Κυριακή 3 Ιανουαρίου 2016

ΣΤΗΝΟΥΝ ΣΚΗΝΙΚΟ «ΠΕΡΗΦΑΝΗΣ» ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΡΗΞΗΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ!

Νέα μέτρα ζητούν οι δανειστές για το 2016-2018, αμφισβητώντας τους στόχους της ελληνικής πλευράς Ανυποχώρητη εμφανίζεται η ελληνική κυβέρνηση σε νέα μέτρα λιτότητας, αν και ο Τσακαλώτος έκανε λόγο για… ήττες στη διαπραγμάτευσηΔεν αποκλείεται να ζήσουμε σε επανάληψη το… θρίλερ του καλοκαιριού, με την χώρα να παραλύει από την πιστωτική «ασφυξία» Καθοριστικοί οι πρώτοι μήνες του 2016 για την κυβέρνηση Τσίπρα και ενώ έρχονται προς ψήφιση «σκληρά» αντιλαϊκά μέτρα
Το 2016 αποτελεί μια καθοριστική χρόνια για την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αφού είτε μέσα σε αυτή τη χρονιά θα μπουν οι βάσεις για την έξοδο από την κρίση ή θα πέσει η κυβέρνηση Τσίπρα.
Ενδεικτικό των δυσκολιών που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση είναι πως οι «Θεσμοί», όπως αποκάλυψε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ζητούν νέα μέτρα για την τριετία 2016-2018, την ίδια στιγμή, που ακόμα δεν έχουν έρθει στη Βουλή Ασφαλιστικό και «κόκκινα δάνεια».
Ειδικότερα, όπως είπε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Καθημερινή» ο Τσακαλώτος, «το ΔΝΤ, αλλά όχι μόνο αυτό, πολλές φορές αμφισβητεί την απόδοση των μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής, είτε για μέτρα που έχουμε πάρει είτε για νέα μέτρα που σχεδιάζουμε. Συγχρόνως έχει και πιο απαισιόδοξες προβλέψεις για τα πραγματικά μεγέθη της οικονομίας,
που και αυτό έχει επιπτώσεις στο εύρος και τη φύση των μέτρων που πρέπει να λάβει η ελληνική κυβέρνηση».
Για το λόγο αυτό, εξηγεί ο ΥΠΟΙΚ, «το ΔΝΤ έχει διαφορετική εκτίμηση για την απόδοση των δημοσιονομικών μέτρων και δεν έχει πεισθεί για πως θα επιτευχθεί ο στόχος του 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα για το 2018, κάτι που θα είναι μέρος της διαπραγμάτευσης για το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης».
Προφανώς ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αναφέρεται στο μεσοπρόθεσμο πλάνο δημοσιονομικής στρατηγικής (ΜΠΔΣ) 2016 -2019 και στον φόβο του οικονομικού επιτελείου ότι η αξιολόγηση θα φέρει αναθεώρηση των στόχων και αίτημα για νέα μέτρα. Οι στόχοι των επόμενων προϋπολογισμών για πρωτογενή πλεονάσματα, παρά το «ψαλίδισμα» της περσινής διαπραγμάτευσης, παραμένουν και προβλέπουν 0,5% του ΑΕΠ για το 2016 και 3,5% του ΑΕΠ το 2018.
Αυτό εκτός από το ότι σημαίνει «σφικτή», δημοσιονομική πολιτική, θα φέρει αιτήματα και για νέα μέτρα. Ήδη η εκτίμηση του ΔΝΤ είναι ότι στον προϋπολογισμό του 2016 θα υπάρξει «τρύπα» 900 εκατομμυρίων ευρώ.
Ερωτηθείς εξάλλου για τη στρατηγική της κυβέρνησης στο Ασφαλιστικό, ο Τσακαλώτος έκανε λόγο για «δύο σκέλη -των στρεβλώσεων και της βιωσιμότητας-, που όμως και τα δύο είναι αποτέλεσμα πολιτικών δεκαετιών». Όσον αφορά την χρηματοδότηση του ασφαλιστικού λέει ότι «εξετάζουμε διάφορα σενάρια και έχουμε πρώτη και δεύτερη γραμμή στην διαπραγμάτευση».
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών ή τέλους στις τραπεζικές συναλλαγές, δηλώνει ότι η κυβέρνηση εξετάζει πολλά εναλλακτικά σενάρια αρνούμενος να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει οτιδήποτε.
Ο Τσακαλώτος διευκρινίζει ότι «το στοίχημα για την κυβέρνηση δεν είναι η μη εφαρμογή της συμφωνίας, αλλά η ενσωμάτωσή της σε ένα πρόγραμμα που θα έχει ως προτεραιότητα την ανακούφιση όσων επλήγησαν περισσότερο στα χρόνια της κρίσης».
Αναφορικά με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, δηλώνει ότι «από τη μια το ΔΝΤ έχει πολύ σκληρές νεοφιλελεύθερες θέσεις στα οικονομικά, αλλά και σε πολλά κοινωνικά ζητήματα, οπότε δύσκολα θα μπορούσε να είναι “φυσικός σύμμαχος” της ελληνικής κυβέρνησης. Από την άλλη, πιέζει τους Ευρωπαίους για μια πιο ευνοϊκή λύση στο χρέος».
Παράλληλα, ο Τσακαλώτος υποστηρίζει ότι «η διεύρυνση της φορολογικής βάσης παραμένει το μεγάλο στοίχημα της Αριστεράς». «Δεν νομίζω ότι η φορολόγηση πλήττει την ανταγωνιστικότητα αν έχεις ένα βιώσιμο παραγωγικό πρότυπο», σχολιάζει, ενώ σημειώνει, ότι δεν έχει πεισθεί πως «ο χαμηλός φορολογικός συντελεστής είναι το κυρίαρχο που εμποδίζει τις μεγάλες επενδύσεις» και προσθέτει ότι «πιο σημαντικό είναι η σταθερότητα του συστήματος, η αντιμετώπιση της διαφθοράς καθώς και να ξέρεις σε ποιους τομείς θέλεις να επενδύσεις».
«» ιδέα ότι κυρίαρχο στην επενδυτική σου πολιτική πρέπει να είναι το φορολογικό δε με βρίσκει σύμφωνο. Το θεωρώ επικουρικό εργαλείο. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι η χαμηλή φορολογία ευνοεί την παλιά δομή της οικονομίας», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Τσακαλώτος.

Τέλος, ερωτηθείς για τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη δηλώνει ότι «μοιραζόμαστε αυτό που λέει ο Γκράμσι: “Την αισιοδοξία της βούλησης και την απαισιοδοξία της γνώσης”. Ενδεχομένως να έχουμε διαφορετικούς βαθμούς αισιοδοξίας όσον αφορά την πολιτική βούληση, την ικανότητα δηλαδή του πολιτικού υποκειμένου, εν προκειμένω του ΣΥΡΙΖΑ, να παράγει αριστερή πολιτική σε αντίξοες συνθήκες».

Δεν υπάρχουν σχόλια: