Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2015

ΔΙΟΡΙΑ 9 ΗΜΕΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΜΗ ΤΗΣ ΠΡΩΤΗΣ ΔΟΣΗΣ ΤΟΥ ΕΝΦΙΑ

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Προθεσμία μέχρι τις 30 Οκτωβρίου έχουν 6 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων προκειμένου να πληρώσουν την πρώτη δόση του ενιαίου φόρου ιδιοκτησίας ακινήτων. Στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι η είσπραξη 2,65 δισ. ευρώ. 

Ωστόσο εκφράζονται φόβοι λόγω των πολλαπλών φορολογικών υποχρεώσεων να μην επιτευχθεί ο στόχος του προϋπολογισμού.
Οι ιδιοκτήτες ακινήτων προκειμένου να πληροφορηθούν το ποσό της δόσης αλλά και για να εκτυπώσουν την ταυτότητα οφειλής θα πρέπει αφού εισέλθουν με τους προσωπικούς τους κωδικούς στο taxisnet (www.gsis.gr) να επιλέξουν την εφαρμογή του περιουσιολογίου. Αμέσως μετά θα επιλέξουν το έτος 2015 και θα επιλέξουν «εκτύπωση εκκαθαριστικού».
Στο εκκαθαριστικό σημείωμα αναγράφεται το ποσό της κάθε δόσης καθώς και η ταυτότητα οφειλής,
η οποία ακολουθεί την οφειλή μέχρι την πλήρη εξόφληση της. Δηλαδή οι φορολογούμενοι μπορούν να προσκομίζουν την ταυτότητα οφειλής (δηλαδή τον αριθμό που αναγράφεται στο εκκαθαριστικό) στις τράπεζες ή τα ΕΛΤΑ και να πληρώνουν τη δόση που προκύπτει.
Να σημειωθεί ότι στα εκκαθαριστικά έχουν συνυπολογισθεί και οι εκπτώσεις που δικαιούνται οι φορολογούμενοι, όπως για παράδειγμα για τα κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα (20% έκπτωση). Καλό είναι πάντως οι υπόχρεοι να ελέγχουν τα εκκαθαριστικά σημείωμα για να διαπιστωθεί εάν έχει γίνει σωστά η εκκαθάριση.

Υπενθυμίζεται ότι όσοι αδυνατούν να καταβάλλουν τον ΕΝΦΙΑ δικαιούνται απαλλαγή ή έκπτωση, όπως επίσης και όσοι έχουν κενό και μη ηλεκτροδοτούμενο ακίνητο (εκπτωση 20%). Ειδικότερα και σύμφωνα με τη νομοθεσία, όσοι δεν μπορούν λόγω οικονομικής αδυναμίας να πληρώσουν τον φόρο δικαιούνται έκπτωση ή πλήρη απαλλαγή υπό προϋποθέσεις:
• Εκπτωση 50% μπορεί να γίνει αν διαπιστωθεί οικονομική αδυναμία πληρωμής της οφειλής για το συγκεκριμένο έτος. Πρέπει, όμως, να συντρέχουν σωρευτικά τα εξής:
α) Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου έτους να μην είναι πάνω από 9.000 ευρώ. Το ποσό αυτό αυξάνεται κατά 1.000 ευρώ για τον/τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος.
β) Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων όλων των πιο πάνω προσώπων να μην είναι πάνω από 150 τ.μ.
γ) Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας, όπως αυτή προσδιορίζεται για τον υπολογισμό του συμπληρωματικού φόρου, να μην ξεπερνάει το ποσό των 85.000 ευρώ για τον άγαμο, των 150.000 ευρώ για τον έγγαμο και τον ή τη σύζυγό του ή τη μονογονεϊκή οικογένεια με ένα εξαρτώμενο τέκνο και των 200.000 ευρώ για τον έγγαμο, τον ή τη σύζυγό του και τα εξαρτώμενα τέκνα τους ή τη μονογονεϊκή οικογένεια με δύο εξαρτώμενα τέκνα.

• Εκπτωση 100% μπορεί να γίνει αν υπάρχουν σωρευτικά οι εξής προϋποθέσεις:
α) Το φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου έτους να μην είναι πάνω από 12.000 ευρώ. Το ποσό αυτό αυξάνεται κατά 1.000 ευρώ για τον/τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος.
β) Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων όλων των πιο πάνω προσώπων να μην είναι πάνω από 150 τ.μ.
γ) Ο αριθμός των εξαρτώμενων τέκνων να είναι από τρία και πάνω ή ο φορολογούμενος, ο ή η σύζυγος ή κάποιο από τα εξαρτώμενα παιδιά της οικογένειας να έχει αναπηρία από 80% και πάνω

Δεν υπάρχουν σχόλια: