή από τη Γενική Συνέλευση να προχωρήσει η προηγούμενη Διοίκηση σε έλεγχο λογιστικών βιβλίων και να γίνει ενημέρωση, αυτό τελικά δεν έγινε ποτέ.
Αξίζει να τονίσουμε ακόμα, ότι από το τελευταίο προσωρινό Δ.Σ. έγινε έλεγχος σε όλες οι αναθέσεις εργασιών σε τρίτα πρόσωπα, όπου διαπιστώθηκε ότι από το 2006 μέχρι σήμερα έχουν δοθεί υπέρογκα ποσά για αμοιβές δικηγόρων και μηχανικών.
Τέλος, να σημειώσουμε πως η κα Παπακώστα ενημέρωσε τα μέλη πως όλα τα αναφερόμενα στοιχεία της μηνυτήριας αναφοράς, παραπέμπουν σε πράξεις πλημμεληματικού και κακουργηματικού χαρακτήρα, ενώ το πόρισμα που θα βγει θα εξαρτηθεί από τον εισαγγελέα ο οποίος θα χειριστεί την υπόθεση. Ωστόσο όπως η ίδια τόνισε το μόνο σίγουρο είναι ότι ο εισαγγελέας θα αναγκαστεί να ορίσει πραγματογνώμονα αφού πρόκειται κυρίως για οικονομικά στοιχεία και συναλλαγές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: