Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2015

ΑΛΛΑΓΗ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ ΧΩΡΙΣ... ΕΘΝΟΜΕΤΡΟ

Έτοιμη για αλλαγή σχολικών βιβλίων δήλωσε χθες η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας, Σία Αναγνωστοπούλου, μιλώντας στην εφημερίδα «Καθημερινή».
Μάλιστα, βάσει των όσων είπε για το πώς βλέπει την Ιστορία, αλλά και για την υπεράσπισης της Μαρίας Ρεπούση, μπορεί κανείς να εικάσει ότι τα νέα βιβλία Ιστορίας μάλλον θα προκαλέσουν... αντίστοιχες αντιδράσεις. 
«Πρέπει να πάψει να μπαίνει σε καλούπια εθνόμετρου η έρευνα και η άποψη των επιστημόνων για την Ιστορία και όπως αυτή διδάσκεται στο σχολείο», επισήμανε χαρακτηριστικά η Αναγνωστοπούλου για να προσθέσει: «Στην Ελλάδα, συνεχίζει, εθνική ιστορία θεωρείται ό,τι κάποιοι έχουν επιβάλει. Δηλαδή αυτό που οι ίδιοι θεωρούν πως αποτελεί την εθνική ιστορία των Ελλήνων. Για παράδειγμα χαρακτηρίζει τη Μικρασιατική Καταστροφή ως ένα μεγάλο ιστορικό γεγονός,
το οποίο όμως «δεν συνέβη επειδή οι Έλληνες είναι Έλληνες με μια συγκεκριμένη μοίρα, αλλά είναι ένα μεγάλο εθνικό γεγονός, επειδή το προσφυγικό είναι μεγάλο ζήτημα στην ανθρώπινη ιστορία».
Παράλληλα, ερωτηθείσα για την διαφορά ιστορικής και εθνικής ταυτότητας, η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας σημείωσε πως «ο εθνικιστής έχει τη μανία ότι τα κατορθώματα του έθνους του, αποτελούν εθνική ιδιομορφία» και συνέχισε: «ο εθνικιστής θεωρεί ότι ο Κολοκοτρώνης υπήρξε επειδή ήταν Έλληνας και επειδή ο ηρωισμός είναι ίδιον της φυλής, ενώ ο ιστορικός τον κατατάσσει ως ηρωική μορφή μιας ευρωπαϊκής περιόδου επαναστάσεων».
Ερωτηθείσα για το κρυφό σχολείο σημειώνει ότι «εάν υπήρχε ή όχι αφορά την ιστορική έρευνα» και ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία είχε θρησκευτικά σχολεία. Τέλος, για την υπόθεση της Μαρίας Ρεπούση, ομολογεί ότι «φοβήθηκα το φανατισμό που έστησε έναν άνθρωπο στον τοίχο με τάση απομόνωσής του ως εθνικού προδότη».
Πάντως, μένει να φανεί αν τις αλλαγές στα βιβλία θα αντέξουν και οι... ίδιοι οι ΑΝ.ΕΛΛ., αν τα νέα σχολικά βιβλία γραφούν με βάση το παραπάνω πνεύμα.


Δεν υπάρχουν σχόλια: