Σάββατο 21 Μαρτίου 2015

ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΟΥ ΑΜΑΡΤΗΜΑ / ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΟΛΑ ΤΑ ΔΑΧΤΥΛΑ

«Μια φορά και έναν καιρό ήταν ένα δάχτυλο...» 
Κάπως έτσι θα ξεκινούσε το παραμύθι με το διάσημο πλέον μεσαίο δάχτυλο του Γιάνη Βαρουφάκη. Και η ιστορία μας θα τα είχε όλα κακούς μάγους, καλές νεράιδες, δράκους κ.ο.κ. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης κατά τη διάρκεια μιας ομιλία του στο Ζάγκρεμπ το 2013 έκανε μια άσεμνη χειρονομία περιγράφοντας τι θα έπρεπε, κατά τη γνώμη του, να κάνει η Ελλάδα αντί να διαπραγματευτεί το δανεισμό της από τους εταίρους μας. Συγκεκριμένα είπε:
«Η πρόταση μου ήταν ότι η Ελλάδα απλά έπρεπε να ανακοινώσει ότι χρεοκοπεί - όπως έκανε η Αργεντινή - παραμένοντας στο Ευρώ, τον Ιανουάριο του 2010 και να stick the finger (κάνει τη χειρονομία) στην Γερμανία λέγοντάς τους "Τώρα μπορείτε να λύσετε το πρόβλημα μόνοι σας"»


Αρχές της βδομάδας ο δημοσιογράφος του τηλεοπτικού σταθμού ARD, Günther Jauch είχε καλεσμένο τον Βαρουφάκη στην εκπομπή του και σε ένα σημείο παρουσίασε το παραπάνω απόσπασμα out of context,

με σκοπό να τον εκθέσει αφού η χειρονομία του φαινόταν – τονίζω out of context – προσβλητική για τους Γερμανούς πολίτες. Ο Βαρουφάκης βρέθηκε εμφανώς σε δύσκολη θέση και είπε ότι το video ήταν "πειραγμένο". Ο παρουσιαστής του είπε ότι θα το ερευνήσει παρόλο που τόνισε ότι το video δεν είναι πειραγμένο.

1

Την επομένη η εφημερίδα(sic) Bild περνάει γενεές δεκατέσσερις τον Βαρουφάκη για τη χειρονομία που έκανε προς τον γερμανικό λαό-αίσχος-σαν δε ντρέπεται κλπ. Ο ελληνικός Τύπος το έθιξε το θέμα απαλά ενώ στα social media κάναμε καινούριο συκώτι με τις βλακείες του Γιάνη.

Την ίδια μέρα ο Βαρουφάκης, από το λογαριασμό του στο twitter, ποστάρει link με το αυθεντικό όπως ισχυρίζεται video της ομιλίας του. Μόνο που το video που ανέβασε είναι το ίδιο με αυτό που τον δείχνει να κάνει την άσεμνη χειρονομία. Fail μεγάλο.

2
Χθες το βράδυ στη σατιρική εκπομπή "Neo Magazin Royale" του τηλεοπτικού σταθμού ZDF (ανταγωνιστικό του ARD) ο παρουσιαστής της Jan Böhmermann θέλοντας να καυτηριάσει το αντιδεοντολογικό της εκπομπής του Günther Jauch, δηλαδή να εκθέσει με αυτόν τον τρόπο τον Βαρουφάκη, ισχυρίστηκε ότι συνεργάτες του παραποίησαν το video με την ομιλία του Βαρουφάκη και την ώρα που έλεγε τη φράση "[...] stick the finger to Germany" πρόσθεσαν οι ίδιοι τη χειρονομία με ειδικά εφέ. Μάλιστα ολοκληρώνοντας την αναφορά του σχολίασε ότι αυτό το έκαναν για να δείξουν την εμπαθή συμπεριφορά μερίδας του Γερμανικού Τύπου σε οτιδήποτε αφορά την Ελλάδα επειδή πουλά, γεγονός που προκαλεί προβλήματα στις σχέσεις των δύο χωρών.

3 4

Σήμερα ο Βαρουφάκης, πάλι από τον λογαριασμό του στο twitter, απαιτεί από τον Günther Jauch να του ζητήσει συγγνώμη βασίζοντας την απαίτηση του σε αυτά που είπε στη σατιρική εκπομπή του ο Jan Böhmermann!

5

Συμπέρασμα: Ο Γιάνη έκανε όντως τη χειρονομία στην ομιλία του. Ο κωμικός παρουσιαστής Böhmermann "ισχυρίστηκε" ότι η εκπομπή του την πρόσθεσε στο πλαίσιο σάτιρας για να κριτικάρει την επιλογή του δημοσιογράφου Günther Jauch του ARD να απομονώσει από όλη την ομιλία του Βαρουφάκη τη χειρονομία για να εκθέσει τον καλεσμένο του.

Προσωπικά δεν νομίζω ότι ο Γιάνη ήθελε να προσβάλει τους Γερμανούς. Η χειρονομία εντός context της ομιλίας δεν είναι προσβλητική. Είναι ενδεικτική ενός ομιλητή με το στυλ του Βαρουφάκη. Σάμπως ήξερε κιόλας το 2013 ότι θα γινόταν το 2015 υπουργός των Οικονομικών για να είναι πιο μαζεμένος και λιγότερο θεατράλε;

Το σφάλμα του Βαρουφάκη είναι ότι απαιτεί να του ζητήσουν συγγνώμη επειδή έδειξαν κάτι το οποίο ΟΝΤΩΣ έκανε. Και αυτό είναι ενδεικτικό της αξιοπιστίας του υπουργού Οικονομικών της χώρας μας.

ΣτΣ: Το γερμανικό τηλεοπτικό κανάλι ZDF στο οποίο προβάλλεται η σατιρική εκπομπή που δημιούργησε το θέμα με ανακοίνωση του σήμερα επιβεβαιώνει ότι το video με τη χειρονομία του Βαρουφάκη είναι αυθεντικό και δεν έχει υποστεί καμία επεξεργασία. Γεγονός που επιβεβαίωσαν και οι συντελεστές του forum στο Ζάγκρεμπ όπου έγινε η ομιλία του Γιάνη.

BONUS







Δεν υπάρχουν σχόλια: