Τετάρτη 18 Ιουνίου 2014

ΜΑΡΙΝΑ ΙΤΕΑΣ: ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΣΤΕΡΕΟΤΥΠΑ ΚΙ ΟΙ ΑΛΗΘΕΙΕΣ "ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ"

Τι γίνεται αλλού σχετικά με το ίδιο θέμα;
Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα αναπτυξιακά ζητήματα της περιοχής. Η αξιοποίηση της Μαρίνας Ιτέας, έργο που έχει κοστίσει πολλά στο φορολογούμενο της περιοχής, ενώ θα μπορούσε να προσδώσει ιδιαίτερη προστιθέμενη αξία στη χιλιοτραγουδισμένη "τουριστική ανάπτυξη" του τόπου, παραπέμπεται διαρκώς στις καλένδες κι ανασύρεται μόνο εν μέσω προεκλογικών περιόδων, όπου διατυμπανίζεται από και προς κάθε κατεύθυνση η εκμετάλλευσή της, για να παραπεμπφθεί την κάθε επαύριο των εκλογών στις καλένδες.
Το πώς και το γιατί δεν έχει ως τώρα αξιοποιηθεί είναι grosso-modo γνωστό στους παροικούντες όχι μόνο την Ιερουσαλήμ, αλλά και τη Ναζαρέτ και τη Βηθλεέμ. Τη στιγμή που δεν υπάρχουν πολυτέλειες στην περιοχή να αγνοεί συστηματικά οποιαδήποτε αναπτυξιακή ευκαιρία,
απαραίτητο είναι τόσο η άρτι εκλεγείσα δημοτική αρχή όσο κι οι υποψήφιοι των βουλευτικών εκλογών που θα διεκδικήσουν την ψήφο των συμπολιτών μας στις προσεχείς εκλογές να τοποθετηθούν με ευθύτητα και πειστικότητα στο θέμα.
Θέση του Amfissaface είναι απερίφραστα ότι η σωστή λειτουργία μίας μαρίνας (ή οποιασδήποτε άλλης δομής) δεν έχει να κάνει απόλυτα με τον διαχειριστή (ιδιώτης ή δημόσιο) αλλά με τον τρόπο διαχείρησης. Και το Ελληνικό Δημόσιο φυσικά έχει αποδείξει ότι "δεν μπορεί" ή μάλλον δεν θέλει, αλλά η μαρίνα της Ιτέας επιβάλλεται να λειτουργήσει..
Σας παραθέτουμε τι ακριβώς έχει συμβεί με μια ανάλογη-κι άκρως διδακτική- περίπτωση, στη Μεσσηνία, στην Καλαμάτα και στην Πύλο. Πάσα ομοιότης με καταστάσεις στα καθ ημάς είναι απλώς...πραγματική!
Να κλείσουμε τη... μαρίνα για να μπουν ξαπλώστρες;
Γράφει ο Θανάσης Λαγός
Πριν από 16 χρόνια ο τότε δήμαρχος Καλαμάτας Χρήστος Μαλαπάνης, παρά τις αντιδράσεις των συνήθως διαφωνούντων, παραχώρησε σε ιδιώτη τη μαρίνα της μεσσηνιακής πρωτεύουσας μέσω διεθνούς πλειοδοτικού διαγωνισμού.
Από τότε μέχρι σήμερα σε ετήσια βάση έρχονται στη μαρίνα της Καλαμάτας περίπου 1.000 σκάφη με μέσο όρο επιβατών 5 άτομα το καθένα. Με απλά λόγια, για όσους δεν το καταλαβαίνουν -και πιστέψτε με, υπάρχουν πάρα πολλοί που άλλα διαβάζουν κι άλλα καταλαβαίνουν- μέσω της μαρίνας έρχονται κάθε χρόνο στην Καλαμάτα τουλάχιστον 5.000 επισκέπτες. Οι φιλοξενούμενοι αυτοί αφήνουν στην αγορά της Καλαμάτας ένα καθόλου ευκαταφρόνητο εισόδημα και παράλληλα συμβάλλουν τα μέγιστα στα έσοδα των εστιατορίων και των καφετεριών που λειτουργούν στην περιοχή. Ταυτόχρονα και σύμφωνα με ρεπορτάζ της “Ε”, στην επιχείρηση που εκμεταλλεύεται τη μαρίνα απασχολούνται 10 άτομα, εκ των οποίων 5 φύλακες που περιπολούν σε 24ωρη βάση με βάρδιες, 2 διοικητικοί υπάλληλοι, 2 καθαριστές και 1 άτομο εξειδικευμένο στις ανελκύσεις και τις καθελκύσεις, που θεωρείται από τους καλύτερους στην Ελλάδα στο είδος του. Η επιχείρηση συνεργάζεται επίσης με δεκάδες εξωτερικούς συνεργάτες, που διαχρονικά καλύπτουν τις ανάγκες της μαρίνας με το... αζημίωτο για την τοπική οικονομία.
Αυτό είναι το success story της μαρίνας στην Καλαμάτα, για το οποίο... τιμωρήθηκε στην κάλπη ο Χρήστος Μαλαπάνης - καθώς οι επαγγελματίες επαναστάτες τον έβαλαν στο στόχαστρο και στήριξαν στον δεύτερο γύρο των εκλογών του 1998, άμεσα ή έμμεσα, τον αντίπαλό του Παναγή Κουμάντο ο οποίος διαφωνούσε με την ιδιωτικοποίηση της μαρίνας.
Αξίζει να αναφερθεί, για να θυμούνται οι παλιοί επαγγελματίες επαναστάτες και να μαθαίνουν οι σημερινοί συνεχιστές της διαρκούς επανάστασης, ότι ο κ. Μαλαπάνης έχασε στον δεύτερο γύρο για 372 ψήφους. Υπενθυμίζω επίσης ότι ο κ. Κουμάντος, ενώ θεωρητικώς διαφωνούσε με την ιδιωτικοποίηση, τελικώς δεν κατήγγειλε τη σύμβαση όπως προεκλογικώς άφηναν οι συνεργάτες τους να εννοηθεί... Για την ακρίβεια -και όπως ήταν αναμενόμενο δηλαδή-, αφού βγήκε δήμαρχος με τις ψήφους των διαμαρτυρόμενων, μετά τις εκλογές αποδέχτηκε τη σύμβαση κι έτσι ξεκίνησε το success story της μαρίνας στην Καλαμάτα.
Σε κάθε περίπτωση όμως, κανένας επαγγελματίας επαναστάτης, ούτε καν αυτοί που πίνουν τα ούζα τους στη μαρίνα συζητώντας για την ανάπτυξη της περιοχής, δεν βρήκε το θάρρος να ζητήσει συγγνώμη από τον κ. Μαλαπάνη και από την κοινωνία, για τις ανοησίες που ισχυριζόταν τότε. Αντιθέτως, μέρα με τη μέρα φουντώνουν οι διαμαρτυρίες κατά της ιδιωτικοποίησης της μαρίνας στην... Πύλο. Για όσους δεν ξέρουν, η μαρίνα της Πύλου είναι μια ακόμα... αποτυχημένη ιστορία με πρωταγωνιστή το Δημόσιο. Η κατασκευή της δεν ολοκληρώθηκε ποτέ και γι' αυτό σε αντίθεση με τη μαρίνα της Καλαμάτας δεν έχει προσφέρει ούτε 1 ευρώ στην τοπική οικονομία. Αυτό όμως δεν εμποδίζει τους ψευτοεπαναστάτες να διαμαρτύρονται όπως πάντα, ζητώντας να παραμείνει στο Δημόσιο η μαρίνα της Πύλου. Προφανώς θα θέλουν κιόλας να αναλάβει την εκμετάλλευσή της κάποια δημόσια ή δημοτική επιχείρηση, ώστε να βολευτούν στην άδεια μαρίνα καμιά πενηνταριά αργόσχολοι.
Ουσιαστικά οι ψευτοεοπαναστάτες δεν ενδιαφέρονται για το κοινό καλό. Ενδιαφέρονται μόνο να βολέψουν τα παιδιά τους και τα εγγόνια τους στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Στο πλευρό τους βεβαίως έχουν και τους περισσότερους άρχοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης, οι οποίοι νοιάζονται μόνο για την επανεκλογή τους, αδιαφορώντας για την ανάπτυξη της οικονομίας. Γι' αυτό και όλα αυτά τα χρόνια κανένας δήμαρχος δεν προσπάθησε να επαναλάβει το success story της μαρίνας της Καλαμάτας.
Με άλλα λόγια: Οι δήμαρχοι δε θέλουν να λειτουργούν στην επικράτεια που διοικούν επιτυχημένες ιδιωτικές επιχειρήσεις. Θέλουν... κρατικοδίαιτους εκλογικούς πελάτες που εξαρτώνται πλήρως από τις αποφάσεις των τοπικών αρχών. Γι' αυτό οι δήμαρχοι προτιμούν να νοικιάζουν ξαπλώστρες και ομπρελοδάση, ενώ δεν ενδιαφέρονται για μαρίνες. Γι' αυτό πληθαίνουν οι παράνομες κατασκευές στις παραλίες με τη σιωπή ή και τις ευλογίες των... επαναστατών, ενώ σηκώνονται μαύρες σημαίες για να μην πουληθεί η μαρίνα της Πύλου και τα οικόπεδα δίπλα στη μαρίνα της Καλαμάτας. Γι' αυτό οι επαναστάτες απλώνουν την... αρίδα τους σε ιδιωτικές ξαπλώστρες που φτάνουν παρανόμως μέχρι το κυμοθάλασσο όταν ξεκουράζονται από τις μάχες κατά της ιδιωτικοποίησης των παραλιών.
Γι' αυτό επανεκλέχθηκε ο... νεοφιλελεύθερος Παναγιώτης Νίκας σιωπώντας για τις ιδιωτικοποιήσεις, ενώ καταψηφίστηκε ο σοσιαλιστής Χρήστος Μαλαπάνης που τόλμησε να συγκρουστεί με όσους θέλουν αναξιοποίητες μαρίνες για ν' απλώνουν τη δική τους αρίδα.
Τι ακριβώς δεν κατάλαβες ακόμα εσύ αγαπητέ που ψάχνεις σωτήρες στα φέρετρα του Χίτλερ και του Στάλιν;
Εφημερίδα "Ελευθερία", Καλαμάτα, www. eleftheriaonline.gr

amfissaface.gr

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΛΟΓΟ..ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΚΥΡΙΟ ΒΑΝΔΩΡΟ..ΝΑ ΜΑΣ ΑΝΑΠΤΥΞΕΙ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΟΥ..
ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΥΣ ΘΑ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΤΟΥΣ..ΚΑΡΔΙΟΠΑΘΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΙΧ-ΗΔΕΣ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΒΟΛΤΑΡΟΥΝ ΕΛΕΥΘΕΡΑ, ΤΟΥΣ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΕΣ ΨΑΡΑΔΕΣ ΜΕ ΤΑ ΚΑΛΑΜΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥΣ ΝΕΑΡΟΥΣ ΑΛΒΑΝΟΥΣ ΠΟΥ ΕΚΕΙ ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΤΑ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΤΟΥΣ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΠΑΡΚΑΡΙΣΜΕΝΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ ΤΟΥΣ.