Κυριακή 17 Μαΐου 2015

ΤΑΥΤΟΠΟΙΗΣΗ ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΜΟΝΟ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΙΡΙΔΑΣ ΤΟΥ ΜΑΤΙΟΥ! VIDEO

ΟΤΑΝ Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΞΕΠΕΡΝΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΦΑΝΤΑΣΙΑ! 
Είναι τουλάχιστον τρομακτικό όταν τα σενάρια επιστημονικής φαντασίας γίνονται πραγματικότητα.
Στην Αμερική αναπτύχθηκε ένα σύστημα επιτήρησης του πλήθους με το οποίο αναγνωρίζεται εξ αποστάσεως η ταυτότητα ενός ατόμου μόνο με την ανάλυση της ίριδας του ματιού.
Η αναγνώριση με την μέθοδο της ίριδας του ματιού ήταν γνωστή μέχρι σήμερα, αλλά απαιτούσε την συναίνεση του εξεταζόμενου ατόμου όπως και την τοποθέτηση με ακρίβεια του ματιού του στο μηχάνημα. Ολα αυτά όμως είναι πλέον παρελθόν.
Ο ελληνικής καταγωγής Μάριος Σαββίδης, που είναι καθηγητής μηχανολογίας στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο Carnegie Mellon,

στο Pittsburg γράφει ιστορία.

Ανέπτυξε ένα σύστημα σάρωσης και ανάλυσης της ίριδας του ματιού με απόλυτη ακρίβεια. Οπως γίνεται και με τα δακτυλικά αποτυπώματα μπορεί να γίνει σύγκριση της ίριδας με άλλες που υπάρχουν σε μια βάση δεδομένων.
Η ιστορία θυμίζει σκηνή απο την ταινία Minority Report. Σε ένα βίντεο που ανέβηκε στο ιντερνετ, ο Μάριος Σαββίδης δίνει ένα παράδειγμα της εξ αποστάσεως ταυτοποίησης. Ενας αστυνομικός μπορεί να ελέγξει τον φάκελο ενός οδηγού με την βοήθεια μιας ματιάς του και μόνο. 

Η νέα μέθοδος επιτήρησης μπορεί να χρησιμοποιηθεί παντού:
-Πριν την έναρξη ενός ποδοσφαιρικού αγώνα για τον εντοπισμό χούλιγκαν.
- Στην απαγωγή παιδιών ώστε να αποτραπεί η έξοδος τους απο τη χώρα.
- Σε μεγάλες εταιρίες ή γεγονότα οπου μόνο οι VIP θα μπορούσαν να έχουν πρόσβαση σε συγκεκριμένους χώρους.
- Σε αεροδρόμια οπου οι ταξιδιώτες δεν θα χρειάζονται πια χαρτιά και διαβατήρια. 


Η εφαρμογή μιας τέτοιας μεθόδου αναγνώρισης εξ αποστάσεως αναμένεται να υιοθετηθεί απο πολλές χώρες που ήδη έχουν αρχίσει να δημιουργούν βάσεις δεδομένων ίριδας. Στις ΗΠΑ η αστυνομία τα τελευταία 4 χρόνια σκανάρει τα μάτια όλων όσοι έχουν καταδικαστεί σε ποινές φυλάκισης. Στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα η ίριδα σαρώνεται κατά την είσοδο και έξοδο απο την χώρα. Η Ινδία έχει προχωρήσει ένα βήμα παρακάτω. Σχεδόν στο σύνολο της η ίριδα του γενικού πληθυσμού έχει ήδη καταγραφεί σε μια βάση δεδομένων και αποτελεί το μοναδικό αποδεικτικό στοιχείο ταυτότητας!

Δεν υπάρχουν σχόλια: