Παρασκευή 20 Μαρτίου 2015

ΚΙ ΑΛΛΗ ΚΩΛΟΤΟΥΜΠΑ - ΚΑΤΕΡΡΕΥΣΕ ΚΑΙ Η ΠΟΛΥΔΙΑΦΗΜΙΣΜΕΝΗ ...ΙΔΕΑ ΤΟΥ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΟΥ ΦΟΡΟΥ 26% ΣΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ!

Δεν θα προκαταβάλλεται στο ελληνικό δημόσιο φόρος 26% επί της αξίας του τιμολογίου για κάθε τιμολόγιο που λαμβάνει μια ελληνική επιχείρηση από εταιρεία που εδρεύει σε χώρα με προνομιακό φορολογικό καθεστώς.
Αντί για την προκαταβολή φόρου 26% θα υποβάλλεται μια απλή δήλωση γνωστοποίησης της συναλλαγής στις φορολογικές αρχές προκειμένου να ακολουθήσει στη συνέχεια έλεγχός της.

Η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών, Νάντια Βαλαβάνη, μιλώντας στη Βουλή είπε ότι στην εφαρμοστική υπουργική απόφαση θα προβλέπεται απαλλαγή από την καταβολή του φόρου στις συναλλαγές οι οποίες αυταπόδεικτα είναι πραγματικές κι όχι εικονικές.

Στην ουσία με την απόφαση θα μειωθεί δραστικά ο αριθμός των επιχειρήσεων και των συναλλαγών για τις οποίες θα έπρεπε να καταβληθεί η προκαταβολή του 26%.

Αναλυτικά, η κ. Βαλαβάνη δήλωσε πως,
«θα κατατεθεί νομοτεχνική αλλαγή και στη διάταξη για τις τριγωνικές συναλλαγές, προκειμένου να μην πληρώνουν την προβλεπόμενη προκαταβολή, εταιρείες που μπορούν να αποδείξουν τη νομιμότητα της συναλλαγής τους, παρά μόνον για τις περιπτώσεις που η νομιμότητα αυτή δεν είναι αυταπόδεικτη.

Ο έλεγχος και η επιστροφή του φόρου θα γίνεται εντός τριμήνου».

Στη διάταξη αλλάζει και η πρόβλεψη ότι θα πρέπει να υποβληθούν τα δικαιολογητικά για τη συναλλαγή εντός 12μήνου.

Ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης ανακοίνωσε ότι η προθεσμία αυτή γίνεται τρίμηνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: