Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2015

ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΤΟ «ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ» ΠΟΥ ΨΑΧΝΕΙ Ο ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ

Στα χέρια του Γ. Παπανδρέου βρίσκεται το «διαβατήριο» που ψάχνει ο Αλέξης Τσίπρας προκειμένου να εξασφαλίσει την παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ στα θεσμικά όργανα της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.
Επικεφαλής της συγκεκριμένης οργάνωσης είναι ο πρώην πρωθυπουργός, ο οποίος είναι και το πρόσωπο που θα εισηγηθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, την ένταξη του ΣΥΡΙΖΑ σε αυτή, παρέχοντας στον Αλέξη Τσίπρα «πιστοποιητικό» σοσιαλδημοκρατικών φρονημάτων.
Αλλωστε, η εποχή που ο σημερινός πρωθυπουργός ύψωνε την παντιέρα του αντιμνημονιακού αγώνα, κατακεραυνώνοντας τους ηγέτες της σοσιαλδημοκρατίας στην Ευρώπη και αποκαλώντας περιπαικτικά «Ολανδρέου» τον Γάλλο πρόεδρο, Φρ. Ολάντ, έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί. Πλέον, υποχρεώνεται να καταφεύγει σε αυτούς για την οικοδόμηση συμμαχιών, πρώτιστα σε ευρωπαϊκό επίπεδο,
και για την παροχή στήριξης, μέσω του ελληνικού οικονομικού προγράμματος.
Αφανής σύμμαχος του Αλ. Τσίπρα στην ενίσχυση της σοσιαλδημοκρατικής εικόνας του ΣΥΡΙΖΑ εκτός συνόρων, αλλά και στη βελτίωση των δημοσίων σχέσεών του με ισχυρούς παράγοντες της Αμερικής, όπως ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, ή επιφανείς οικονομολόγοι, όπως οι Τζ. Στίγκλιτς και Ρ. Πάρκερ, είναι ο Γ. Παπανδρέου.
Στο ίδιο πλαίσιο, στις τελευταίες εθνικές εκλογές, στις οποίες δεν συμμετείχε το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρώην πρωθυπουργός και τα ηγετικά στελέχη του, όπως ο Μ. Καρχιμάκης, έδωσαν «γραμμή» στα μέλη και τους φίλους του κόμματος να στηρίξουν τον αγώνα του Αλ. Τσίπρα.
Εδώ και τουλάχιστον δύο χρόνια έχει αναπτυχθεί ένα ιδιότυπο πολιτικό «φλερτ» ανάμεσα στους δύο άνδρες, με παρασκηνιακές συνεννοήσεις, ενώ εσχάτως αναζητείται και η κατάλληλη στιγμή προκειμένου να εκδηλωθεί με τον πιο ανώδυνο τρόπο και με τις λιγότερες αντιδράσεις η συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με το ΚΙΔΗΣΟ.

ΕΛΑΦΡΥΝΤΙΚΑ
 Ο Αλ. Τσίπρας από την περίοδο που ήταν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε... αξιοποιήσει την περίπτωση του πρώην πρωθυπουργού, παρέχοντάς του «ελαφρυντικά» για το άδοξο τέλος της πρωθυπουργίας του, καθώς αυτό εξυπηρετούσε την επιθετική στρατηγική του κατά του διδύμου Σαμαρά-Βενιζέλου. Αυτό φάνηκε στη συζήτηση της Εξεταστικής Επιτροπής για τα Μνημόνια, όταν ο Αλ. Τσίπρας εξέθεσε το δίδυμο Σαμαρά-Βενιζέλου, λέγοντας ότι από κοινού συνεργάστηκαν για την εκπαραθύρωση του Γ. Παπανδρέου από την πρωθυπουργία της χώρας, όταν πήγε να κάνει δημοψήφισμα. Το ίδιο συνέβη και κατά τη διαδικασία της Προανακριτικής Επιτροπής για τη «λίστα Λαγκάρντ», όταν ο ΣΥΡΙΖΑ εξαίρεσε τον Γ. Παπανδρέου από το «κάδρο» των ευθυνών και επικέντρωσε την προσοχή του στην αναζήτηση επιβαρυντικών στοιχείων για τους χειρισμούς του Γ. Παπακωνσταντίνου και του Ευ. Βενιζέλου, ως διατελεσάντων υπουργών Οικονομικών.
Επίσης, την περίοδο που ο ΣΥΡΙΖΑ «στοχοποιούσε» τον Ευ. Βενιζέλο για την υπόθεση των υποβρυχίων, είχαν φουντώσει οι φήμες ότι άνθρωποι του Γ. Παπανδρέου «τροφοδοτούσαν» με πληροφορίες την Κουμουνδούρου. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Λούκα Κατσέλη μαζί με τον σύζυγό της, Γεράσιμο Αρσένη, έχουν συμβάλει διακριτικά όλο το προηγούμενο διάστημα στην αποκατάσταση των σχέσεων του πρώην πρωθυπουργού με τον Αλ. Τσίπρα.
Ακόμα δύο πρόσωπα που λειτούργησαν σε διαφορετικές φάσεις ως διαμεσολαβητές ανάμεσα στο περιβάλλον του Γ. Παπανδρέου και το αντίστοιχο του Αλ. Τσίπρα ήταν η πρώην υποδιοικήτρια της Αγροτικής Τράπεζας Ντίνα Λάζαρη και ο πρώην ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και μετέπειτα υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ Κρίτων Αρσένης, ενώ τους τελευταίους μήνες ο πρώην γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Καρχιμάκης είναι σε ανοικτή γραμμή επικοινωνίας με το δεξί χέρι του Αλ. Τσίπρα, Ν. Παππά.
ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ

 Η πρώτη προσπάθεια πολιτικής σύμπλευσης Αλ. Τσίπρα και Γ. Παπανδρέου, που διαμόρφωσε και τις συνθήκες προσέγγισης των δύο πλευρών, ξεκίνησε με την πρόταση που είχε κάνει ο πρώην πρωθυπουργός πριν από τις εθνικές εκλογές του Ιανουαρίου για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος επί της συμφωνίας που θα έκανε η χώρα με τους δανειστές. Λίγες εβδομάδες μετά από εκείνη την αναμέτρηση, ο Αλ. Τσίπρας συναντήθηκε μαζί του στο Μέγαρο Μαξίμου και συζήτησαν την ιδέα του πρώην πρωθυπουργού.
Οι σχέσεις των δύο ανδρών διαταράχτηκαν προσωρινά το περασμένο καλοκαίρι, επειδή ο Αλ. Τσίπρας ναι μεν υιοθέτησε τη δημοψηφισματική λογική του Γ. Παπανδρέου, αλλά έθεσε ένα εξαιρετικά επικίνδυνο ερώτημα, όπως αυτό του δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου. Ωστόσο, με την υπογραφή της συμφωνίας, όπου το «όχι» του δημοψηφίσματος μετεβλήθη στο «ναι» του τρίτου Μνημονίου, οι συνομιλίες μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΔΗΣΟ απέκτησαν νέα δυναμική και οι συνεννοήσεις έφτασαν στο σημείο της προεκλογικής συνεργασίας μεταξύ των δύο κομμάτων, από τη στιγμή που είχε «ναυαγήσει» το σενάριο της επιστροφής του Γ. Παπανδρέου στο ΠΑΣΟΚ.
Τελικά, ο πρώην πρωθυπουργός, αν και το κόμμα του διέθετε όλες τις δυνατότητες να κατέλθει στις εθνικές εκλογές, έμεινε... εκτός μάχης, κλείνοντας το μάτι στον Αλ. Τσίπρα με το μήνυμα που έστειλε προεκλογικά στους ψηφοφόρους του. «Αρχές, αξίες, ιδανικά. Δημοκρατικά, ποτέ συντηρητικά ή δεξιά, αλλά προοδευτικά, αντισυστημικά. Αυτό κάνουμε και στις εκλογές», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Από τις αναλύσεις του αποτελέσματος προκύπτει ότι από τους 150.000 ψηφοφόρους του ΚΙΔΗΣΟ στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου μόνο οι 50.000 πήγαν και ψήφισαν ΠΑΣΟΚ στις κάλπες της 20ής Σεπτεμβρίου.
Ετοιμοι για το «ναι», αλλά με πιστοποιητικό φρονημάτων
Στη Σοσιαλιστική Διεθνή αλλά και στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα είναι έτοιμοι να υποδεχτούν τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα, υπό τον όρο ότι και ο πρωθυπουργός θα δώσει προοδευτικό πρόσημο στην ανθρωπογεωγραφία της κυβέρνησής του, εγκαταλείποντας σταδιακά τη συμμαχία του με τον πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνο Καμμένο.
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, η προοπτική ένταξης του ΣΥΡΙΖΑ στα θεσμικά όργανα της σοσιαλδημοκρατίας αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης στο περιθώριο εκδήλωσης που διοργάνωσε την περασμένη εβδομάδα στη Μασσαλία η Σοσιαλιστική Διεθνής Γυναικών. Τόσο η Μαροκινή πρόεδρος και στενή συνομιλήτρια του Γ. Παπανδρέου, Κουάφα Χάγι, όσο και ο γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Γαλλίας, Ζαν-Κριστόφ Καμπαντελίς, που παραβρέθηκε στην εκδήλωση, έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη συνεργασία τους με τον ΣΥΡΙΖΑ σε θεσμικό επίπεδο, καθώς επίσης για την πρόοδο που έχει συντελεστεί στις επαφές Αλ. Τσίπρα και ΠΑΣΟΚ. Εκ μέρους της Ελλάδας στις εργασίες της συνόδου συμμετείχε η αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος Γυναικών και στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, Ζέφη Δημαδάμα, η οποία ωστόσο απέφυγε να προεξοφλήσει κυβερνητική συνεργασία μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, παραπέμποντας τους συνομιλητές της στις αποφάσεις της Χαριλάου Τρικούπη. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Γαλλίας, έχοντας προφανώς λάβει το «πράσινο φως» από τον Φρ. Ολάντ, έχει αναλάβει ενεργό δράση προκειμένου να φέρει ακόμη πιο κοντά τον ΣΥΡΙΖΑ στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα. Από την άλλη πλευρά, η πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Γυναικών, που επίσης εμφανίστηκε θερμή υποστηρίκτρια της ένταξης του ΣΥΡΙΖΑ στην οργάνωση, είναι βέβαιο ότι θα συζητήσει το θέμα το επόμενο διάστημα με τον Γ. Παπανδρέου, ο οποίος είναι ο άνθρωπος που τη στήριξε και προώθησε την υποψηφιότητά της για τη συγκεκριμένη θέση, μαζί με τον γραμματέα της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, Λ. Αγιάλα.
Σφήνα Φώφης για Ολάντ

Νέος κύκλος αντιπαράθεσης μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, με αφορμή τις σοσιαλδημοκρατικές αναζητήσεις του Αλ. Τσίπρα, αναμένεται να ξεσπάσει λόγω της επίσκεψης του σοσιαλιστή προέδρου της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, στην Αθήνα τις επόμενες εβδομάδες. Η Χαριλάου Τρικούπη δίνει μάχη στο παρασκήνιο ώστε ο Γάλλος πολιτικός να μην παράσχει πιστοποιητικά «σοσιαλδημοκρατικοφροσύνης» στον ΣΥΡΙΖΑ κατά τη συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα, κάτι όμως που είναι εξαιρετικά δύσκολο να συμβεί.
Το Μέγαρο Μαξίμου και ο πρωθυπουργός έχουν εξασφαλίσει τη στήριξη του Φρ. Ολάντ και την αναγνώριση του ΣΥΡΙΖΑ ως της κυρίαρχης αριστερής δύναμης εντός της Ελλάδας από την επομένη κιόλας των εθνικών εκλογών. Τότε που ο Γάλλος πρόεδρος με δήλωσή του είχε χαιρετίσει την εκλογική επιτυχία του Αλ. Τσίπρα, ερμηνεύοντας το αποτέλεσμα ως «σημαντικό μήνυμα για την ευρωπαϊκή Αριστερά». Η Φώφη Γεννηματά εν όψει της επίσκεψης του Φρ. Ολάντ στην Αθήνα φέρεται να έχει διαμαρτυρηθεί προληπτικά στην ηγεσία του Γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, ζητώντας να μη γίνει αβάντα στον Αλέξη Τσίπρα. Μάλιστα, για να μην αφήσει μόνο του στο κάδρο τον Αλ. Τσίπρα με τον Γάλλο πρόεδρο, έχει ζητήσει και αυτή ραντεβού μαζί του κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα. Αξίζει να σημειωθεί ότι, για να μην προκληθούν παρανοήσεις και παρεξηγήσεις, η Χαριλάου Τρικούπη έχει επιστρατεύσει και τον σοσιαλιστή πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μ. Σουλτς, αλλά και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, Τζιάνι Πιτέλα. Αμφότεροι είχαν πανηγυρίσει την εκλογική νίκη του Αλ. Τσίπρα, αλλά ενοχλήθηκαν μόλις σχημάτισε κυβέρνηση με τους Ανεξάρτητους Ελληνες και όχι με το ΠΑΣΟΚ ή το «Ποτάμι».

Δεν υπάρχουν σχόλια: