Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2015

ΕΘΝΙΚΟΣ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΠΡΙΝ Η ΔΡΑΧΜΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΕΙ ΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΕΘΝΙΚΟ ΟΡΑΜΑ

Εδώ και λίγες μέρες παρακολουθούμε ακόμα μια «μνημονιακή» κυβέρνηση να τα έχει εντελώς χαμένα και να χαράζει πολιτική με ορίζοντα λίγων μηνών στη λογική του «ας βάλουμε έναν έξτρα παρανοϊκό φόρο, να πιάσουμε όπως να 'ναι τους στόχους».

Η Ιστορία δείχνει ότι μια τέτοια στρατηγική δεν μπορεί να οδηγήσει τη σημερινή κυβέρνηση πολύ μακριά και μέσα στους επόμενους 12 μήνες η χώρα θα ζήσει μια νέα έντονη κρίση, ανάλογη με αυτή του καλοκαιριού του 2012 ή ακόμα χειρότερα, ανάλογη με αυτή του φετινού καλοκαιριού.


Η εφαρμογή του Μνημονίου  δεν προσφέρει λύσεις για τα πάντα. Όσο κλισέ κι αν φαίνεται πια, η χώρα χρειάζεται επειγόντως ένα όραμα, κάτι που να εμπνεύσει και να πείσει τους πολίτες ότι όλα όσα βιώνουν,
θα οδηγήσουν κάπου καλύτερα. Η ρητορική τύπου «αχ, τι κρίμα που σας επιβάλλουμε αυτούς τους δυσβάσταχτους φόρους» δεν θα μας οδηγήσει πουθενά. Ας δει ο Τσίπρας τι απέγιναν οι προκάτοχοι του που μας έλεγαν τα ίδια.

Αν δεν βρεθεί σύντομα ένα νέο αφήγημα, φοβάμαι ότι θα αρχίσουμε ξανά να ακούμε διάφορους να αναρωτιούνται «πόσο χειρότερα θα ήταν με τη δραχμή;» κι αν αυτή τη φορά οι δραχμολάγνοι κρύψουν τον αντιδημοφιλή Λαφαζάνη και βγάλουν μπροστά τον...sexy Βαρουφάκη, τότε η χώρα μπορεί να μπλέξει ξανά, έχοντας αυτή τη φορά να αντιμετωπίσει και τα σπασμένα νεύρα των Ευρωπαίων.

Ας μην επαναπαύονται κάποιοι ούτε στο ότι βρέθηκαν βουλευτές να ψηφίσουν τους εφαρμοστικούς νόμους της συμφωνίας, ούτε στο ότι αν «πέσει» η Ελλάδα, οι μεταναστευτικές ροές προς την υπόλοιπη Ε.Ε θα γίνουν απολύτως ανεξέλεγκτες. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: