Πέμπτη 14 Μαΐου 2015

ΒΡΗΚΑΜΕ ΝΕΟ ΨΕΚΑΣΜΟ: ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΩΝ BRICS ΚΑΙ ΣΩΘΗΚΑΜΕ

Φαίνεται ότι βρήκαμε τον νέο μύθο με τον οποίο θα ψεκαστούμε τους καλοκαιρινούς μήνες, 
αυτός του "δανεισμού" από την αναπτυξιακή τράπεζα των Brics, που αποτελείται κατά σειρά από τις Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότιος Αφρική. Βέβαια αυτός ο ψεκασμός δεν είναι μονάχα αποκύημα της φαντασίας της πάντα σπαρταριστής ελεύθερης ώρας, αλλά συνεπικουρείται επάξια από κυβερνητικά στελέχη, όπως ο Δημήτρης Στρατούλης, ο οποίος έσπευσε να μας κάνει το 6ο μέλος χωρίς να μας ρωτήσει (βλ. χθεσινό μας ποστ με τίτλο "Μπριξ").
koppa_14052015.png
 Όπως επισημαίνει ορθά και η Μαριλένα Κοππά με σημερινό της tweet:

Η όλη ιστορία με τα BRICS είναι ακόμα ένα παράδειγμα χονδροειδούς προπαγάνδας, που πηγάζει από την αδυναμία της κυβέρνησης να αναλάβει τις ευθύνες της κι αυτό για τέσσερις λόγους:

α) Όπως εύστοχα λέει η Κοππά, για να συμμετέχουμε σ' αυτή την αναπτυξιακή τράπεζα,
πρέπει να εισφέρουμε ένα ποσό. Τσάμπα δεν γίνεται. Εδώ κάνουμε αλχημείες για να πληρώσουμε το ΔΝΤ, ανταλλάσσοντας την δόση του δανείου με την συνεισφορά μας στο Ταμείο, λεφτά για να μπούμε στην τράπεζα αυτή έχουμε;

β) Η εν λόγω Τράπεζα είναι αναπτυξιακή, καμία σχέση με το ΔΝΤ: Δηλαδή αν ποτέ, αν, είχαμε τη δυνατότητα να χρηματοδοτηθούμε απ' αυτή τη Τράπεζα θα ήταν για έργα υποδομής, όπου βέβαια είναι γνωστό ότι Ρώσοι και Κινέζοι έχουν βάλει τους σιδηροδρόμους, το φυσικό αέριο και τα λιμάνια. Με άλλα λόγια, μια ενδεχόμενη προσχώρηση στα BRICS θα σήμαινε και εκχώρηση του δημόσιου πλούτου στις δύο αυτές δυνάμεις, ικανοποιώντας το φαντασιακό του Λαφαζάνη και της Αριστερής Πλατφόρμας.

γ) Ξέχωρα ότι η Ρωσία βρίσκεται σε καθοδική πορεία, όπως και η Βραζιλία μπαίνει σε ύφεση, ακόμα κι αν η χώρα μας έμπαινε στη Τράπεζα αυτή, τα κεφάλαια που θα απελευθερώνονταν θα ήταν μηδαμινά, επειδή ακριβώς η συμμετοχή της χώρας μας θα ήταν ελάχιστη. Μπορεί να συγκριθεί η Ελλάδα με τη Ρωσία, την Κίνα ή την Ινδία; Όχι βέβαια και ας μην ξεχνάμε ότι η χώρα μας δανειοδοτείται από κοντά 200 χώρες του ΔΝΤ και όχι μόλις πέντε. Και

δ) Όπως και στην περίπτωση της "προπληρωμής" του ρωσικού αγωγού (που δεν έγινε και δεν θα γίνει ποτέ), η οποιαδήποτε εισροή κεφαλαίων τοποθετείται σε τουλάχιστον 3 με 4 χρόνια αργότερα, όταν το πρόβλημα ρευστότητας της χώρας είναι επιτακτικό και με χρονικό ορίζοντα δύο μόλις εβδομάδων!

Καταληκτικά: Ας αφήσουμε την εύκολη λύση των "καλών" υπερδυνάμεων που θέλουν να μας τα σκάσουν γιατί είμαστε και πολύ κούκλοι κι ας κλείσουν εκεί στην κυβέρνηση μια επωφελή συμφωνία για τον τόπο, στο ευρωπαϊκό πλαίσιο στο οποίο ανήκει αδιαπραγμάτευτα η Ελλάδα. Τα υπόλοιπα περί BRICS και ιστορίες με αγρίους ας τα μοιράζονται μεταξύ τους οι συνιστώσες, όχι να μετατρέπεται σε εθνική στρατηγική..

Δεν υπάρχουν σχόλια: