Σάββατο 4 Ιουλίου 2015

ΠΟΤΕ ΘΑ ΑΝΟΙΞΟΥΝ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ;

Πότε θα ανοίξουν οι τράπεζες; Μερικοί που θεωρούν ότι οι τράπεζες είναι «μεγάλος σατανάς» λένε «και τι μας νοιάζει;». 
Έτσι δεν έλεγαν υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ όταν από τον Φεβρουάριο τους προειδοποιούσαμε για ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων; «Οι δικοί μας ψηφοφόροι δεν εχουν καταθέσεις στις τράπεζες» επαναλάμβαναν με αυταρέσκεια. Αυτή και μόνο η απάντηση δέιχνει πόση άγνοια έχουν σχετικά με τον πραγματικό ρόλο του τραπεζικού συστήματος. Τώρα μένουν όλοι απλήρωτοι: Τα αφεντικά των ψηφοφόρων τους που στέλνουν τους εργαζόμενους σε αναγκαστική αδεια. Οι εργαζόμενοι που δεν μπορούν να καταναλώσουν και στέλνουν τους εργαζόμενους των εμπορικών καταστημάτων σε αναγκαστική αδεια. Προμηθευτές, πελάτες, επιχειρηματίες «πεθαίνουν» ο ένας πίσω από τον άλλον. Τα έσοδα του κράτους;
Ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε σήμερα Παρασκευή ότι τα χαρτονομίσματα φτάνουν ως την Δευτέρα. Και ότι από την Τρίτη θα υπάρξει «ολική επαναφορά» του τραπεζικού συστήματος. Πρόκειται για ένα από εκείνα τα χοντροκομμένα ψέματα,
του Γιάνη Βαρουφάκη. Τι θα γίνει την Τρίτη; Αν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι «Ναι», τότε πιθανόν η ΕΚΤ να μας αυξήσει λίγο τον ELA δίνοντας ανάσα για τα ΑΤΜ με όρο τη διατήρηση των ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων. Εν τω μεταξύ οι κατασκευαστικές εταιρείες θα εξακολουθούν να στέλνουν τον απλήρωτο κόσμο τους σε αναγκαστική άδεια διότι δεν θα είναι σε θέση να πληρώσουν με μετρητά τους προμηθευτές και τα ξενοδοχεία δεν θα μπορούν να πληρώσουν τους πελάτες τους. Θα μου πείτε και τι μ' αυτό. Η χώρα έχει 25% του ΑΕΠ της να κυκλοφορεί σε μετρητά στα σπίτια. Δεν είναι βεβαιο πού θα οδηγήσει αυτή η κατάσταση.
Ακόμα και αν οι Έλληνες ψηφίσουμε «Ναι», χωρίς μια καινούργια κυβέρνηση το πρωί της Τρίτης το Βερολίνο δεν πρόκειται να συζητήσει. Αλλά και στο Παρίσι υπάρχουν δεύτερες σκέψεις για την κυβέρνηση Τσίπρα. Αυτό το γνωρίζουν και στον ΣΥΡΙΖΑ. Γι' αυτό και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος παραδέχθηκε στο CNN ότι το πακέτο Γιούνκερ θα πρέπει να το εφαρμόσουν εκείνοι που το πιστεύουν, δηλαδή άλλο πολιτικό προσωπικό. Πριν όμως υλοποιήσει την όποια συμφωνία, η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να ξανανοίξει τις τράπεζες. Βάζοντας κανόνες για την ανακεφαλαιοποίησή τους. Επειδή η απόφαση αυτή είναι πολύ δύσκολη θα πρέπει το πολιτικό της «βάρος» να μοιρασθεί σε όλους. Δύσκολη απόφαση; Πολύ δύσκολη. Η εναλλακτική της είναι να χαθούν ολόκληρες οι καταθέσεις που υπάρχουν σήμερα στις τράπεζες.


Ξέρω υπουργούς που κοιμήθηκαν μια χαρά. Οι ψηφοφόροι τους δεν έχουν λεφτά στις τράπεζες και εκείνοι τα έχουν στο εξωτερικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: