Πέμπτη 23 Μαρτίου 2017

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΜΕΤΑΛΛΩΡΥΧΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ: «Η ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΗΣ ΕΛΜΙΝ ΜΑΣ ΓΥΡΙΖΕΙ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΗΣ ΔΟΥΛΟΚΡΑΤΙΑΣ»

Καταπέλτης ενάντια στην ΕΛΜΙΝ η Ομοσπονδία Μεταλλωρύχων Ελλάδας (ΟΜΕ)

-Η ανακοίνωση βγήκε μετά τη συνάντηση που είχαν οι συνδικαλιστές με τη Διοίκηση της Εταιρίας και το ΕΡΓΟΤΑΞΙΑΚΟ.
Καταπέλτης ενάντια στις αντεργατικές και αντιδημοκρατικές πρακτικές που εφαρμόζει η  εταιρία  ΕΛΜΙΝ ΑΕ  ενάντια στους εργαζόμενους και ειδικά στους συνδικαλιστές του ΕΡΓΟΤΑΞΙΑΚΟΥ είναι και η Ομοσπονδία Μεταλλωρύχων Ελλάδας (ΟΜΕ)  τονίζοντας στην ανακοίνωση της ότι η «συμπεριφορά της μας γυρίζει στην εποχή της δουλοκρατίας»
Η ανακοίνωση βγήκε με αφορμή τη συνάντηση γνωριμίας που είχαν στις 17 Μαρτίου  οι συνδικαλιστές της ΟΜΕ τόσο με τους εργαζόμενους όσο και με τη διοίκηση της Εταιρίας η οποία έφτασε , όπως καταγγέλλουν, στο σημείο «να κριτικάρει , παρουσία του ΔΣ της ΟΜΕ, τις ανακοινώσεις του Σωματείου προκειμένου να τρομοκρατήσει και να τιθασεύσει τους εργαζόμενους να μην …μιλούν !!!»
Στην ανακοίνωση εππλέον μνημονεύονται,
οι θέσεις των δύο πλευρών αλλά και οι παραινέσεις τους κορυφαίου συνδικαλιστικού Οργάνου προς την ΕΛΜΙΝ την οποία καλεί 
Τέλος, η ΟΜΕ  αναφέρει ότι «θα δημοσιοποιήσει και θα καταγγείλει αυτές τις συνθήκες σε όλο το Εργατικό Κίνημα , στην Πολιτική Ηγεσία και στον Τύπο και θα είναι σε συνεχή επαφή με τα Σωματεία που υπάρχουν στην εταιρία, ελπίζοντας σε βελτίωση και λύση στα εργασιακά και θεσμικά ζητήματα όλων των εργαζομένων»
Αναλυτικά η ανακοίνωση 
To Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Μεταλλωρύχων Ελλάδας στα πλαίσια της πρωτοβουλίας του νέου Προεδρείου της για επαφή με τους εργασιακούς χώρους των Σωματείων που είναι μέλη της (ΕΝΩΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΙ ΒΩΞΙΤΕΣ ΑΕ «ΕΡΓΟΤΑΞΙΑΚΟ») πραγματοποίησε συνάντηση (17-3-20-17) με εργαζόμενους και Διοίκηση της μεταλλευτικής εταιρίας ΕΛΜΙΝ ΒΩΞΙΤΕΣ Α.Ε.
Οι εκλεγμένοι συνδικαλιστές κατήγγειλαν την επιχείρηση ΕΛΜΙΝ ΒΞΙΤΕΣ ΑΕ:
1. Για την έλλειψη μέτρων ασφαλείας στην Υπόγεια εκμετάλλευση με αποτέλεσμα να έχουμε συνεχή περιστατικά «παρ ολίγων ατυχημάτων»
2. Την αδιαφορία της για τις προειδοποιήσεις μας για αυτά, επειδή ήταν «αφηρημένες καταγγελίες» , χωρίς να αναφέρουμε ποιος ονομαστικά μας το κατήγγειλε. Μας ζητούσε δηλαδή να γίνουμε ρουφιάνοι.
3. Η εταιρία με βάση όλα τα παραπάνω θέλει:
α) να τιμωρεί όποιον ανοίγει το στόμα του με ιδιαίτερη μανία τους συνδικαλιστές που προσπαθούν να περισώσουν ότι μπορούν στο περιβάλλον που δημιουργήθηκε με την αλλαγή της διοίκησης τα δύο τελευταία χρόνια.
β) να φοβόμαστε ότι ΟΛΟΙ μας είμαστε υπό απόλυση και ας είμαστε παραγωγικοί , φτάνει να επικρατεί η απόλυτη σιωπή
γ) Η νέα διοίκηση δεν έπαψε στιγμή να δείχνει την εμπάθειά της στα Σωματεία με ιδιαίτερη αναφορά στο επιχειρησιακό Σωματείο. Καλούσε (και καλεί) κάθε τόσο σε συγκεντρώσεις όλο το προσωπικό και επιτίθεται στη Διοίκηση του Σωματείου αλλά και στο ίδιο το Σωματείο. 
Επανειλημμένα σε αυτές τις συγκεντρώσεις  που τις ονομάζουνε «Γενικές Συνελεύσεις» και τις καλούνε κάποιοι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι και που στο τέλος των διαδικασιών σχεδόν πάντα ζητάνε από τους παρευρισκομένους εργαζόμενους υπογραφές ενάντια στη διοίκηση του Σωματείου.
4. Κατάργησε τις κατ΄έθιμο αργίες της Καθαροδευτέρας και των Θεοφανείων υποχρεώνοντας τους εργαζόμενους ή να πάρουν άδεια ή να χάσουν το μεροκάματο φορτώνοντας με άδειες το προσωπικό ή με χαμένα μεροκάματα. 
5. Η εργοδοσία καταπατάει ασύστολα και την εργατική νομοθεσία με συνεχείς παραβιάσεις του ν. 1264/82. Όπως επανειλημμένα έχουμε καταγγείλει προς κάθε αρμόδιο , τις ετήσιες άδειες τις δίνει όποτε θέλει η εργοδοσία και μάλιστα με δόσεις πέντε και έξι φορές το χρόνο , από μια έως και περισσότερες μέρες με αποτέλεσμα να μην μπορεί κανείς μας να προγραμματίσει το οτιδήποτε με την οικογένεια του (είτε διακοπές, είτε ζητήματα υγείας, είτε για γεωργικές εργασίες)
6.Υποχρεώνει εργαζόμενους να υπογράψουν αλλαγές συμβάσεων εργασίας με αποτέλεσμα να υπάρχουν στον ίδιο χώρο  εργαζόμενοι πολλών ταχυτήτων.
Η εταιρία από την πλευρά της αφού μας πληροφόρησε για τον σκοπό και τη σημαντική προσφορά της εταιρίας στην εξόρυξη του Ορυκτού Πλούτου και τις εξαγωγές τόνισε ότι δίνει μεγάλη σημασία στα ζητήματα ΕΥΑΕ, διαθέτει 2 Τεχνικούς Ασφαλείας, ιατρό εργασίας και με εκλογές που οργάνωσε η ίδια εξελέγχτηκαν 3 εργαζόμενοι στην Επιτροπή ΥΑΕ τον Μάρτιο του 2016 
Πραγματοποίησε πολλές τριμηνιαίες νωρίτερα από τις πραγματικές ημερομηνίες , προκειμένου να εντοπίσει και να βελτιώσει τις συνθήκες εργασίας , αλλάζοντας σημαντικό μέρος του μηχανολογικού εξοπλισμού και κάνοντας διάφορες παρεμβάσεις στους χώρους εργασίας.
Τελειώνοντας την παρουσίαση έκπληκτοι ακούσαμε να κατηγορεί το σωματείο «ΕΡΓΟΤΑΞΙΑΚΟ» για ανακοίνωση που εξέδωσε την οποία όπως ερμηνευει η εταιρία «παρα λίγο» θα τις έκανε μεγάλη ζημιά σε συμφωνία πώλησης. Δηλαδή έφτασε στο σημείο να κριτικάρει , παρουσία του ΔΣ της ΟΜΕ, τις ανακοινώσεις του Σωματείου προκειμένου να τρομοκρατήσει και να τιθασεύσει τους εργαζόμενους να μην …μιλούν !!!
Ως Ομοσπονδία Μεταλλωρύχων Ελλάδας συστήσαμε στη Διοίκηση της Εταιρίας ΕΛΜΙΝ ΒΩΞΙΤΕΣ ΑΕ τα εξής
1. Να σεβαστούν την εργατική νομοθεσία και να μην κριτικάρουν τις ανακοινώσεις των Σωματείων
2. Να σταματήσουν την έμμεση πλην σαφώς δίωξη των εργαζομένων και δει των συνδικαλιστών δημιουργώντας τρομοκρατία στους εργαζόμενους. (Έχουμε καταγγελία από συνδικαλιστή τον οποίον επέβαλαν 5 μέρες αργία , μείωση μισθού, κόβοντας επιδόματα  που τα έπαιρναν όλοι εδώ και πολλά χρόνια ως επιχειρησιακή συνήθεια και το τραγικότερο , τον ανάγκασαν υπο περιορισμό σε ένα γραφείο σε έναν καναπέ..!!) Απαράδεκτη συμπεριφορά που μας γυρίζει στην εποχή της δουλοκρατίας.
3. Να επιστρέψουν τα χρήματα σε όσους μέχρι τώρα έκοψαν χρήματα από τους μισθούς για διάφορους λόγους.
4. Να μην κόβουν μεροκάματα δίδοντάς τους κανονική άδεια από τις επίσημες αργίες που τις δικαιούνται όλοι οι εργαζόμενοι στη χώρα μας εδώ και ένα Αιώνα τουλάχιστον
5. Να δίδουν προγραμματισμένα τις άδειες , όπως τις επιθυμούν οι εργαζόμενοι για να μπορούν να απολαμβάνουν τις διακοπές τους ή προσωπικά και οικογενειακά ζητήματα.
6. Να συνεργαστούν με το ΕΛ.ΙΝ.Υ.Α.Ε. , εφόσον θέλουν να δώσουν μεγαλύτερη έμφαση στα ζητήματα ΕΥΑΕ , με σεμινάρια σε όλο το προσωπικό και σε προϊσταμένους, ιδιαίτερα στα ζητήματα των ψυχοκοινωνικών κινδύνων στους χώρους εργασίας που η εταιρίας με τη συμπεριφορά της ήδη δημιούργησε με την καταπίεση που προσπαθεί να επιβάλλει.
7. Να αρχίσουν διαπραγματεύσεις με το Σωματείο για υπογραφή ΣΣΕ , με αξιοπρεπείς μισθούς καικ δικαιώματα για να μπορούν και οι εργαζόμενοι από την πλευρά τους να αποδώσουν στο μάξιμουμ την εργασιακή προσφορά τους με ηρεμία και καθαρό μυαλό στην πολύ επικίνδυνη εργασία που ήδη κάνουν σε συνθήκες πολύ δύσκολες.
Παρότι η εταιρία το μόνο που δέχτηκε είναι η συνεργασία με το ΕΛ.ΙΝ.Υ.Α.Ε. , η ΟΜΕ θα δημοσιοποιήσει και θα καταγγείλει αυτές τις συνθήκες σε όλο το Εργατικό Κίνημα , στην Πολιτική Ηγεσία και στον Τύπο και θα είναι σε συνεχή επαφή με τα Σωματεία που υπάρχουν στην εταιρία, ελπίζοντας σε βελτίωση και λύση στα εργασιακά και θεσμικά ζητήματα όλων των εργαζομένων.
Τον Πλούτο τον παράγουν οι Εργαζόμενοι, οι οποίοι είναι η σημαντικότερη επένδυση της κάθε εργοδοσίας και θα πρέπει να απολαμβάνουν αξιοπρεπείς μισθούς και δικαιώματα.
Για το Δ.Σ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: