Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2015

ΟΙ ΓΑΛΛΟΙ ΕΙΝΑΙ ΦΙΛΟΙ ΜΑΣ! ΕΛΑΦΡΥΝΣΗ ΧΡΕΟΥΣ ΚΑΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΕΦΕΡΕ ΜΑΖΙ ΤΟΥ Ο ΟΛΑΝΤ

Η επίσκεψη Ολάντ αναμενόταν με μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς είναι γνωστό πως ο γάλλος πρόεδρος είναι φίλος της χώρας και αυτό απέδειξε για άλλη μια φορά κάνοντας σαφή αναφορά στο ελληνικό χρέος κατά την επίσκεψή του στο προεδρικό μέγαρο στο πλαίσιο της συνάντησής του με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.
«Τι θα ήταν η Γαλλία χωρίς την Ελλάδα και η Ελλάδα χωρίς τη Γαλλία, η Γαλλία ήταν σε όλες τις σημαντικές στιγμές της ιστορίας της Ελλάδας στο πλευρό της Ελλάδας», ήταν το σαφές μήνυμα στήριξης του Ολάντ, που πρόσθεσε ότι «η συζήτηση για το χρέος πρέπει να αρχίσει, αλλά παράλληλα πρέπει να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις».
Παυλόπουλος: «Η Ελλάδα θα τηρήσει στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της»
Στις δηλώσεις μπροστά στις κάμερες ο κ. Παυλόπουλος διαβεβαίωσε ότι «η Ελλάδα θα τηρήσει στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της», ωστόσο επισήμανε ότι «δεν μπορούμε να παραμείνουμε στις πολιτικές λιτότητας». Πρόσθεσε ότι «πρέπει να υπάρξουν αλλαγές αναφορικά με το πρόγραμμα και την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους,
πάντα με σεβασμό στις διατάξεις του ESM».
Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας υπογράμμισε ότι όπως απέδειξαν οι τελευταίες βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα, ο Ελληνικός Λαός, στην συντριπτική του πλειοψηφία, εκφράσθηκε υπέρ της παραμονής της Χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ευρωζώνη. Και το έπραξε γνωρίζοντας τις τεράστιες θυσίες που συνεπαγόταν μια τέτοια επιλογή. Θυσίες που έχουν δημιουργήσει στην ελληνική κοινωνία συνθήκες πραγματικής ανθρωπιστικής κρίσης. «Και, κυρίως, θυσίες που, κατά ένα όχι ευκαταφρόνητο μέρος τουλάχιστον, οφείλονται και σε λάθη ή εμμονές ορισμένων εκ των εταίρων της και δανειστών της» επισήμανε.
Αναφερόμενος στον ρόλο της Γαλλίας και του κ. Ολάντ στις δύσκολες στιγμές που πέρασε η Ελλάδα, ο κ. Παυλόπουλος, αφού τόνισε ότι καλωσορίζει στην Αθήνα έναν πραγματικό ευπατρίδη ευρωπαϊκής και παγκόσμιας εμβέλειας και μεγάλο Φίλο της Ελλάδας, ευχαρίστησε θερμά τον Γάλλο Πρόεδρο λέγοντας ότι «σε μια δύσκολη συγκυρία για την Χώρα μου η Γαλλία και εσείς προσωπικώς, συμβάλατε τα μέγιστα προκειμένου η Ελλάδα να μείνει στην Ευρωπαϊκη Ένωση και στον σκληρό πυρήνα της Ευρωζώνης».
Για το προσφυγικό ο κ. Παυλόπουλος σημείωσε πως «μόνο όσοι δεν γνωρίζουν τι έχει προσφέρει ο ελληνικός λαός στους πρόσφυγες έχουν αιτιάσεις για τους ελληνικούς χειρισμούς» και κάλεσε την Ευρώπη «να λύσει το πρόβλημα με όρους αλληλεγγύης και συνεργασίας». «Πρέπει να φυλάξουμε τα σύνορά μας και από την άλλη πρέπει να προστατεύσουμε τον άνθρωπο», ανέφερε ο κ. Παυλόπουλος.
Ζήτησε, μάλιστα, «να ενεργοποιηθεί η Ευρώπη και να ασκήσει η Γαλλία το ειδικό της βάρος, για να σταματήσει ο πόλεμος στην Συρία που δημιουργεί το προσφυγικό πρόβλημα και αποτελεί πηγή ανθρωπιστικής κρίσης».
Για το Κυπριακό ανέφερε πως «δεν μπορούμε να ανεχτούμε την παράταση της κατοχής στο βόρειο τμήμα της Κύπρου». Κλείνοντας, διαβεβαίωσε τον πρόεδρο Ολάντ, πως «η Ελλάδα θα παραμείνει και θα αγωνιστεί μέσα στην Ευρώπη και μέσα στην Ευρωζώνη, θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και θα τιμήσει την εμπιστοσύνη που της δείξατε».
Ολάντ: «Η επίσκεψή μου έχει και έναν άλλο σκοπό, να πείσουμε γαλλικές επιχειρήσεις να επενδύσουν στην Ελλάδα»
Την ανάγκη να υπάρξει πρόοδος σε ό,τι αφορά το χρέος υπογράμμισε ο  Φρανσουά Ολάντ κατά τον χαιρετισμό του στο επίσημο δείπνο. Ο γάλλος πρόεδρος εκφράστηκε με ιδιαίτερα θερμά λόγια τόσο για τον ΠτΔ όσο και για τον έλληνα πρωθυπουργό.
Τόνισε ότι «η Γαλλία στήριξε την Ελλάδα στις διαπραγματεύσεις του Ιουλίου» και αναγνώρισε ότι «η Ελλάδα είχε πολύ σημαντικές προκλήσεις να αντιμετωπίσει», ενώ εξήρε τον ρόλο του κ. Παυλόπουλου την επομένη του δημοψηφίσματος στο «να δεσμευτούν όλες οι πολιτικές δυνάμεις στην παραμονή της χώρας στην ΕΕ». Ο κ. Ολάντ επεσήμανε το ρόλο του ΠτΔ την επαύριο του δημοψηφίσματος όταν ένωσε «τις πολιτικές οικογένεις της χώρας», ενώ αναφερόμενος στον Α. Τσίπρα σημείωσε ότι «προτιμώ να είμαι εδώ στην Ελλάδα και να συζητώ με τον Αλέξη Τσίπρα παρά να τον βλέπω στους διαδρόμους των Βρυξελλών».
«Κάνατε την επιλογή της υπευθυνότητας. Η Ευρώπη έδειξε αλληλεγγύη. Αυτή η αλληλεγγύη πρέπει να ενδυναμωθεί. Πρέπει να γίνει κάποια πρόοδος για το χρέος. Ξέρουμε το βάρος των θυσιών του λαού και το εύρος των μεταρρυθμίσεων. Οι μεταρρυθμίσεις δεν έχουν ως στόχο μόνο τα δημόσια οικονομικά αλλά πρέπει να στραφούν στην ανάπτυξη και τη δημιουργικότητα. Η Γαλλία θα είναι στο πλευρό σας να σας βοηθήσει σε τεχνικό επίπεδο», σημείωσε μεταξύ άλλων ο γάλλος πρόεδρος.
«Η επίσκεψή μου έχει και έναν άλλο σκοπό, να πείσουμε γαλλικές επιχειρήσεις να επενδύσουν στην Ελλάδα. Το ζητούμενο είναι η δημιουργία θέσεων απασχόλησης και όχι μόνο η πειθαρχία, αν και η πειθαρχία είναι απαραίτητη. Αν κάποιος αγαπάει την Ελλάδα, επενδύει στην Ελλάδα» είπε ο γάλλος πρόεδρος.
Απαντώντας σε όσα είπε ο έλληνας πρόεδρος για το προσφυγικό ο κ. Ολάντ υπογράμμισε πως «πρέπει να στηρίξουμε την Ελλάδα, γιατί τα ελληνικά σύνορα είναι ευρωπαϊκά σύνορα». «Ο πόλεμος στην Συρία έχει οδηγήσει περισσότερους από τέσσερα εκατομμύρια πρόσφυγες να περιφέρονται αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη. Η λύση πρέπει να είναι πολιτική και η Γαλλία θα συνεισφέρει προς αυτή την κατεύθυνση», τόνισε ο ίδιος.
Για το κυπριακό ανέφερε ότι «είναι ένα καθαρά ευρωπαϊκό ζήτημα που αφορά μία χώρα μέλος της ΕΕ, που πρέπει να στηρίξουμε για να βρει τον προσανατολισμό της» και τάχθηκε υπέρ της εξεύρεσης λύσης.
Το παρασκήνιο του δείπνου
Τον γάλλο πρόεδρο προσφώνησε αρχικά στα γαλλικά ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, λέγοντας: «Κύριε Πρόεδρε, υψώνω το ποτήρι μου για να ευχηθώ ευτυχία και υγεία σε Σας και όλους τους συνδαιτυμόνες μας. Θα ήθελα, επίσης, αφενός να σας παρακαλέσω να διαβιβάσετε στον Γαλλικό Λαό τα αδελφικά μας αισθήματα και, αφετέρου, να του ευχηθούμε την ευτυχία που του αξίζει και μια πρόοδο αντάξια της μεγάλης ιστορίας του».
Κατά τα άλλα στο δείπνο παρακάθισαν 100 προσκεκλημένοι, με τον πρόεδρο Ολάντ να κάθεται δίπλα στον πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
Δίπλα στον κ. Παυλόπουλο κάθισε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Boύτσης και δίπλα του η κ.Ντόρα Μπακογιάννη ,εκπροσωπώντας τον πρόεδρο της ΝΔ Ευ. Μεϊμαράκη που βρίσκεται στη Μαδρίτη για τη συνεδρίαση του ΕΛΚ. Στα αριστερά της κ.Μπακογιάννη ήταν ο υπουργός εθνικής άμυνας Πάνος Καμμένος.
Στα δεξιά του κ. Τσίπρα κάθισε μια εκ των υπουργών του κ. Ολάντ ο ο Γ. Δραγασάκης , ο Μ. Σαπέν και ο Γ.Σταθάκης.
To μενού του δείπνου
Πρώτο πιάτο:
Γαρίδες με ούζο
Ρύζι με λαχανικά και αρωματικά βότανα
Δεύτερο πιάτο:
Σφυρίδα στο φούρνο με χόρτα, γαρνιρισμένη καρότα και πατάτες
Επιδόρπιο:
Τούρτα σοκολάτα με φρέσκα φρούτα
Καφές

Δεν υπάρχουν σχόλια: