Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2015

AΠΟΥΣΙΑΖΕ ΜΕΓΑΛΟΠΡΕΠΩΣ… ΤΟ ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ ΑΠΟ ΤΟ ΘΕΡΜΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ

Συνεχίζεται το στρατιωτικό και διπλωματικό θρίλερ ανάμεσα σε Ρωσία και Τουρκία. Το πρώτο σοβαρό επεισόδιο ανάμεσα στις δύο χώρες έπειτα από την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού Su-24 από τουρκικό F-16, στα σύνορα Ρωσίας-Τουρκίας, σημειώθηκε στο Αιγαίο πολύ κοντά στη Λήμνο.
Το τραγελαφικό είναι ότι οι αρμόδιες ελληνικές αρχές και το υπουργείο Εθνικής Άμυνας δεν απαντούν αν πράγματι συνέβησαν όσα υποστηρίζουν οι Ρώσοι και δεν μπορούν να βεβαιώσουν αν ισχύει ο ισχυρισμός των Ρώσων ότι άνοιξαν πυρ εναντίον του τουρκικού πλοίου…
Λες και το μείζον περιστατικό το οποίο αναδημοσιεύεται απ’ όλα τα διεθνή μέσα ενημέρωσης δεν έγινε στο Αιγαίο το οποίο υποτίθεται ότι ελέγχεται από ραντάρ, πολεμικά πλοία και παράκτιους σταθμούς παρακολούθησης των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων (ώστε να έχει αποτυπωθεί αν πράγματι συνέβη το περιστατικό όπως το περιγράφει η ρωσική πλευρά και να υπάρχει σαφής εικόνα για το πόσο κοντά έφτασαν τα δύο πλοία) αλλά στον Ατλαντικό…

Το επικίνδυνο περιστατικό -σύμφωνα με όσα μεταφέρουν ρωσικές πηγές- έγινε στις 09:07 το πρωί της Κυριακής, 22 χλμ ανοιχτά της Λήμνου. Ρωσικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι ρωσικό πολεμικό πλοίο έριξε προειδοποιητικές βολές εναντίον τουρκικού αλιευτικού το οποίο προσέγγιζε την ρωσική φρεγάτα Smetlivy διότι -κατά την άποψη της Μόσχας- υπήρχε κίνδυνος σύγκρουσης των δύο πλοίων.
Σύμφωνα με όσα αναφέρουν ρωσικές πηγές, τουρκικό αλιευτικό προσέγγισε τη ρωσική φρεγάτα Smetlivy. Το ρωσικό πολεμικό πλοίο άρχισε να εκπέμπει σήματα προειδοποίησης, το τουρκικό αλιευτικό δεν ανταποκρίθηκε και το ρωσικό πολεμικό έριξε προειδοποιητικές βολές εναντίον του τουρκικού αλιευτικού, το οποίο στη συνέχεια απομακρύνθηκε. Αυτά σύμφωνα με όσα μεταδίδουν ρωσικά μέσα ενημέρωσης.
Μάλιστα, αναφέρεται ότι η Ρωσία κάλεσε τον στρατιωτικό ακόλουθο της Τουρκίας στη Μόσχα, να δώσει εξηγήσεις για το επεισόδιο στο Αιγαίο.
Τι λένε πηγές του Πολεμικού Ναυτικού
Αρμόδια στελέχη του ελληνικού υπουργείου Άμυνας ανέφεραν ότι το ρωσικό πολεμικό πλοίο κινείται σε διεθνή ύδατα στο Βόρειο Αιγαίο, περιμένοντας να λάβει το πράσινο φως των τουρκικών αρχών για να διέλθει από τα στενά των Δαρδανελλίων ώστε να συνεχίσει το ταξίδι της επιστροφής στη Ρωσία.
Από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού λένε πως η μοναδική επικοινωνία που γνωρίζουν πως είχε το πλήρωμα της ρωσικής φρεγάτας με άλλα πλοία που κινούνται στην περιοχή ήταν λίγο πριν τα μεσάνυχτα του Σαββάτου.
Εκείνη την ώρα, σύμφωνα με πηγές από το ΓΕΝ, το ρωσικό πλοίο χρησιμοποίησε το λεγόμενο «link 16» – πρόκειται για το κανάλι διεθούς ναυσιπλοϊας- για να επικοινωνήσει με τουρκικό εμπορικό πλοίο το οποίο κινούνταν προς το Smetlivy ενημερώνοντας τους Τούρκους να μην πλησιάζουν εγγύτερα των δύο ναυτικών μιλίων το ρωσικό πολεμικό πλοίο.
Ενώ πάντως τα ρωσικά Μέσα Ενημέρωσης αναφέρουν ότι οι προειδοποιητικές βολές ερίφθησαν το πρωί της Κυριακής οπότε και τα δύο πλοία -σύμφωνα με την Μόσχα- βρέθηκαν σε απόσταση μερικών εκατοντάδων μέτρων, από το ελληνικό Πεντάγωνο λένε ότι η μοναδική επικοινωνία του ρωσικού πλοίου μέσω του link 16 καταγράφηκε τα μεσάνυχτα του Σαββάτου..
Τι αναφέρει το ρωσικό υπουργείο Άμυνας
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε, πάντως, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας αναφέρεται πως ο τούρκος στρατιωτικός ακόλουθος κλήθηκε στο υπουργείο Άμυνας στη Μόσχα έπειτα το συμβάν στο Αιγαίο.
Σύμφωνα με τη Μόσχα, «στις 13 Δεκεμβρίου, το πλήρωμα του ρωσικού σκάφους Smetlivy, που βρισκόταν 22 χλμ. (13,6 μίλια) από το ελληνικό νησί Λήμνος στο βόρειο Αιγαίο, απέφυγε μια σύγκρουση με ένα τουρκικό αλιευτικό σκάφος».
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, «στις 6:30 ώρα Γκρίνουιτς (08:30 ώρα Ελλάδας) το ρωσικό αντιτορπιλικό. που είχε ρίξει άγκυρα, παρατήρησε ένα τουρκικό αλιευτικό σκάφος, σε απόσταση περίπου χιλίων μέτρων, που πλησίαζε προς το μέρος του, από δεξιά. “Παρά τις πολλές προσπάθειες του Smetlivy, το πλήρωμα του τουρκικού σκάφους δεν απάντησε ούτε στον ραδιοτηλέγραφο ούτε στα οπτικά σήματα».
Η Μόσχα δηλώνει πως το πλήρωμα του ρωσικού πλοίου χρειάστηκε να πυροβολήσει με ελαφρά όπλα όταν το σκάφος πλησίασε περίπου στα 600 μέτρα, «προκειμένου να αποφύγει μια σύγκρουση».
«Το τουρκικό σκάφος άλλαξε αμέσως πορεία και συνέχισε τον δρόμο του προσπερνώντας το Smetlivy σε απόσταση περίπου 540 μέτρων χωρίς καμία επαφή με το ρωσικό πλήρωμα», προσθέτει το υπουργείο και σημειώνει πως ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, Ανατόλι Αντόνοφ, κάλεσε τον τούρκο στρατιωτικό ακόλουθο έπειτα από το συμβάν.
Η Τουρκία και η Ρωσία διέρχονται τη χειρότερη κρίση στις σχέσεις τους μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, αφότου, στις 24 Νοεμβρίου, ένα ρωσικό πολεμικό αεροπλάνο καταρρίφθηκε από την τουρκική Πολεμική Αεροπορία. Από τότε η Ρωσία έχει ανακοινώσει αντίποινα σε βάρος της Τουρκίας τα οποία στοχεύουν κυρίως τους τομείς του τουρισμού, της ενέργειας, των κατασκευών και της γεωργίας.

Μάλιστα, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν διέταξε την Παρασκευή τον ρωσικό στρατό να απαντήσει με «άκρα αυστηρότητα» σε κάθε δύναμη που θα τον απειλούσε στη Συρία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: