Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2015

«ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ» ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ! «ΕΜΠΛΟΚΗ» ΣΤΙΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΘΕΣΜΟΥΣ…

«Αγριεμένοι» και με… τρελές απαιτήσεις ήρθαν στην Ελλάδα οι «τροϊκανοί» Μεγάλα «αγκάθια» στη διαπραγμάτευση τα «κόκκινα δάνεια» και το ασφαλιστικό «Σοκ» προκαλούν οι προτάσεις των δανειστών στο θέμα των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας Αριθμούς και όχι χαρτιά ζήτησε το «κουαρτέτο» από τον Κατρούγκαλο για το «πόρισμα των σοφών» «Αγώνας δρόμου» από την ελληνική πλευρά για να κλείσει η αξιολόγηση και εκταμιευτεί η δόση
Μεγάλα «αγκάθια» παρουσιάζονται από την πρώτη κιόλας ημέρα των διαπραγματεύσεων, του «Κουαρτέτου», που φαίνεται πως ήρθε… αγριεμένο στη χώρα μας, με την ελληνική πλευρά.
Οι συζητήσεις και οι συσκέψεις  της πρώτης ημέρας ήταν «μαραθώνιες», με τους εκπροσώπους των δανειστών να έχουν απαιτήσεις από την κυβέρνηση για μεγαλύτερες και ταχύτερες «τομές» για το ασφαλιστικό και το θέμα των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας. Παράλληλα, οι δανειστές εκφράζουν τις επιφυλάξεις τους για το κατά πόσο η Αθήνα μπορεί να πιάσει τους δημοσιονομικούς στόχους, το 2015 και την επόμενη χρονιά. Δηλαδή αμφισβητούν αν πράγματι τα μέτρα στα οποία έχει συμφωνήσει η ελληνική κυβέρνηση και έχουν προχωρήσει θα έχουν αποτέλεσμα πρωτογενές έλλειμμα 0,25% φέτος και πρωτογενές πλεόνασμα 0,50% του χρόνου. Πάντως,
οι δανειστές δεν ζητούν νέα μέτρα για το 2016, επί του παρόντος τουλάχιστον.
Το ζήτημα των κόκκινων δανείων και των πλειστηριασμών συζητήθηκε κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαν οι εκπρόσωποι των Θεσμών με τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη, ενώ αναμένεται να μονοπωλήσει και την νέα συνάντηση που θα έχει με το κουαρτέτο ο υπουργός Οικονομίας την Πέμπτη. Την ίδια στιγμή, νούμερα και ποσοτικοποίηση των αλλαγών στο ασφαλιστικό φέρεται να ζήτησαν οι δανειστές κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαν με τον υπουργό εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο.
Οι απαιτήσεις του «Κουαρτέτου» για τα «κόκκινα δάνεια»
Ειδικότερα, οι δανειστές ζητούν η αντικειμενική αξία της κατοικίας για όσους έχουν υπαχθεί στον νόμο Κατσελη για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά να μην υπερβαίνει τις 120.000 ευρώ, με το εισοδηματικό κριτήριο να προσεγγίζει τα όρια της φτώχειας (12.000 ευρώ άνα οικογένεια).
Η αντιπρόταση της ελληνικής κυβέρνησης, στην οποία θα επιμείνει την Πέμπτη, προβλέπει η αντικειμενική αξία της κατοικίας να φτάνει έως τις 300.000 ευρώ, το εισόδημα έως τις 35 χιλιάδες ευρώ, ενώ το σύνολο των οφειλών να μην ξεπερνά τις 250.000 ευρώ.
Η ελληνική πλευρά εκτιμά ότι με αυτήν την πρόταση αυτή μπορεί να θα δοθεί κάλυψη για τα 9 στους 10 υπερχρεωμένα νοικοκυριά που δυνάμει εντάσσονται στο νόμο Κατσέλη ή έχουν ήδη ενταχθεί. Πάντως κυβερνητικές πηγές διευκρίνιζαν ότι δεν θα υπάρξει άλλη ρύθμιση για προστασία της πρώτης κατοικίας πέραν αυτής που θα περιλαμβάνεται στον αναθεωρημένο νόμο Κατσέλη.
Στη συνολική, πάντως, διαχείριση των κόκκινων δανείων τα οποία ξεπερνούν συνολικά τα 100 δισεκατομμύρια ευρώ οι δανειστές φαίνεται να επιμένουν στην πώλησης μέρους τους σε distress funds με την κυβέρνηση να προσπάθεια να εξαιρέσει όσο γίνεται περισσότερα δάνεια από ένα τέτοιο ενδεχόμενο με έμφαση στα στεγαστικά δάνεια και τα δάνεια μικρών επιχειρήσεων.
Τι είπαν οι εκπρόσωποι των Θεσμών στον Κατρούγκαλο
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε με τους δανειστές, ο κ. Κατρούγκαλος παρουσίασε την πρόταση των σοφών για το ασφαλιστικό αλλά και το σχέδιο για επαναπροσδιορισμό των συντάξεων με εφαρμογή της εθνικής σύνταξης.
Στα σχέδια που παρουσίασε ο υπουργός για τον επανυπολογισμό των συντάξεων οι επικεφαλής των θεσμών ζήτησαν σε αριθμούς πόσο θα αποδώσουν τα μέτρα ώστε να οδηγήσουν σε μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 1,9% του ΑΕΠ έως το 2018. Οι δανειστές, επιφυλάχθηκαν να απαντήσουν αφού έχουν αυτά τα στοιχεία στα χέρια τους.
Έτσι μέχρι την Παρασκευή θα πρέπει και σε τεχνικό επίπεδο θα υπάρξει πλήρης ανταλλαγή στοιχείων για τις περικοπές των συντάξεων και τις εξοικονομήσεις από την προωθούμενη μεταρρύθμιση.

Η ελληνική πλευρά υποστηρίζει ότι με όσα προτείνει θα επιβληθούν μειώσεις όχι όμως το «τσεκούρι» στις συντάξεις που προέβλεπε η πρόταση των δανειστών και παράλληλα εξασφαλίζονται τα 2,2 δις. ευρώ που πρέπει να εξοικονομηθούν από την κατάργηση των επικουρικών συντάξεων. Κυβερνητικές πηγές υπογραμμίζουν ότι η κυβέρνηση θα προτείνει να ενταχθεί στο ασφαλιστικό και μία ρήτρα ανάπτυξης που θα προβλέπει αυξήσεις στην βασική σύνταξη όταν η χώρα επιστρέψει στην ανάπτυξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: