Κυριακή, 27 Δεκεμβρίου 2015

ΣΤΟΝ… ΚΑΙΑΔΑ ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ-ΈΤΟΙΜΟ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ-«ΛΑΙΜΗΤΟΜΟΣ» ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ!

Ορίστηκε το κρίσιμο ραντεβού της κυβέρνησης με τους Θεσμούς για το «φλέγον» ζήτημα του Ασφαλιστικού, που θα γίνει στις 8 Ιανουαρίου, ούτως ώστε μέχρι τις 15-16 Ιανουαρίου να ψηφιστεί από τη Βουλή!
Σύμφωνα με όσα δήλωσε κυνικά ο Αλέκος Φλαμπουράρης στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ «το σχέδιο νόμου της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό θα κατοχυρώνει την κύρια σύνταξη», κάτι για το οποίο έχει δεσμευτεί δημόσια και επαλειμμένα ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ωστόσο δεν θα συμβεί το αυτό και για τις επικουρικές. Μάλιστα, όπως είπε για το Ασφαλιστικό, που θα έρθει τις επόμενες ημέρες, «κατοχυρώνει την κύρια σύνταξη», συμπληρώνοντας ότι «γίνεται προσπάθεια η μείωση στις επικουρικές να περιοριστεί στο 15%-20%»,

«Στις κύριες συντάξεις δεν θα υπάρξει καμία περικοπή, δεν θα γίνει 12η μείωση. 
Θα προσπαθήσουμε να μην υπάρξει και στις επικουρικές. Θα δώσουμε μάχες. Δεν θα καταργηθούν πλήρως οι επικουρικές. Η μείωση θα είναι μικρή, 15% με 20% το πολύ», είπε ο ίδιος, χωρίς όμως να απαντήσει αν θα μπει πλαφόν στις κύριες συντάξεις κι αν θα «κοπούν» κύριες συντάξεις που ενδεχομένως να φτάνουν τις 3.000€. «Δεν ξέρω αν υπάρχουν τέτοιες συντάξεις», δήλωσε ο Φλαμπουράρης.
Πάντως, η ελληνική  πρόταση θα έχει φτάσει πολύ νωρίτερα στους θεσμούς για «ενημέρωση», όπως τονίζουν κυβερνητικά στελέχη, σημειώνοντας ότι η διάσωση των κύριων συντάξεων αποτελεί αδιαπραγμάτευτη θέση για την κυβέρνηση, η οποία δεν αποκλείεται να προχωρήσει ακόμη και μονομερώς αν οι αντιρρήσεις των θεσμών δεν καμφθούν ούτε από τις προσπάθειες του Αλέξη Τσίπρα.
Την ίδια στιγμή η ψηφοφορία για το Ασφαλιστικό αποτελεί ένα πολύ κρίσιμο σημείο, καθώς εκεί θα επιβεβαιωθεί όχι μόνο το αν θα υπάρξουν απώλειες για την ισχνή πλειοψηφία των 153 βουλευτών, αλλά και για το αν θα αποδώσουν καρπούς οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις με βουλευτές άλλων πολιτικών, που φιλοδοξεί η κυβέρνηση να πείσει και να αποσπάσει έτσι την στήριξή τους σε αυτή τη μεταρρύθμιση. Σε κάθε περίπτωση ο Φλαμπουράρης εμφανίστηκε βέβαιος ότι οι 153 βουλευτές της συγκυβέρνησης «θα ψηφίσουν το Ασφαλιστικό και το νομοσχέδιο για τα «κόκκινα» δάνεια».
Τι ζητούν οι δανειστές
Αν και η κυβέρνηση διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι δεν θα υπάρξουν μειώσεις στις κύριες συντάξεις, οι δανειστές ζητούν ποσοτικά τεκμηριωμένα στοιχεία έως τις 5 Ιανουαρίου και σκληραίνουν τη στάση τους.
Από την πλευρά τους πιέζουν για επιπλέον περικοπές 700 εκατ. το 2016, να μην χορηγούνται συντάξεις πριν την ηλικία των 65 ετών, το άθροισμα κύριας και επικουρικής να μην υπερβαίνει τα 1.800 ευρώ και να καταργηθούν τα εφάπαξ.
Ρομπόλης: «Το ασφαλιστικό μπορεί να σωθεί χωρίς περικοπές»
«Μπορεί να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος μέχρι το 2050, χωρίς να υπάρξουν άλλες μειώσεις συντάξεων, κύριων και επικουρικών, με σταδιακή μείωση των ελλειμμάτων», τονίζει σε συνέντευξη του στην εφημερίδα «Αυγή» ο Σάββας Ρομπόλης, καθηγητής Οικονομικών Κοινωνικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και επί σειρά ετών επιστημονικός διευθυντής του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ.
Ο κ. Ρομπόλης σημειώνει η ότι «η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 1% δεν απειλεί την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων», επισημαίνοντας ότι «η πολλαπλάσια μείωσή του στο παρελθόν δεν την αύξησε- και μπορεί να αποφέρει 400 εκατ. ευρώ ετήσια έσοδα για το ασφαλιστικό σύστημα»
Παραδέχεται ότι αποτελεί άμεση λύση ταμειακού και εισπρακτικού χαρακτήρα, αλλά «απαντά στην αναγκαιότητα να κερδίσουμε χρόνο, προκειμένου να σχεδιάσουμε μια συνολική αναδιάρθρωση του ασφαλιστικού και να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις μακροχρόνιας οικονομικής βιωσιμότητας και κοινωνικής αποτελεσματικότητας».

Επίσης, επισημαίνει ότι η μη περαιτέρω μείωση των συντάξεων θα ανακόψει τη συνεχή μείωση της αγοραστικής ικανότητας των συνταξιούχων και των αρνητικών αποτελεσμάτων της στην οικονομία

Δεν υπάρχουν σχόλια: