Παρασκευή, 24 Μαρτίου 2017

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ THΣ ΔΩΡΙΚΗΣ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑΣ


22 Μαρτίου 2017
         ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Παρουσία του Προέδρου της Δωρικής Αδελφότητας στη συνάντηση εργασίας ΓΣΕΒΕΕ με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Στο πλαίσιο της σταθερής συνεργασίας και ανταλλαγής προτάσεων για θέματα αναπτυξιακής πολιτικής και πολιτικών στήριξης των μικρών επιχειρήσεων που επιδιώκει η ΓΣΕΒΕΕ με τoυς αρμόδιους Υπουργούς της Κυβέρνησης, πραγματοποιήθηκε συνάντηση εργασίας την Πέμπτη 16/03/2017 της ΓΣΕΒΕΕ,
παρουσία του Προέδρου κ. Γ. Καββαθά και του Γεν. Γραμματέα κ. Γ. Κουράση με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ε. Αποστόλου. Στη συνάντηση παρευρέθηκε ο κ. Ι. Μπαλατσούρας, εκπρόσωπος της ΓΣΕΒΕΕ στο Forum Τροφίμων της UEAPME (Ευρωπαϊκή Ένωση Βιοτεχνικών και Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων).
Η Διοίκηση της ΓΣΕΒΕΕ κατέθεσε αναλυτικά πλέγμα επίκαιρων προτάσεων σχετικά με θέματα ρύθμισης του κανονιστικού πλαισίου στον κλάδο της εστίασης καθώς και ζητήματα πιστοποίησης ελληνικών προϊόντων και στήριξης των μικρών επιχειρήσεων και παραγωγών.
Ειδική μνεία έγινε στην ανάγκη δημιουργίας ενός ενιαίου μηχανισμού πιστοποίησης της Ελληνικής Κουζίνας («Σήμα Ελληνικής Κουζίνας») και των Ελληνικών προϊόντων στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ζήτημα επί του οποίου η ΓΣΕΒΕΕ προωθεί ήδη αντίστοιχες ενέργειες σε μελετητικό και επιχειρησιακό επίπεδο.
O Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ ενημέρωσε τον κ. Υπουργό για την ίδρυση από την Συνομοσπονδία ενός φορέα για την αναγνώριση των Μοναστηριακών προϊόντων και προϊόντων μικρών παραγωγών και την απονομή σήματος με το διακριτικό τίτλο «ΚΑΝΟΝ», σε αντιστοίχιση με τα σήματα «Monastic» και «Kosher», σε συνεργασία με την Διακοινοβουλευτική Συνέλευση της Ορθοδοξίας.
Η ΓΣΕΒΕΕ, δεδομένης της μακρόχρονης και εκτεταμένης εμπειρίας της στη δημιουργία συνεργατικών σχηματισμών, επανέλαβε επίσης το βασικό πυρήνα των προτάσεων της για την ανάγκη ανάπτυξης στοχευμένων πολιτικών υποστήριξης των συνεργατικών σχημάτων και των συνεργειών στον ευρύτερο τομέα της Αγροδιατροφής, με στόχο τη δημιουργία οικονομιών κλίμακας, την περαιτέρω αναβάθμιση των ελληνικών προϊόντων και την ενίσχυση της εξωστρέφειας τους.
Στην συνέχεια ο κ. Μπαλατσούρας έθεσε τα θέματα της συνάντησης όπου και αντηλλάγησαν απόψεις από όλους τους παρευρισκόμενους στο κάθε ένα από αυτά που έχουν ως εξής :
1. Ηλεκτρονικό εμπόριο τροφίμων και Παρασκευή και πώληση ετοίμων εδεσμάτων και γλυκών από οικοτεχνίες χωρίς άδεια με αμφισβητούμενη την τήρηση των κανόνων ασφάλειας και υγιεινής.
2. Συγκριτικά πλεονεκτήματα των Ελληνικών προϊόντων βασισμένα σε Ελληνικές πρώτες ύλες και ανάδειξη και προώθηση αυτών εντός και εκτός.
Doric Society / Ieronos 6 & Timotheou, 11634 Pangrati, Athens, Greece, Phone / FAX: +30 210-713646 E-mail: dorikiadelfotis@gmail.com –Site: www.dorikiadelfotis.gr


3. Κατοχύρωση της άυλης πολιτιστικής κληρονομίας (ονομάτων, εδεσμάτων, γλυκισμάτων, συνταγών κ.λπ.) που έχουμε παραλάβει και πρέπει να παραδώσουμε στην επομένη γενιά (αυτό σε πολύ χαμηλούς τόνους).
4. Δημιουργία εάν αυτό είναι εφικτό ΔΙΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ για το γάλα, την ζάχαρη και το αλεύρι.
5. Να εκδοθεί Π.Δ. για το τι είναι παραδοσιακό
6. Αναθεώρηση χρήσεων γης για νέες επιχειρήσεις επισιτισμού (εδώ ο Υπουργός μας δήλωσε ότι θα επιθυμούσε να έχει την αρμοδιότητα αλλά ανήκει σε άλλο Υπουργείο).

Ο Υπουργός δεσμεύτηκε ότι θα εξετάσει όλα τα θέματα που έθεσε η ΓΣΕΒΕΕ και αφορούν στο χαρτοφυλάκιο της και θα προβεί στις απαραίτητες ενέργειες ή διευκρινίσεις αν απαιτηθεί.

Και εμείς με την σειρά μας θα είμαστε σε συνεχή επαφή με τους συναρμόδιους φορείς της πολιτείας, δεδομένου ότι τα ζητήματα τυποποίησης, branding, ανάδειξης και προβολής των συγκριτικών πλεονεκτήματα των Ελληνικών προϊόντων βασισμένα σε Ελληνικές πρώτες ύλες, αποτελούν πάγιες θέσεις της Δωρικής Αδελφότητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: