Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2016

ΠΟΡΕΙΑ ΠΡΟΣ ΓΚΡΕΜΟ ΜΕ ΤΑ ΦΡΕΝΑ ΣΠΑΣΜΕΝΑ ΓΙΑ ΔΟΛ!

ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΔΑΚΤΥΛΟΣ ΓΙΑ «ΣΤΡΑΓΓΑΛΙΣΜΟ»- ΤΙ ΜΕΛΛΕΙ ΓΕΝΕΣΘΑΙ ΓΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ
Σε πορεία προς το γκρεμό, με σπασμένα φρένα, και δίχως οδηγό μοιάζει ο άλλοτε κραταιός ΔΟΛ.
Σήμερα, για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες, δεν κυκλοφόρησε η εφημερίδα «Τα Νέα», σταμάτησαν τη λειτουργία τους οι ιστοσελίδες του Οργανισμού και σίγησε ο Βήμα FM, ενώ το πιθανότερο είναι ότι δεν θα κυκλοφορήσει το Σαββατοκύριακο το «Βήμα» – επίσης για πρώτη φορά στην ιστορία του.
Η κυβέρνηση ήθελε το «στραγγαλισμό» του ΔΟΛ
Το κρίσιμο ερώτημα, ωστόσο, για περίπου 600 εργαζομένους και τις οικογένειές τους είναι τι μέλλει γενέσθαι στον Οργανισμό. Μέχρι τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση ούτε από τη διοίκηση του ΔΟΛ ούτε από τις πιστώτριες τράπεζες. Η μόνη (προφορική) ενημέρωση,
από την πλευρά του διευθυντή του «Βήματος», Αντώνη Καρακούση είναι ότι ο ΔΟΛ αδυνατεί να εξοφλήσει τις υποχρεώσεις του απέναντι στους εργαζομένους, λόγω δέσμευσης των λογαριασμών από την Εθνική Τράπεζα, αφήνοντας παράλληλα υπονοούμενα για «πολιτικό δάκτυλο». Η βούληση της κυβέρνησης, άλλωστε, για το «στραγγαλισμό» του ΔΟΛ, ο οποίος, μαζί με το Mega, βαφτίστηκε «μάχη κατά της διαπλοκής», ήταν εκπεφρασμένη από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας.
Σύμφωνα με την (ανεπίσημη) ενημέρωση συνδικαλιστών, όλα ξεκίνησαν την περασμένη Παρασκευή, όταν επρόκειτο να καταβληθεί στους εργαζομένους το πρώτο 15νθήμερο του Αυγούστου και αύριο Τετάρτη το Δώρο Χριστουγέννων. Η επιχείρηση υποστηρίζει ότι δόθηκε κανονικά η εντολή στις τράπεζες και υπήρξε συναίνεση για αποδέσμευση των λογαριασμών μέχρι του ποσού της μισθοδοσίας, πλην όμως η Εθνική Τράπεζα μπλόκαρε τις διαδικασίες, επικαλούμενη την οικονομική αδυναμία του Οργανισμού και τις μελλοντικές του υποχρεώσεις απέναντί της, δρώντας δηλαδή «προληπτικά». Όλο το Σαββατοκύριακο έγιναν εντατικές παρασκηνιακές διαβουλεύσεις και ενημερώθηκε για το ζήτημα και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, χωρίς ωστόσο να υπάρξει αποτέλεσμα.
Έτσι, στη χθεσινή απογευματινή γενική συνέλευση των εργαζομένων, η ΕΣΗΕΑ και οι υπόλοιπες ενώσεις εισηγήθηκαν την κήρυξη απεργίας διαρκείας, μέχρι την καταβολή του 15νθημέρου και του Δώρου Χριστουγέννων – πράγμα που μοιάζει αδύνατο με τα σημερινά δεδομένα. Έως το τέλος του έτους, παράλληλα, θα πρέπει να καταβληθεί μία δόση ύψους 2 εκατ. ευρώ προς τις τράπεζες για το ομολογιακό δάνειο του ΔΟΛ, προκειμένου να μην καταπέσει και να μην πυροδοτηθούν περαιτέρω εξελίξεις.
Ο ΔΟΛ έχει ήδη περάσει στον έλεγχο των τραπεζών…
Οδεύει λοιπόν ο ΔΟΛ προς την «εξαφάνιση»; Θα περάσει, όπως ακούγεται, στον έλεγχο των τραπεζών από την 1η Ιανουαρίου του 2017; Στην πραγματικότητα, έχει ήδη περάσει στον έλεγχο των τραπεζών, μετά το τελευταίο ομολογιακό δάνειο και τις συνολικές υποχρεώσεις που, σύμφωνα με πληροφορίες, ξεπερνούν τα 170 εκατ. ευρώ, ενώ το κτίριο της Μιχαλακοπούλου ανήκει εδώ και πολλά χρόνια στην Εθνική Τράπεζα (σ.σ.: έχει νοικιαστεί με τη μέθοδο του sale and lease back από τον ΔΟΛ). Ελάχιστη σημασία έχει λοιπόν τι θα γίνει τυπικά στο εξής, αφού το βασικό πρόβλημα είναι ένα και μοναδικό: οι οφειλές προς τους εργαζομένους, οι οποίες, εάν δεν πληρωθεί ο μισθός του Αυγούστου και το Δώρο Χριστουγέννων, θα φτάσουν στους 6 μήνες.
Κινδυνεύουν να χάσουν και τις αποζημιώσεις τους οι εργαζόμενοι
Επιπλέον, οι εργαζόμενοι κινδυνεύουν να χάσουν και τις αποζημιώσεις τους στην περίπτωση της «βίαιης» διακοπής της λειτουργίας του Οργανισμού, ενώ «βαρίδι» είναι για τους τίτλους των εφημερίδων το γεγονός ότι τόσο «Τα Νέα» όσο και «Το Βήμα» έχουν εκχωρηθεί ως ενέχυρο για τις δανειακές υποχρεώσεις του Οργανισμού. Αυτό φαίνεται ότι έπαιξε ρόλο και στις διαπραγματεύσεις που έγιναν (ή… δεν έγιναν) με υποψήφιους επενδυτές και το «αφεντικό» του ΔΟΛ, Σταύρο Ψυχάρη.
Ο Σταύρος Ψυχάρης, πάντως, στην τελευταία του επικοινωνία με τους εργαζόμενους, μέσω μιας επιστολής, είχε διαβεβαιώσει αυτολεξεί ότι ακόμη κι αν το καράβι πέσει στα βράχια, στα αμπάρια υπάρχουν τα απαραίτητα για τη λύση της συνεργασίας. Οι εργαζόμενοι, όμως, βλέπουν με τρόμο και το καράβι να έχει «ξύσει» τα βράχια, αλλά και τα αμπάρια να είναι άδεια και να μπάζουν νερά…


Δεν υπάρχουν σχόλια: