Τρίτη 21 Μαΐου 2013

ΟΥΤΕ ΤΟ 5% ΤΩΝ ΧΡΕΩΝ ΔΕΝ ΕΙΣΠΡΑΤΤΕΙ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ

Ακόμα και εάν η υπόθεση ενός οφειλέτη έχει πάει στα δικαστήρια και έχει τελεσιδικήσει το Δημόσιο κατά έναν... περίεργο τρόπο δεν μπορεί να εισπράξει τα οφειλόμενα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ίδιου του υπουργείου Οικονομικών εισπράττεται μόνο το 4,91% των επιδικασθέντων φόρων και προστίμων.
Παρά το γεγονός ότι επιταχύνθηκαν οι φορολογικές δίκες το τελευταίο διάστημα τα έσοδα δεν έχουν αυξηθεί. Είναι ενδεικτικό ότι ενώ α δικαστήρια έχουν επιδικάσει υπέρ του Δημοσίου φόρους και πρόστιμα συνολικού ύψους 14 δισ. ευρώ, εισπράχθηκαν μόλις 688,5 εκατ. ευρώ!
Στα διοικητικά δικαστήρια όλης της χώρας εκκρεμούν,
για εκδίκαση πάνω από 117.000 φορολογικές υποθέσεις, από τις οποίες οι 47.000 περίπου αφορούν σε πρόστιμα και προσαυξήσεις συνολικού ύψους 8,3 δισ. ευρώ που επιβλήθηκαν σε επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες για παραβάσεις στον ΦΠΑ, στον Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων και σε άλλα φορολογικά αντικείμενα.

Πολλά από τα καταλογισθέντα πρόστιμα είναι εξοντωτικά και οι φορολογούμενοι, προκειμένου να αποφύγουν την άμεση διεκδίκησή τους από το Δημόσιο, αποφασίζουν να προσφύγουν στα δικαστήρια. Όταν πλέον κάποια στιγμή εκδικάζονται οι υποθέσεις και τα ποσά οριστικοποιούνται είναι πλέον πρακτικά αδύνατο να εισπραχθούν από το Δημόσιο, επειδή οι επιχειρήσεις που τα οφείλουν δεν είναι σε θέση και πάλι να τα εξοφλήσουν.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

1ον. ΓΙΑΤΙ ΤΟΥΣ ΑΦΗΝΟΥΝ ΚΑΙ ΦΤΑΝΟΥΝ ΤΑ ΧΡΕΗ ΤΟΣΑ ΠΟΛΛΑ ? 2ον. ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΟΙ ΑΜΕΣΕΣ ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕΧΡΙ ΤΡΙΤΟΥ ΒΑΘΜΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΑΛΟ ΟΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΑΣ ΠΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ ! ΘΑ ΔΟΥΛΕΥΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΦΤΙΑΧΤΕΙ ΕΝΑΣ ΔΡΟΜΟΣ π.χ. ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΗΜΟ κ.λ.π. ΚΙ ΟΧΙ ΝΑ ΚΛΑΙΕΙ ΤΟΝ ΠΟΝΟ ΤΟΥ ΣΤΑ ΜΠΟΥΖΟΥΚΙΑ ΜΑΖΙ ΜΕ ΠΟΛΙΤΕΥΤΕΣ ΠΟΥ ΑΝΑΜΙΓΝΕΙΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΟΤΑΝ ΠΡΕΠΕΙ ! ΜΟΝΟ ΚΑΝΑ ΦΤΩΧΟ ΤΡΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟΝ ΤΣΟΥΒΑΛΙΑΖΟΥΝ ΟΙ ΠΟΛΛΑ ΥΠΟΣΧΟΜΕΝΟΙ ΠΟΛΙΤΕΥΤΕΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ !!!