Αμαρτίες γονέων... παχαίνουν τέκνα,
αφού όπως προκύπτει από πρόσφατη μελέτη τα παιδιά δεν κληρονομούν μόνο τα χαρακτηριστικά
των γονιών τους αλλά και τα περιττά κιλά τους. Μάλιστα, η ζυγαριά «χτυπάει
κόκκινο» πριν καν πάνε στο σχολείο.
Αυτά είναι τα συμπεράσματα έρευνας που διεξήγαγε το Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου. Το δείγμα της έρευνας αφορούσε 2.374 παιδιά προσχολικής ηλικίας, που ζουν στην Αττική, τη Θεσσαλονίκη, τη Χαλκιδική, την Ηλεία και την Αιτωλοακαρνανία. Για τον σκοπό της έρευνας, οι μελετητές μέτρησαν το ύψος, ζύγισαν και υπολόγισαν τον ΔΜΣ (Δείκτη Μάζας Σώματος) μικρών και μεγάλων, ενώ ζήτησαν από τους γονείς να συμπληρώσουν ειδικό ερωτηματολόγιο (ηλικία, έτη εκπαίδευσης κ.λπ.).
Από το σύνολο των παιδιών ηλικίας 1-5 χρόνων, περίπου 16% είναι παχύσαρκα. Το χειρότερο όμως είναι, όπως αποδεικνύεται από την έρευνα, πως τα Ελληνόπουλα μπαίνουν από νωρίς στα βάσανα, αφού 16,5% των αγοριών και 11,4% των κοριτσιών... βαραίνουν από τα περιττά κιλά, παρ΄ ότι δεν έχουν κλείσει ούτε καν 24 μήνες ζωής! Μάλιστα τα κοριτσάκια, φαίνεται πως είναι πιο επιρρεπή στις λιχουδιές, αφού το αντίστοιχο ποσοστό αυξάνεται σε 16,4% όσο μεγαλώνουν.
Τα γονίδια Και για όλα αυτά φταίνε,
όπως φαίνεται, οι γονείς. Τα παιδιά που έχουν έναν
παχύσαρκο γονέα «κληρονομούν» 91% περισσότερες πιθανότητες να γίνουν και τα
ίδια παχύσαρκα. Μάλιστα, όταν και οι δύο γονείς είναι υπέρβαροι, οι πιθανότητες
υπετριπλασιάζονται. «Τα γονίδια είναι μια εξήγηση, παρ΄ ότι μέχρι στιγμής
έχουμε αποκτήσει ελάχιστη γνώση σχετικά με το ποια γονίδια ευθύνονται για την
όρεξη, την εναπόθεση λίπους στον υποδόριο ιστό και την προδιάθεση στην
παχυσαρκία. Αυτά είναι τα συμπεράσματα έρευνας που διεξήγαγε το Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου. Το δείγμα της έρευνας αφορούσε 2.374 παιδιά προσχολικής ηλικίας, που ζουν στην Αττική, τη Θεσσαλονίκη, τη Χαλκιδική, την Ηλεία και την Αιτωλοακαρνανία. Για τον σκοπό της έρευνας, οι μελετητές μέτρησαν το ύψος, ζύγισαν και υπολόγισαν τον ΔΜΣ (Δείκτη Μάζας Σώματος) μικρών και μεγάλων, ενώ ζήτησαν από τους γονείς να συμπληρώσουν ειδικό ερωτηματολόγιο (ηλικία, έτη εκπαίδευσης κ.λπ.).
Από το σύνολο των παιδιών ηλικίας 1-5 χρόνων, περίπου 16% είναι παχύσαρκα. Το χειρότερο όμως είναι, όπως αποδεικνύεται από την έρευνα, πως τα Ελληνόπουλα μπαίνουν από νωρίς στα βάσανα, αφού 16,5% των αγοριών και 11,4% των κοριτσιών... βαραίνουν από τα περιττά κιλά, παρ΄ ότι δεν έχουν κλείσει ούτε καν 24 μήνες ζωής! Μάλιστα τα κοριτσάκια, φαίνεται πως είναι πιο επιρρεπή στις λιχουδιές, αφού το αντίστοιχο ποσοστό αυξάνεται σε 16,4% όσο μεγαλώνουν.
Τα γονίδια Και για όλα αυτά φταίνε,
Σημαντικότερο ρόλο όμως διαδραματίζει το γεγονός ότι τα παιδιά επηρεάζονται σημαντικά από τις συνήθειες των μεγαλυτέρων, ακόμη και σε ό,τι αφορά τις διατροφικές συνήθειες. Οι γονείς παρέχουν την τροφή και τις ευκαιρίες για άσκηση, συνεπώς δεν είναι μόνο πρότυπα προς μίμηση αλλά οι απόλυτοι οδηγοί των παιδιών στα πρώτα βήματά τους», τονίζει στα «ΝΕΑ» ο επίκουρος καθηγητής στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο και υπεύθυνος της έρευνας, Γιάννης Μανιός.
Ιδιαίτερα ανησυχητική είναι και η απάντηση των ειδικών στην ερώτηση αν και κατά πόσον τα υπέρβαρα παιδιά θα γίνουν υπέρβαροι ή- χειρότερα- παχύσαρκοι ενήλικοι. «Υπάρχουν σαφείς αποδείξεις έπειτα από σειρά μελετών πως εννέα στα δέκα παιδιά που έχουν πρόβλημα βάρους συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα στο υπόλοιπο της ζωής τους. Ουσιαστικά, ένα περιττό κιλό στην ηλικία των τεσσάρων ετών μεταφράζεται σε “συν” 14 κιλά έπειτα από δέκα χρόνια. Και δυστυχώς, οι παχύσαρκοί υποφέρουν συχνά από ιδιαίτερα σοβαρές ασθένειες όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα και η υψηλή αρτηριακή πίεση».
Επιπλέον, όπως προκύπτει από την ίδια μελέτη, δύο στα δέκα Ελληνόπουλα παρ΄ ότι δεν είναι υπέρβαρα, έχουν λίγα επιπλέον κιλά. «Ακόμη και αν έχουν την προδιάθεση για παχυσαρκία, αυτή θα μπορούσε να μην εκδηλωθεί ποτέ ή έστω να καταπολεμηθεί στα πρώτα στάδια. Πώς; Αν οι γονείς διαπαιδαγωγήσουν τα παιδιά να τρώνε υγιεινά και, κυρίως, να ασκούνται σε τακτική βάση. Για να γίνει όμως αυτό, είναι απαραίτητο να αλλάξουν τις καθημερινές τους συνήθειες και οι ενήλικοι της οικογένειας», τονίζει ο κ. Μανιός.
Τα παιδιά της πόλης γυμνάζονται περισσότερο
«Λάθος» αποδεικνύεται- σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, «η εξάπλωση της παχυσαρκίας στα Ελληνόπουλα προσχολικής ηλικίας, σε σχέση με τα χαρακτηριστικά των γονέων και τον τόπο κατοικίας»- η διαδεδομένη αντίληψη πως τα παιδιά που ζουν στην περιφέρεια παίζουν στις αλάνες, τα πάρκα και τους ελεύθερους χώρους, άρα είναι και πιο αδύνατα. Η απόδειξη; Το 16,4% των παιδιών της πόλης, ηλικίας 3- 5 ετών, έχουν παραπάνω βάρος. Το αντίστοιχο ποσοστό για τα παιδιά που ζουν σε αγροτικές περιοχές ή σε μικρές πόλεις, φτάνει το 18,7%!
Το συμπέρασμα αυτό ωστόσο, κάθε άλλο παρά έκπληξη προκάλεσε στους ερευνητές, αφού και από προηγούμενες έρευνες έχει αποδειχθεί πως τα παιδιά της πόλης γυμνάζονται κατά μέσο όρο μισή ώρα την ημέρα, ενώ τα παιδιά της περιφέρειας μόνο 10 λεπτά! «Αυτό συμβαίνει γιατί στις επαρχιακές πόλεις και τις αγροτικές περιοχές υπάρχουν λιγότεροι αθλητικοί σύλλογοι, πόσω μάλλον για παιδιά προσχολικής ηλικίας. Αντίθετα, στις πόλεις ο αριθμός των γυμναστηρίων και των αθλητικών εγκαταστάσεων είναι σαφώς μεγαλύτερος, όπως βέβαια και η ζήτηση», παρατηρεί ο κ. Μανιός.
2 σχόλια:
Μωρέ ποια μου θυμίζει..ποια μου θυμίζει…. που θα πάει θα θυμηθώ και θα σας πω
Η ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΗ ΠΟΥ ΝΟΜΙΖΩ??
Δημοσίευση σχολίου