Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2015

ΕΠΕΛΑΣΗ ΣΤΟΥΣ ΑΔΥΝΑΜΟΥΣ - ΠΩΣ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΟΙ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

ΜΟΝΙΜΗ ΡΗΤΡΑ ΠΕΡΙΚΟΠΩΝ!
Θέσπιση μόνιμου σταθεροποιητή στα Ταμεία κύριας ασφάλισης ώστε να μειώνονται αυτόματα οι συντάξεις χωρίς καμία κυβερνητική απόφαση όταν υπάρχουν ελλείμματα.
Επίσης, στο νομοσχέδιο που ήδη ετοιμάζεται οι αρμόδιες υπηρεσίες επεξεργάζονται και περικοπές 12% για όσους έφυγαν πριν από τα 67 έτη και επανυπολογισμό για αποδοχές άνω των 700 ευρώ.
Στο στόχαστρο απόστρατοι και συνταξιούχοι Δημοσίου – ΔΕΚΟ που έφυγαν με σύνταξη πάνω από το 80% του μισθού.
Στην πράξη επιβάλλεται μια μόνιμη ρήτρα περικοπών που θα χρησιμοποιείται ανά τρίμηνο ή εξάμηνο και κάθε φορά που τα οικονομικά των ταμείων θα πέφτουν έξω,

η ρήτρα αυτή θα "υπολογίζει" πόσο θα πρέπει να μειωθούν οι συντάξεις ώστε να επανέλθουν σε ισορροπία οι δαπάνες και τα έσοδα. Για ένα εξάμηνο δηλαδή μπορεί να επιβάλλεται μείωση 1,5% και για το άλλο εξάμηνο η περικοπή είτε να διακόπτεται είτε να συνεχίζεται εάν τα ελλείμματα παραμένουν.

Επιπλέον, εξετάζεται επανυπολογισμός όλων των συντάξεων με βάση την ηλικία που αποχώρησαν οι ασφαλισμένοι, τον χρόνο ασφάλισης που είχαν και το ύψος της σύνταξης που πήραν σε σχέση με τον μισθό του.

Η ρήτρα της ηλικίας, αποτελεί πρόταση των δανειστών και υιοθετείται από το υπουργείο Εργασίας ως ένα από τα κριτήρια περικοπών στις καταβαλλόμενες συντάξεις.

Οι μειώσεις, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, θα κινούνται στο 12% για όσους αποχώρησαν με πλήρη σύνταξη στα 50 ή και στα 45 ακόμη (Ειδικά Ταμεία, Τραπεζών Και Δημόσιο) με κύρια και επικουρική σύνταξη που έφτανε και στο 120% των αποδοχών τους. Υπάρχουν όμως εκτιμήσεις και για μεγαλύτερα ποσοστά, που όμως δεν επιβεβαιώνονται από τα στοιχεία που επεξεργάζονται αρμόδια στελέχη του υπουργείου.

Για όσους αποχώρησαν σε ηλικίες άνω των 60 ετών με 35 ή περισσότερα και με σύνταξη κάτω από το 75% του μισθό, οι περικοπές θα είναι μικρότερες.

Κατώτατο όριο μειώσεων θα είναι το 3% με την προϋπόθεση ότι θα πιάνουν και τις συντάξεις των 600 και 700 ευρώ. Αν η κυβέρνηση επιλέξει να κόψει τις συντάξεις πάνω από τα 1.000 ή τα 1.200 ευρώ, τότε το ψαλίδι θα ξεπερνά το 15%.

Στα σχέδια του υπουργείου Εργασίας βρίσκεται επίσης και η ενοποίηση επικουρικών με τις κύριες συντάξεις ή διατήρηση των επικουρικών ως ξεχωριστή παροχή αλλά με πλήρη εφαρμογή της ρήτρας μείωσης των ελλειμμάτων του ΕΤΕΑ που αγγίζουν πλέον τα 600 εκατ. ευρώ αν στα 330 εκατ. ευρώ του προϋπολογιζόμενου για φέτος ελλείμματος υπολογιστεί και το κρυφό χρέος – έλλειμμα του ταμείου από την εν αναμονή έκδοση 130.000 συντάξεων για αιτήσεις που υποβλήθηκαν μέχρι το 2013.

Ο υπουργός Εργασίας δεν έχει απομακρυνθεί από την αρχική του θέση για ενσωμάτωση των επικουρικών στην κύρια σύνταξη. Έτσι, το νέο ψαλίδι θα περιοριστεί σε ένα ποσοστό της τάξης του 10% αλλά θα γίνει σε υψηλότερη σύνταξη.

Η διοίκηση του ΕΤΕΑ διαφωνεί με την κατάργηση των επικουρικών και μάλιστα στην τελευταία συνεδρίαση του ΔΣ προτάθηκε να γίνουν μειώσεις 8% σε όλες τις συντάξεις άμεσα για να κλείσει η τρύπα του ελλείμματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: