Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2015

ΑΠΟΦΑΣΗ-«ΒΟΜΒΑ» ΤΟΥ ΣΤΕ ΓΙΑ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΗ ΑΝΑΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΩΝ ΑΞΙΩΝ!

Ηχηρό «ράπισμα» για την κυβέρνηση αποτελεί η απόφαση του ΣτΕ για αναδρομική αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, καθώς η κυβέρνηση όφειλε από την 21η Μαΐου 2015 να τις είχε αναπροσαρμόσει.
Η Ολομέλεια ακύρωσε συγκεκριμένα –το πλήρες κείμενο της απόφασης θα γνωστοποιηθεί σήμερα– την παράλειψη της Πολιτείας να προβεί στην έκδοση υπουργικής απόφασης αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων.
Μία τέτοια εξέλιξη όπως είναι φυσικό έχει συνέπειες στον υπολογισμό σειράς φόρων, όπως αυτόν για τις μεταβιβάσεις ακινήτων, που έχουν γίνει από τον περασμένο Μάιο έως σήμερα. Μάλιστα, υπάρχει κίνδυνος το κράτος να χάσει έσοδα από ΕΝΦΙΑ και άλλους φόρους.
Εν ολίγοις, το πρόβλημα για την κυβέρνηση είναι πως:
– Η απόφαση έχει αναδρομική ισχύ,
από τον Μάιο του 2015
– Επηρεάζονται ο ΕΝΦΙΑ και δεκάδες άλλοι φόροι και αμοιβές που εξαρτώνται από τις αντικειμενικές αξίες
– Μπλοκάρονται οι πλειστηριασμοί, καθώς θα πρέπει να υπολογιστεί νέα τιμή εκκίνησης
–  Επηρεάζονται οι αγοραπωλησίες στις περιπτώσεις που τιμές και αμοιβές θα πρέπει να υπολογιστούν με τα νέα δεδομένα.
Ωστόσο, προκύπτει και πολιτικό πρόβλημα για την κυβέρνηση. Όπως φαίνεται από τις πρώτες συνεδριάσεις Επιτροπών αλλαγής των αντικειμενικών αξιών, που ήδη συγκροτήθηκαν σε όλη τη χώρα, αν οι αντικειμενικές αξίες πλησιάσουν τις εμπορικές, τότε ελαφρύνονται οι κάτοικοι των προνομιούχων περιοχών και επιβαρύνονται ή δεν έχουν όφελος οι κάτοικοι στις υποβαθμισμένες περιοχές.
Επί της ουσίας, στο υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζονται για τις αλλαγές αυτές και κάνουν ήδη τους λογαριασμούς τους, για το πώς επηρεάζει τα κρατικά ταμεία η απόφαση του ΣτΕ:
– Στα έσοδα του 2015, πιστεύουν πως η «ζημιά» θα περιοριστεί σε κάποια λίγα εκατομμύρια ευρώ που θα χρειαστεί να τα επιστρέψουν το δημόσιο και οι ΟΤΑ.
– Για το 2016, σχεδιάζουν έναν νέο φόρο ακίνητης περιουσίας που θα ξεπερνά τον σκόπελο για να μην χάσει το κράτος τα τουλάχιστον 2,65 δισ.ευρώ που εισπράττει ετησίως από την πηγή αυτή.
Άγνωστο παραμένει όμως αν και το δημόσιο θα αναζητήσει επιπλέον φόρους, για μεταβιβάσεις ακινήτων που μετά τις αλλαγές διαπιστωθεί πως ήταν… χαμηλότερες από τις «κανονικές».
Ζήτημα γεννάται σε τέτοιες περιπτώσεις όμως και για τις αμοιβές συμβολαιογράφων κλπ, εφόσον υπολογίστηκαν με βάση την αντικειμενική.
Για το 2016, ο ΕΝΦΙΑ επανασχεδιάζεται εκ βάθρων, οπότε και δεν θα υπάρξει περίπτωση να μην εισπραχθούν τα 2,65 δισ. ευρώ. Το ζήτημα είναι «ποιος θα πληρώσει το μάρμαρο» εφόσον οι φτωχικές συνοικίες, αλλά και οι πιο ακριβές, θα πλησιάσουν σε αξία τις μεσαίες.
Ωστόσο θα υπάρξουν ανατροπές σε άλλους φόρους που βαρύνουν τα ακίνητα και επηρεάζονται άμεσα από τις αλλαγές στις αντικειμενικές τιμές των ακινήτων. Πρόκειται για  τον φόρο μεταβίβασης, τον φόρο κληρονομιών, γονικών παροχών και δωρεών, τα τεκμήρια διαβίωσης, τον ΦΠΑ και το ΤΑΠ.
Σε κάθε περίπτωση, σε όποιες περιπτώσεις οι αγοραπωλησίες και οι φόροι ακινήτων υπολογίζονται με βάση την πραγματική αξία και όχι στην αντικειμενική (πχ φόρος υπεραξίας στις πωλήσεις) δεν φαίνεται να επηρεάζονται δραστικά από την δικαστική εμπλοκή.
Ποιοι είχαν προσφύγει
Στην Ολομέλεια του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου είχαν προσφύγει στελέχη, φίλοι και ο Πρόεδρος της Δράσης Θόδωρος Σκυλακάκης, με δικηγόρο τον Αντιπρόεδρο της Δράσης Τάσο Αβραντίνη.
Ζητούσαν από τους συμβούλους Επικρατείας να ακυρωθεί η άρνηση της Κυβέρνησης να έκδοση -ανά διετία  όπως είχε υποχρέωση από το νόμο 1249/1982- απόφαση για την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων.
Τον Νοέμβριο του 2013 τα στελέχη, οι φίλοι και ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος της Δράσης είχαν υποβάλει αίτημα στο υπουργείο Οικονομικών  για να εκδώσει σύμφωνα το άρθρο 41 του νόμου 1249/1982 απόφαση αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών.
Όμως, το αίτημα τους δεν απαντήθηκε ποτέ και έτσι προσέφυγαν στο ΣτΕ.

Υποστήριζαν μάλιστα ότι η σημαντική μείωση των αξιών όλων των ακινήτων λόγω της οικονομικής κρίσης, έχει ως αποτέλεσμα να καταβάλουν φόρο που δεν αντιστοιχεί στην φοροδοτική τους ικανότητας αφού αυτός υπολογιζόταν με αξίες του 2007.

Δεν υπάρχουν σχόλια: