Δευτέρα 4 Μαΐου 2015

ΈΝΑ ΒΗΜΑ ΠΡΙΝ ΤΗ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ ΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

Οικονομική μέγγενη σφίγγει τα δημόσια νοσοκομεία. 
Παγιδευμένα στις «δαγκάνες» της ανύπαρκτης ρευστότητας και των συσσωρευμένων χρεών ύψους 900 εκατ. ευρώ προς τους προμηθευτές τους, τα νοσοκομεία του ΕΣΥ αδυνατούν να στηρίξουν τη λειτουργία τους με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για τις υπηρεσίες υγείας που πρέπει να προσφέρουν. Το όριο αντοχής τους καθορίζεται πλέον από τους προμηθευτές και την επικείμενη απόφασή τους για διακοπή των προμηθειών είτε αυτές αφορούν υλικά είτε υπηρεσίες πχ καθαριότητα ή σίτιση...
Το ΕΣΥ βιώνει μια πρωτόγνωρη κατάσταση οικονομικής ασφυξίας, καθώς δεν έχει λάβει την τακτική κρατική χρηματοδότηση για τους μήνες Φεβρουάριο, Μάρτιο και Απρίλιο. Τα οικονομικά στοιχεία είναι αποκαλυπτικά για τη δραματική υποχρηματοδότηση των νοσοκομείων: από την αρχή του έτους μέχρι και σήμερα τα νοσηλευτικά ιδρύματα έχουν λάβει για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών τους το...μυθικό ποσό των 43,4 εκατ. ευρώ!
Πέρυσι το αντίστοιχο διάστημα,
Ιανουάριος – Απρίλιος 2014, τα νοσοκομεία είχαν λάβει τακτική επιχορήγηση ύψους 229,6 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, είχαν λάβει επιχορήγηση και για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων συνολικού ποσού 400 εκατ. ευρώ – τα 300 εκατ. ευρώ είχαν δοθεί αρχές Φεβρουαρίου και τα 100 εκατ. ευρώ αρχές Μαρτίου.
Το τρέχον έτος τα δημόσια νοσοκομεία όχι μόνο δεν έχουν λάβει την επιχορήγηση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη τους (συνολικά οι οφειλές τους ανέρχονται σε 900 εκατ. ευρώ προς τους προμηθευτές, ποσό στο οποίο δεν περιλαμβάνονται οι οφειλές στον ΕΟΠΥΥ) αλλά και η τακτική επιχορήγηση του Ιανουαρίου που έλαβαν στις 20 Φεβρουαρίου ήταν μειωμένη κατά το ήμισυ. Ενώ δηλαδή οι πιστώσεις που είχαν εγκριθεί για υλικά και υπηρεσίες ανέρχονταν σε 87,7 εκατ. ευρώ, το υπουργείο Υγείας εκταμίευσε το ποσό των 43,4 εκατ. ευρώ προς τις οικονομικές υπηρεσίες των νοσοκομείων. [protothema]

ΣΧΟΛΙΟ: Πράγματι, η κατάσταση που βιώνει ο κλάδος της υγείας είναι δραματική. Τα χρόνια της κρίσης οδήγησαν σε δυσανάλογες περικοπές και η πλήρης ανευθυνότητα των τελευταίων μηνών ίσως δώσει το τελειωτικό χτύπημα στα νοσοκομεία της χώρας. Είναι προφανές ότι η στάση πληρωμών προς τους προμηθευτές, απόρροια της τρίμηνης διαπραγμάτευσης και της μη εισροής χρημάτων στη χώρα, θα οδηγήσει σε διακοπή των συμβάσεων και θα παραλύσει το Ε.Σ.Υ.. 


Βέβαια, μπορεί ένα νοσοκομείο να πάψει να έχει τρόφιμα, συνεργεία καθαριότητας, υλικά για χειρουργεία, αλλά σκεφτείτε την αξιοπρέπεια που θα νιώσει ο αχειρούργητος ασθενής. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: