Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2015

ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΗΣ… Η ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, ΕΝΩ ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ!

«Όπισθεν ολοταχώς» από την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ σχετικά με το νομοσχέδιο με το λεγόμενο παράλληλο πρόγραμμα, αφού οι δανειστές έδωσαν σχετική εντολή και η… περήφανη διαπραγμάτευση πήγε περίπατο!
Ταυτόχρονα με το… φιάσκο του «παράλληλου προγράμματος» αναρτιόταν στην Εφημερίδα της κυβερνήσεως η απόφαση της ΓΓΔΕ για τις κατασχέσεις των τραπεζικών καταθέσεων όσων χρωστούν μεγάλα ποσά στην Εφορία, στο πλαίσιο των συμφωνηθέντων της κυβέρνησης με τους δανειστές. Μέσα σε όλα αυτά έχουμε και τις συνεχείς αποκαλύψεις για τις συνομιλίες του Αλέξη Τσίπρα με τον μεγάλο… ηγέτη Κώστα Καραμανλή και ένα ειδύλλιο «Καραμανλικών»-Τσίπρα, που αναβίωσε μετά την κοινή παρουσία σε παράσταση του Λαζόπουλου, σε πλήρη εξέλιξη!
Η κυβέρνηση έκανε πίσω μετά την προειδοποίηση των δανειστών ότι αν δεν το αποσύρει θα υπάρξει εμπλοκή με την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ από το Euroworking Group. 
Την απόφαση έλαβε ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας,
από τις Βρυξέλλες αφού είχε ενημερωθεί από τους αρμόδιους υπουργούς Γιάννη Δραγασάκη και Ευκλείδη Τσακαλώτο που είχαν σύσκεψη στην Αθήνα.
Μάλιστα, το Μέγαρο Μαξίμου προσπαθώντας να αποτινάξει από πάνω του την ευθύνη ανέθεσε στον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση να… βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά, ο οποίος συγκάλεσε την σύσκεψη των προέδρων της Βουλής και πήρε την απόφαση για την αναστολή της συζήτησης του νομοσχεδίου.
Το θέμα όμως είναι πως το «φιάσκο» με το παράλληλο πρόγραμμα η κυβέρνηση προσπάθησε να το χρεώσει στα κόμματα της Αντιπολίτευσης.
Αναλυτικά η ανακοίνωση της κυβέρνησης:
«Μετά την χθεσινή ανεύθυνη στάση και την αποχώρηση τριών κομμάτων από τη κοινοβουλευτική διαδικασία, με την ανυπόστατη καταγγελία ότι δήθεν το νομοσχέδιο που κατατίθεται με επείγουσα διαδικασία επιβαρύνει δημοσιονομικά και εκτροχιάζει το προϋπολογισμό, δημιουργήθηκαν εξίσου ανυπόστατες εντυπώσεις με κίνδυνο να προκληθούν εμπόδια στην διαπραγμάτευση, αλλά και στο κυβερνητικό έργο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.
Το ν/σ κατατέθηκε πριν την αξιολόγηση, προκειμένου να μην υπάρξει οποιοδήποτε πρόβλημα στην διαπραγμάτευση. Η κυβέρνηση δεν επιχειρεί να κρύψει τίποτα από κανέναν. Το νομοσχέδιο προωθήθηκε με την διαδικασία του επείγοντος επειδή αντιμετωπίζει ανθρωπιστικά θέματα. Τα τρία κόμματα της αντιπολίτευσης ισχυρίστηκαν χτες ότι δεν υπάρχει κοστολόγηση από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Αυτό δεν είναι αλήθεια. Τo ΓΛΚ χωρίζει τις διατάξεις σε διατάξεις κοστολογημένες, σε διατάξεις που δεν έχουν δημοσιονομικό κόστος και σε διατάξεις που δεν μπορούν να κοστολογηθούν πριν την εφαρμογή τους (π.χ. η διασύνδεση των Ληξιαρχείων της χώρας μεταξύ τους).
Σε κάθε περίπτωση, το κόστος του νομοσχεδίου είναι εξαιρετικά χαμηλό. Περίπου 100 εκ. με κονδύλια που έχουν διατεθεί ήδη για τον σκοπό αυτό και μεταφέρονται στο επόμενο έτος. Σε καμία περίπτωση δεν παραβιάζονται οι προϋπολογισμοί των εμπλεκόμενων υπουργείων. Η αντίδραση των τριών κομμάτων της Αντιπολίτευσης ήταν προσχηματική, προκειμένου να αποφύγουν να ψηφίσουν τις σχετικές διατάξεις.
Οι θεσμοί το μόνο που ζήτησαν είναι περισσότερο χρόνο, προκειμένου να ενημερωθούν πάνω στο νομοσχέδιο. Το εύλογο ερώτημα είναι αν θα είχε προκύψει αυτό το ζήτημα αν τα τρία κόμματα της αντιπολίτευσης δεν είχαν δημιουργήσει όλο αυτό τον θόρυβο γύρω από το θέμα.
Το νομοσχέδιο δεν αποσύρεται. Αποφασίστηκε απλώς να μην προωθηθεί ως επείγον αλλά με την κανονική διαδικασία, ώστε να μην υπάρξει έδαφος για αμφισβητήσεις. Έτσι η συζήτησή του θα συνεχιστεί κανονικά στις αρχές του επόμενου έτους».
«Πυρ ομαδόν» από την Αντιπολίτευση!
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης πάντως κατηγόρησαν την κυβέρνηση για «προχειρότητα και ανικανότητα και αντιδημοκρατική λειτουργία». H ΝΔ ανέφερε ότι «η απόσυρση, από την κυβέρνηση, του νομοσχεδίου για το «παράλληλο πρόγραμμα», αποδεικνύει, για ακόμη μια φορά, ότι τα όσα έλεγαν το προηγούμενο διάστημα ο κ. Τσίπρας και τα στελέχη της κυβέρνησής του, ήταν άνευ ουσίας και για εσωτερική κατανάλωση».
«Ανικανότητα, προχειρότητα, συνέχιση της κοροϊδίας ή όλα αυτά μαζί, καταλογίζει στην κυβέρνηση», το Ποτάμι. Σύμφωνα με το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη, «το περιβόητο «παράλληλο πρόγραμμα» της κυβέρνησης, γραμμένο στο πόδι, με δεκάδες ασάφειες και διευθετήσεις ρουσφετιών, μαζεύτηκε τελικά άρον-άρον, επειδή δεν πήρε την άδεια από τους συνομιλητές της κυβέρνησης. Άλλη μια σκληρή διαπραγμάτευση έληξε άδοξα, με τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ να συνεχίζουν να πουλούν το παραμύθι εμείς θέλουμε, αλλά δεν μας αφήνουν».
Η Δημοκρατική Συμπαράταξη από την πλευρά της ανέφερε ότι «ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ δικαιώθηκε για τις πολιτικές ενστάσεις που κατέθεσε χθες στην επιτροπή της Βουλής, σχετικά με τον τρόπο που η Κυβέρνηση επέλεξε να συζητηθεί το λεγόμενο παράλληλο πρόγραμμα».
Το ΚΚΕ διά του κοινοβουλευτικού του εκπροσώπου ανέφερε πως «η διαφημιστική απάτη που επιχείρησε η κυβέρνηση με το λεγόμενο παράλληλο πρόγραμμα, τελείωσε άδοξα. Ο λαός να ακολουθήσει το δρόμο του αγώνα και να μην ελπίζει στα παραμύθια των παράλληλων προγραμμάτων, που αποδεικνύονται κοροϊδία».
Το παράλληλο πρόγραμμα που ήταν να φέρει προς ψήφιση η κυβέρνηση
Στο νομοσχέδιο με τίτλο «Μέτρα για την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου και άλλες διατάξεις» περιλαμβάνονταν σημαντικές διατάξεις που αφορούν την ίδρυση ΚΕΠ των φτωχών, ρυθμίσεις για την ηλεκτρονική συλλογή των στοιχείων όλων των προνοιακών επιδομάτων αλλά και η παράταση του προγράμματος ανθρωπιστικής κρίσης για το 2016.
Οι άλλες διατάξεις του νομοσχεδίου του παράλληλου προγράμματος:
·         δημιουργία προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας για τους ανέργους
·         εξάμηνη αναστολή πλειστηριασμού για την ΒΙΟΜΕ
·         ρύθμιση θεμάτων προσωπικού των ΟΤΑ σε παραμεθόριες περιοχές αλλά και η δυνατότητα μεταφοράς του προσωπικού ΑΜΕΑ
·         κοινωνικά τιμολόγια ΔΕΗ για τις ευπαθείς ομάδες
·         νομοθετική ρύθμιση για την αποτέφρωση των νεκρών
·         οριστική επίλυση της εκκρεμότητας των επιτυχόντων στον ΑΣΕΠ του 1997 με την μετάταξή τους σε πίνακα διοριστέων
·         δίνεται η δυνατότητα στο πλαίσιο της κινητικότητας να επιστρέψουν οι δημοτικοί αστυνομικοί από τα σωφρονιστικά καταστήματα:
·         επιλύεται το ζήτημα κατάπτωσης των εγγυητικών επιστολών σε αγρότες-εργοδότες
·         ρυθμίζονται θέματα που αφορούν τα επιδόματα επικινδυνότητας και ανθιυγεινής εργασίας
·         επαναφορά ενισχυτικής διδασκαλίας σε γυμνάσια και λύκεια
·         προκήρυξη διαγωνισμού για την αντιμετώπιση ιατροφαρμακευτικών αναγκών των μεταναστών
·         υγειονομική κάλυψη ανασφάλιστων και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων
·         επίλυση προβλημάτων ιατρών του ΕΣΥ
·         παροχή κινήτρων για ιατρεία σε άγονες και νησιωτικές περιοχές
·         ρυθμίσεις του χρόνιου προβλήματος με την τεράστια αναμονή στις λίστες των χειρουργείων
Χριστούγεννα με κατασχέσεις! ΤΟ ΥΠΟΙΚ ξεκινά άμεσα από τις καταθέσεις όσων χρωστούν
Την ίδια στιγμή το υπουργείο Οικονομικών ξεκινά με αυτοματοποιημένες και συνοπτικές διαδικασίες τις κατασχέσεις καταθέσεων για οφειλές φόρων άνω των 70.000 ευρώ.
Η διαδικασία πραγματοποιείται σε τρία βήματα:
*Η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της ΓΓΔΕ δημιουργεί ηλεκτρονική λίστα στην οποία αποτυπώνονται όσοι έχουν ληξιπρόθεσμες (εκτός ρύθμισης) οφειλές άνω των 70.000 ευρώ και την αποστέλλει μαζικά σε όλες τις τράπεζες. Στον κατάλογο δεν περιλαμβάνονται οφειλές οι οποίες έχουν τακτοποιηθεί κατά νόμιμο τρόπο με αναστολή πληρωμής ή διευκόλυνση ή ρύθμιση τμηματικής καταβολής βάσει νόμου ή δικαστικής απόφασης ή πράξης διοικητικού οργάνου.
*Οι τράπεζες, κάνουν μια διασταύρωση με τα στοιχεία των πελατών τους και μέσα σε δύο ημέρες επιστρέφουν τη λίστα στη ΔΗΛΕΔ έχοντας δεσμεύσει ήδη τα ποσά των καταθέσεων (εξαιρουμένων ακατάσχετων λογαριασμών και με βάση τους περιορισμούς που ισχύουν) των πελατών τους. Το μέτρο της δέσμευσης παρέχει το δικαίωμα στη Φορολογική Διοίκηση να ικανοποιεί κατά προτεραιότητα έναντι μεταγενέστερων της δέσμευσης αποκτηθέντων δικαιωμάτων τρίτων, τις απαιτήσεις της από τις δεσμευθείσες χρηματικές απαιτήσεις, με επίσπευση των προβλεπόμενων διαδικασιών αναγκαστικής εκτέλεσης.
Η δέσμευση δεν εφαρμόζεται: α) για χρηματικά ποσά που εμπίπτουν στα ακατάσχετα σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις,
β) για ποσά που καταβάλλονται με χρέωση των τηρούμενων, από τον οφειλέτη, λογαριασμών σε αντίστοιχη πίστωση λογαριασμών του Δημοσίου για την εκπλήρωση φορολογικών ή άλλων υποχρεώσεών του προς αυτό, γ) για ποσά που προορίζονται για την έκδοση τραπεζικών επιταγών σε διαταγή Ελληνικού Δημοσίου.
Η ΔΗΛΕΔ «ανεβάζει» την ίδια μέρα, τα στοιχεία των φορολογουμένων οι οποίοι έχουν ταυτόχρονα μεγάλες οφειλές και καταθέσεις με βάση τις απαντήσεις των τραπεζών, στο ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα taxis στο οποίο έχουν πρόσβαση τα τμήματα δικαστικού κάθε μηχανισμού της ΓΓΔΕ με αρμοδιότητα είσπραξης (Δ.Ο.Υ, ΚΕΦΟΜΕΠ, ΚΕΜΕΕΠ κλπ) ώστε η δέσμευση να μετουσιωθεί σε κατάσχεση.

Ο νόμος ορίζει περιθώριο πέντε ημερών για να ολοκληρωθεί –με ηλεκτρονικό κατασχετήριο- η διαδικασία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: